Η Ελλάδα «έχει τη βούληση, το σχέδιο και την αποφασιστικότητα όχι μόνο να διασφαλίσει την αξιόπιστη πορεία της οικονομίας της, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου από τις Βρυξέλλες μετά τη λήξη του Ecofin στέλνοντας όπως τόνισε «μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση».
«Όσοι στοιχηματίζουν εις βάρος της Ελλάδας θα χάσουν και πάλι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Παπαθανασίου τονίζοντας ότι οι «Κασάνδρες θα διαψευστούν», όπως ακριβώς έγινε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο διεθνής Τύπος προεξοφλούσε την αποτυχία της Ελλάδας για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 ή όταν προέβλεπαν ότι λόγω των υπερβολικών δαπανών για την διοργάνωση τους, η Ελλάδα μετά τους αγώνες θα βρισκόταν σε δεινή οικονομική θέση και θα οδηγούνταν σε ύφεση. «Αποδείξαμε στην πράξη ότι διοργανώσαμε με απόλυτη επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες και υποχρεώσαμε πολλούς από τους επικριτές μας να μας ζητήσουν συγγνώμη», κατόπιν η Ελλάδα σημείωσε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη, μείωσε σημαντικά την ανεργία, τα ελλείμματα και το χρέος της τόνισε ο Γ.Παπαθανασίου.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα -ακόμη και βάσει των απαισιόδοξων προβλέψεων της Κομισιόν- είναι μία από τις πέντε χώρες της ευρωζώνης με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, καθώς και ότι έχει χαμηλότερο έλλειμμα και χαμηλότερη ανεργία από τους μέσους όρους της ευρωζώνης.
Συνεχίζοντας, ο Γ.Παπαθανασίου τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει όλα τα αποθέματα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει με σχέδιο, δουλειά και σωστές κινήσεις δύσκολες καταστάσεις σαν τη σημερινή». Σημείωσε, επίσης, ότι το τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης, το οποίο θα υποβάλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του μήνα, θα περιλαμβάνει τις κατευθύνσεις πολιτικής που θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και θα εξασφαλίσουν τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων.
Ρευστότητα στην πραγματική οικονομία ζητά η ΕΕ Όσον αφορά το Eurogroup, ο Γ. Παπαθανασίου, ανέφερε ότι το κεντρικό σημείο της συζήτησης ήταν το κατά πόσον η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος τείνει να αποκατασταθεί, μια και αρκετοί ήταν οι υπουργοί που θεωρούν ότι οι «στρόφιγγες» των τραπεζών δεν έχουν ακόμη ανοίξει, αλλά και όσοι υποστηρίζουν ότι πιθανώς χρειαστεί και συμπλήρωση των προγράμματων των χωρών-μελών για την ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών συστημάτων τους και κατ' επέκταση των οικονομιών τους. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου: «Σε κείμενο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής υπήρχε αναφορά στο γεγονός ότι υπάρχει σταδιακή βελτίωση στις αγορές, με βάση κυρίως το γεγονός ότι τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά αποκλιμακώνονται. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι περισσότεροι υπουργοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει σημαντική βελτίωση, ότι τα κανάλια πιστωτικής επέκτασης δεν έχουν αποκατασταθεί και ότι οι περιορισμοί ρευστότητας προκαλούν προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Επικαλέστηκαν μάλιστα το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες σχεδιάζονται και υλοποιούνται νέα μέτρα και πακέτα διάσωσης (παράδειγμα κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο)». «Σε παρέμβασή μου τόνισα ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίζεται σε υγιείς βάσεις, συγκριτικά με αυτά άλλων χωρών, και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας ή κατάρρευσης, Επίσης, η υλοποίηση του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας έχει ξεκινήσει και αυτός είναι και ένας βασικός λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της Επιτροπής» τόνισε ακόμη ο υπουργός. Στο σημείο αυτό, ο Γ. Παπαθανασίου τόνισε ότι, ενώ στην Ελλάδα ορισμένοι συνεχίζουν να αμφισβητούν το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας, άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζουν και δεύτερο 'πακέτο' ενίσχυσης.
Με ευελιξία η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας Στο Ecofin, όπως δήλωσε ο Γ. Παπαθανασίου, όλες οι χώρες επισήμαναν ότι ρόλο «κλειδί» για την αναθέρμανση της οικονομίας αποτελεί η ευρωστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης. «Η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, διαθέτει υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα και με τη βοήθεια του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας, αλλά και τις άλλες αναπτυξιακές πολιτικές που προωθούμε, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τις προβλέψεις της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Γ.Παπαθανασίου τόνισε ότι όλες οι χώρες συμφωνούν για την ανάγκη τήρησης του με ευελιξία, ώστε να υπάρξει διόρθωση των ανισορροπιών χωρίς αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία. «Το Σύμφωνο Σταθερότητας παρέχει αξιοπιστία στο ευρώ και η ευελιξία τη δυνατότητα σταδιακής προσαρμογής, ώστε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να στηριχτεί η πραγματική οικονομία, αλλά και οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας» είπε ο υπουργός. Ο υπουργός σημείωσε ότι «αν και κάποιες χώρες υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην πραγματική οικονομία και λιγότερη στην αυστηρή εφαρμογή των κανόνων, υπήρξε τελικά συναίνεση στην εφαρμογή των κανόνων με ευελιξία. Τονίστηκε μάλιστα ότι το ευρώ είναι ένα πολύ ισχυρό νόμισμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει όπως διατείνονται κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα. Η ισοτιμία του είναι μία σημαντική απόδειξη προς αυτή την κατεύθυνση». Επίσης, από αρκετούς υπουργούς εκφράστηκε ανησυχία για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της κρίσης και τονίστηκε η ανάγκη για συντονισμένη δράση, ώστε να εξασφαλιστεί η επάνοδος σε μεσοχρόνια και μακροχρόνια διατηρήσιμες δημοσιονομικές θέσεις.
Τέλος, αναφορικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων για την ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών συστημάτων των χωρών-μελών, ο Γ.Παπαθανασίου είπε ότι «οι υπουργοί οικονομίας της ΕΕ επισήμαναν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, αλλά, χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και, πιθανώς, συμπλήρωση των προγραμμάτων, καθώς υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία».
news.in.gr
|