Πινακίδες προειδοποιούν ότι οι χώροι του ΥΠ. ΠΟ. είναι κλειστοί λόγω έλλειψης προσωπικού
Χωρίς προσωπικό έχουν μείνει από την αρχή του χρόνου οι αρχαιολογικοί χώροι στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστοί και να μη λειτουργούν για το κοινό. Κάθε χρόνο, αρχές Δεκεμβρίου, εγκρίνονται θέσεις ωρομισθίων από το υπουργείο Πολιτισμού, φέτος όμως οι εγκρίσεις καθυστέρησαν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Κλειστό είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, αφού δε διαθέτει επαρκή αριθμό μόνιμου προσωπικού και άρα η λειτουργία του είναι αδύνατη.
Στις εισόδους των δύο κτηρίων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης στο Κιόσκι και στο Αρχαίο Θέατρο από την 1η Ιανουαρίου υπάρχουν πινακίδες που ενημερώνουν το κοινό ότι θα παραμείνουν κλειστοί λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επισκέπτες τέτοια εποχή στο νησί, ή τα σχολεία, δεν έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και αν αυτό συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αυτό θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις.
Σε όλη την Ελλάδα
Η προϊσταμένη της Κ’ Εφορείας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, κ. Όλγα Φιλανιώτου, μιλώντας στο «Ε» για το θέμα αυτό, εξηγεί: «Πιστεύω ότι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι έντονο σε όλη την Ελλάδα, επειδή όμως εμείς εδώ στη Μυτιλήνη δεν έχουμε αρκετό μόνιμο προσωπικό, εξαρτιόμαστε αποκλειστικά από τους ωρομισθίους που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο. Χωρίς αυτό το προσωπικό δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, γι’ αυτό και οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία στη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Χίο μένουν κλειστά.»
Ενδεικτική της κατάστασης, είναι η περίπτωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Με μόνο τρεις και τέσσερις - αντίστοιχα - υπαλλήλους, τα δυο κτήρια του Μουσείου στη Μυτιλήνη (παλιό και νέο) είναι αδύνατο να λειτουργήσουν.
Ας σημειωθεί ότι η Κ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ζητήσει την πρόσληψη 27 ημερήσιων φυλάκων και 22 νυχτοφυλάκων, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου το προσωπικό που υπηρετούσε στις θέσεις αυτές απολύθηκε μετά τη λήξη των συμβάσεών τους και δεν έχει υπάρξει νέα έγκριση πρόσληψης. Πέρα απ’ αυτό όμως, δεν υπάρχει και ενημέρωση για το αν και πότε θα γίνουν νέες προσλήψεις. Η καθυστέρηση αυτή αποδίδεται αφενός στην πρόσφατη αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και αφετέρου στο πρόβλημα έλλειψης πόρων.
Μέχρι να γίνουν λοιπόν νέες προσλήψεις, θα παραμείνουν κλειστά, τουλάχιστον στη Λέσβο, τα δύο Αρχαιολογικά Μουσεία (παλαιό και νέο), το Αρχαίο Θέατρο, η Αρχαιολογική Συλλογή της Ερεσού και η Αρχαιολογική Συλλογή της Νάπης.
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις απολύσεις
Το θέμα της έλλειψης προσωπικού στα αρχαιολογικά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους μετά τις απολύσεις 670 εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, είχε φέρει με ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Στις 28/12/2008, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.) ενημέρωσε τηλεφωνικά τους διευθυντές όλων των υπηρεσιών ότι απολύονται 670 εργαζόμενοι συμβασιούχοι και ότι από 1/1/2009 δε θα μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους.»
Και συνεχίζει σε άλλο σημείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ερημώσει, όπως επίσης και τα χρηματοδοτούμενα από το Γ’ Κ.Π.Σ. έργα. Βάσει του Π.Δ. 164/2004 (σ.σ. πρόκειται για το γνωστό ως «Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου») όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει 24 μήνες εργασίας στο ΥΠ.ΠΟ. δεν έχουν δικαίωμα να προσληφθούν ξανά σε αυτό ποτέ. Η πολιτική ηγεσία πέτυχε να απομακρύνει όλο το έμπειρο προσωπικό των συμβασιούχων που δούλευε πέντε και πλέον χρόνια στο ΥΠ.ΠΟ. και να ετοιμαστεί για νέες απόλυτα κομματικά ελεγχόμενες προσλήψεις.»
Καταλήγοντας, ο κ. Λαφαζάνης υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η επιλογή απομάκρυνσης του έμψυχου προσωπικού του ΥΠ.ΠΟ., που καλύπτει επί σειρά ετών πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχει αποκτήσει πολύτιμη εξειδίκευση, οδηγεί στην υπονόμευση του έργου του ΥΠ.ΠΟ. και στην απαξίωση της ίδιας της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας μας.
Και ρωτάει, μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει, ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους οι 670 εργαζόμενοι. Γιατί επιλέγεται η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν στην ουσία πάγιες και διαρκείς ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού και, τέλος, γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.