Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Κόντρες για «κοστούμια» και εκλογές


Την ενόχληση του Γ. Παπανδρέου για αστοχίες που στοιχίζουν στη δημόσια εικόνα του ΠΑΣΟΚ θέλησε να δημοσιοποιήσει χθες ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του Κινήματος και μάλιστα στα υψηλά κλιμάκια.

Το πρώτο μήνυμα εστάλη προς τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος στη συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο υποστήριξε ότι όσοι από το ΠΑΣΟΚ έχουν παραγγείλει κοστούμια δεν χρειάζεται να ακυρώσουν τις παραγγελίες τους, αποδίδοντας το κλίμα που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ για βέβαιη νίκη στις επόμενες εκλογές. «Οποιος ράβει κοστούμια δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει» ήταν η άμεση απάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου. Το δεύτερο μήνυμα εστάλη προς το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δ. Ρέππα, ο οποίος άνοιξε με επίσημο τρόπο το ζήτημα επανεκλογής του κ. Παπούλια, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την επανεκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με προϋπόθεση να γίνουν πρόωρες εκλογές.

«Είναι μία συζήτηση που άνοιξε κάπως άτσαλα. Δεν είναι της στιγμής» απάντησε με νόημα ο κ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, η απόφαση να δοθούν συγκεκριμένα μηνύματα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και να δοθούν απαντήσεις σε δηλώσεις που -κατά τη Χαριλάου Τρικούπη είναι άκαιρες ή αναδεικνύουν εφησυχασμό και δόση αλαζονείας- ελήφθη σε προχθεσινή σύσκεψη ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους στενούς του συνεργάτες, όπου μελετήθηκαν αναλυτικά όλα τα δεδομένα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Πέραν των αναμενομένων, δηλαδή της ανάγκης ενίσχυσης του ηγετικού προφίλ του κ. Παπανδρέου και απλοποίησης των μηνυμάτων του ΠΑΣΟΚ ειδικά στην οικονομία, κρίθηκε ότι πρέπει να δοθεί και ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς το εσωτερικό, καθώς το τελευταίο διάστημα, θεωρείται ότι υπήρξαν αρκετά κρούσματα πολυφωνίας που προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το «ράψιμο των κοστουμιών» είχε στηλιτευθεί ως μήνυμα και παλιότερα τόσο από τον Γ. Παπανδρέου όσο και από τον Γ. Ραγκούση, σε μία προσπάθεια να μη δίνει το ΠΑΣΟΚ την αίσθηση της υπερβολικής σιγουριάς που οδηγεί σε αδράνεια αλλά και της αλαζονείας. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, παραμένει απολύτως σε ισχύ η κριτική που ασκούν κορυφαία στελέχη για τον τρόπο λήψης κεντρικών και σημαντικών αποφάσεων πολιτικής από το κόμμα για την έλλειψη συλλογικότητας και εσωτερικού διαλόγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τουλάχιστον το μισό ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ ενός πιο ξεκάθαρου μηνύματος του κόμματος ενάντια στους αποκλεισμούς των εθνικών δρόμων από τους αγρότες, η επίσημη γραμμή είναι «και με τον αστυφύλακα και με το χωροφύλακα». Και κατά την άποψη πολλών στελεχών, όταν η επίσημη γραμμή του κόμματος στα μεγάλα θέματα δεν είναι ξεκάθαρη, προκαλείται μεγαλύτερη ζημιά στη δημόσια εικόνα του από όση προκαλεί η δημοσιοποίηση κάποιας διαφορετικής γνώμης.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ελεύθερος Τύπος