Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Στη λίστα υπόπτων η Πελέκη

Καλείται από τον εισαγγελέα μαζί με τον πατέρα και τον αδερφό της για τις ιερές ανταλλαγές

▅ Για δύο κακουργήματα που  συνδέονται με τις ιερές ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου καλούνται να δώσουν  εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη  ως ύποπτοι η συμβολαιογράφος Αικατερίνη ΠελέκηΒουλγαράκη, ο πατέρας της  Διονύσιος Πελέκης και ο αδελφός της Δημήτρης που είχαν παρασταθεί στα επίμαχα  συμβόλαια
Υπόλογη στη Δικαιοσύνη για δύο κακουργήματα είναι από χθες η σύζυγος του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, η οποία καλείται να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που συνδέονται με τις ιερές ανταλλαγές μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Με την ιδιότητα του υπόπτου καλούνται, εκτός από την κ. Αικατερίνη Πελέκη, ο πατέρας της Διονύσης και ο αδελφός της Δημήτρης Πελέκης, οι οποίοι ως δικηγόροι είχαν παρασταθεί στη σύνταξη των επίμαχων συμβολαίων.

Οι εισαγγελείς Εφετών κ.κ. Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντελής Στραγάλης, οι οποίοι διενεργούν την έρευνα για την υπόθεση του Βατοπεδίου, αξιολογώντας την πληθώρα των αποδεικτικών στοιχείων που συγκέντρωσαν στη διάρκεια της πολύμηνης έρευνάς τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εις βάρος των τριών μελών της οικογένειας Πελέκη προκύπτουν ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Για τον λόγο αυτό, τα ονόματά τους προστέθηκαν στη λίστα των υπόπτων που- όπως όλα δείχνουν- ώσπου να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα θα έχουν ξεπεράσει τους 50. Τα δύο αδικήματα, κακουργηματικού μάλιστα χαρακτήρα, για τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις οι δύο δικηγόροι και η συμβολαιογράφος είναι ψευδής βεβαίωση και συνέργεια σε απιστία εις βάρος του Δημοσίου.

Αξιόποινες πράξεις
Οι αξιόποινες πράξεις που φέρνουν αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη την κ. Πελέκη, τον πατέρα και τον αδελφό της αφορούν σε περίπου οκτώ συμβόλαια ανταλλαγών, για τα οποία διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και της κοστολόγησής τους από τους ορκωτούς εκτιμητές. Με βάση τη διαφορά αυτή μάλιστα υπολογίζεται η ζημία που φέρεται να έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο από τις ιερές ανταλλαγές ακινήτων.

Και τα τρία μέλη της οικογένειας Πελέκη καλούνται ενώπιον των εισαγγελέων την επόμενη εβδομάδα, αν και μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους παρέχει ο νόμος και να εκπροσωπηθούν από πληρεξούσιο δικηγόρο.

Μέχρι σήμερα, η λίστα των υπόπτων περιλαμβάνει μέλη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τα Γνωμοδοτικά Συμβούλια, Ορκωτούς Εκτιμητές και μέλη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι έγγραφες εξηγήσεις που θα δώσουν όλοι οι ύποπτοι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας θα αποτιμηθούν από τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα σφραγίσουν την έρευνά τους με την άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος όσων στοιχειοθετείται η αξιόποινη συμμετοχική τους δραστηριότητα στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Σε διαφορετική περίπτωση πάντως, για όσα πρόσωπα δεν θεμελιωθούν τελικά οι πράξεις για τις οποίες κλήθηκαν ως ύποπτοι θα εκδοθούν απαλλακτικές διατάξεις και θα... εξαιρεθούν από τον κατάλογο των κατηγορουμένων.

ΔΥΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ
για τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις είναι: ψευδής βεβαίωση και συνέργεια σε απιστία εις βάρος του Δημοσίου

Στέλνουν κλήση σε Εφραίμ και Αρσένιο

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ θα κλείσει με τον Εφραίμ, τον Αρσένιο και άλλα επτά μέλη του ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής Βατοπεδίου που αναμένεται να λάβουν κλήση μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τουλάχιστον τρία κακουργήματα στα οποία φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί κρίσιμων αποφάσεων που έλαβαν τα μέλη τόσο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όσο και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, που ελέγχονται ποινικά στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της Μονής θα δώσουν εξηγήσεις στις κατηγορίες για ηθική αυτουργία στα αδικήματα της απάτης, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης, ενώ ερευνάται αν στοιχειοθετείται και η πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: