Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

«Πάγωσαν» και οι λογαριασμοί Τσουκάτου


Νέα ανακριτική διάταξη απαγορεύει κάθε τραπεζική κίνηση στον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα του ΠαΣοΚ

Μία ακόμη ανακριτική διάταξη, η δεύτερη κατά σειρά, που αφορά την απαγόρευση κάθε είδους κίνησης τραπεζικών λογαριασμών, τίτλων ή άλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων και ανοίγματος θυρίδων θησαυροφυλακίου εξέδωσε χθες ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκο Ζαγοριανό ο οποίος διενεργεί τη δικαστική έρευνα για «τα μαύρα ταμεία» της Siemens. Η εν λόγω ανακριτική διάταξη αφορά και επιδόθηκε ήδη στον πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ και σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, κ. Θεόδωρο Τσουκάτο , και στον πρώην οικονομικό διευθυντή της Siemens Ηellas κ. Χρ. Καραβέλα, οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού.

Η χθεσινή ανακριτική διάταξη είναι πανομοιότυπη με αυτήν που εκδόθηκε προχθές και αφορούσε συνολικά 34 πρόσωπα- πρώην στελέχη του ΟΤΕ, επιχειρηματίες, χρηματιστές, στενό συνεργάτη του κ. Τσουκάτου και συγγενικά του πρόσωπα που είχαν χρησιμοποιηθεί ως παρένθετα για την κατάθεση του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων-, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξουν και άλλες, ανάλογες ανακριτικές διατάξεις που θα αφορούν άλλα πρόσωπα τα οποία είτε έχουν καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου, στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εισαγγελικής έρευνας, είτε με την ιδιότητα του μάρτυρα. Επιπλέον δεν αποκλείεται ο κ. Ζαγοριανός να προχωρήσει σε ανακριτικές πράξεις που θα αφορούν τη δέσμευση της ακίνητης περιουσίας ορισμένων από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση δεν θα καθήσουν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά θα προβούν σε κινήσεις αντεπίθεσης προς την ενέργεια του ανακριτή, ασκώντας προσφυγή με την οποία θα ζητούν να μη δεσμευθούν οι λογαριασμοί τους.

Oσον αφορά τον κ. Τσουκάτο, θα αμφισβητήσει αυτή καθαυτή τη νομιμότητα της ανακριτικής διάταξης, υποστηρίζοντας ότι αναφέρεται στον νόμο περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα του 2008, ενώ η φερόμενη ως παράνομη δραστηριότητα του κ. Τσουκάτου πραγματοποιήθηκε το 1999.

Επιπλέον, ο κ. Τσουκάτος θα αμφισβητήσει ότι τα γεγονότα τα οποία ο ίδιος έχει αποδεχθεί κατά την παροχή εξηγήσεων υπό την ιδιότητα του υπόπτου στον εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου- ότι δηλαδή δέχθηκε να λάβει από τη Siemens το ποσό του ενός εκατομμυρίου μάρκων ως οικονομική ενίσχυση για την εκλογική αναμέτρηση του 1999- έχουν οποιαδήποτε σχέση με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. « Τα χρήματα (1.000.000) μάρκα ήταν αποκλειστικά προεκλογική χορηγία.Ουδεμία σχέση είχαν με οποιαδήποτε αντιπαροχή... » είχε υποστηρίξει ενώπιον του εισαγγελέα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του κ. Τσουκάτου, κ. Διονύσιο Γκούσκο , η εφαρμογή του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που θεσπίστηκε το 2008 δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ και να εφαρμόζεται για πράξεις που τελέστηκαν το 1999.

Επιπλέον ο κ. Γκούσκος έχει τη νομική άποψη ότι δεν είναι νομικά ορθό να εκδίδεται ανακριτική διάταξη σε βάρος του κ. Τσουκάτου που σχετίζεται με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

«Σε ποινική δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δεν προχώρησε ούτε η γερμανική Δικαιοσύνη, η οποία αποδέχτηκε ως νόμιμο και το 2ο ταμείο της Siemens και περιορίστηκε στην άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία σε βάρος της εταιρείας» σχολίασε σε δηλώσεις του προς «Το Βήμα» ο κ. Γκούσκος. «Η δε περίπτωση του κ. Τσουκάτου είναι μεμονωμένη και δεν μπορώ να δω με ποιον τρόπο συνδέεται με όλα αυτά» σημείωσε ο δικηγόρος του άλλοτε «στρατηγού» της Χαριλάου Τρικούπη, ο οποίος επιπλέον εκτίμησε ότι η ενέργεια αυτή του ανακριτή στην έκδοση διατάξεων έγινε πολύ αργά καθώς εκείνοι που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχουν ήδη φροντίσει να μην υπάρχει τίποτε σε αυτούς.

Αντίθετα ο κ. Τσουκάτος είχε θέσει ήδη από τον χρόνο της εισαγγελικής προκαταρκτικής έρευνας τόσο τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του όσο και αυτούς των συγγενικών προσώπων του στη διάθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ

ΜΑΡΙΑ ΤΣΩΛΗ