Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ


Παρέπεμψε τους αγρότες σε άλλο υπουργείο

Δεν φεύγουμε, είπαν οι εκπρόσωποι των αγροτών από 18 μπλόκα της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Δεν παίρνετε ούτε ένα ευρώ αν δεν διαλυθούν τα μπλόκα, απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτ. Χατζηγάκης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι έρχεται η ώρα των εισαγγελέων.

Η χθεσινή μέρα υπήρξε καθοριστική, καθώς και από τις δύο πλευρές καταγράφηκε μια σκλήρυνση που προδιαγράφει τις εξελίξεις.

Ο εκπρόσωπος των αγροτών δήλωσε χθες το βράδυ, μετά την ενημέρωση που είχε από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι το υπουργείο κατάφερε ό,τι δεν καταφέραμε εμείς. Να δυναμώσουμε τα μπλόκα.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηγάκης παρουσίασε τη σκληρή πλευρά της κυβέρνησης. Είπε ο υπουργός:

* Τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση είναι 500 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν αλλάζει. Βρίσκονται στο συρτάρι και περιμένουν τους αγρότες να τα πάρουν. Οσο είναι στα μπλόκα δεν θα γίνουν πληρωμές.

* Σε ερώτηση αν θα συνεχιστούν τα μπλόκα, είπε: Οι κινητοποιήσεις με τους αποκλεισμούς των δρόμων είναι πλέον αρμοδιότητας άλλου υπουργείου.

* Ο διάλογος για τις ενισχύσεις του αγροτικού εισοδήματος από τις ζημιές του 2008 τελείωσε. Δεν θα υπάρξει άλλη συνάντηση. Ο διάλογος για τα προβλήματα των αγροτών θα συνεχιστεί στο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.

Χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξειδίκευσης των ποσών που θα πάρει ο κάθε αγρότης μέσα στο όριο των 500 εκατ. ευρώ, ποσόν που δεν συνδέεται με καμία άλλη παροχή. Αναλυτικά θα δοθούν:

* Βαμβάκι. Για μεγάλες ζημιές 45 ευρώ το στρέμμα και για μικρές ζημιές 25 ευρώ το στρέμμα. (Στην κατηγορία των μικρών ζημιών θα συμπεριληφθούν οι ετεροεπαγγελματίες).

* Καλαμπόκι. Για τις μεγάλες ζημιές 25 ευρώ το στρέμμα και για τις μικρές ζημιές 20 ευρώ το στρέμμα. Θα δοθεί ακόμη έκτακτη ενίσχυση 5,5 ευρώ το στρέμμα, ενώ η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θα είναι αυξημένη κατά 40% στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Συνολικά, η ενίσχυση αυτή είναι πάνω από 10 λεπτά το κιλό.

* Σκληρό σιτάρι. Για τις μεγάλες ζημιές 10 ευρώ το στρέμμα και για τις μικρές ζημιές 7 ευρώ το στρέμμα. Στους παραγωγούς αυτούς θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 3 ευρώ το στρέμμα και θα ισχύσει το ίδιο για την επιστροφή του πετρελαίου. Στο προϊόν αυτό η ενίσχυση θα είναι 5-8 λεπτά το κιλό.

* Μαλακό σιτάρι. Για τις μεγάλες ζημιές 12 ευρώ το στρέμμα και για τις μικρές 8 ευρώ το στρέμμα. Η έκτακτη ενίσχυση θα είναι 2,5 ευρώ το στρέμμα και εδώ η ενίσχυση θα είναι 5-8 ευρώ το στρέμμα και αυξημένη η επιστροφή του φόρου πετρελαίου.

* Λάδι, ελιές. Μετά από απογραφή των ζημιών, θα δοθεί ενίσχυση ώς 30 λεπτά το κιλό.

* Δέντρα, καπνός, σπαράγγια, πατάτα. Στα προϊόντα αυτά θα μοιραστούν οι ενισχύσεις των 100 ευρώ που αφορούν την ακαρπία. Θα καθοριστούν ανά καλλιέργεια. Ενδεχομένως να συμπεριληφθούν και τα ροδάκινα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον στα μπλόκα των αγροτών μετέχουν και παραγωγοί άλλων προϊόντων, ζητώντας εισοδηματική ενίσχυση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα φέρει την ανάγκη για τη διάθεση μεγαλύτερων ποσών.

Οσον αφορά τις εξελίξεις στα μπλόκα, καταγράφονται η έλλειψη συντονισμού, συνεννόησης και συνεργασίας.

Επίσης, η έλλειψη αντιπροσωπευτικότητας στους εκπροσώπους τους, καθώς αυτοί δεν είναι εκλεγμένοι σε κάποιο όργανο. Είναι εκπρόσωποι όσων μετέχουν στα μπλόκα και αυτοί δεν ξεπερνούν τους 5.000 πανελλαδικά.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΥΡΜΟΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ