Μια είδηση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και δεν σχολιάστηκε ιδιαίτερα αποτελεί το γεγονός ότι η απάντηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προς την εταιρεία Ήρων Συμμετοχών (θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ισχύος 460 MW στη Φλώρινα ήταν θετική. Δηλαδή εκδόθηκε άδεια για την παραγωγή από ιδιώτη ηλεκτρικού ρεύματος. Εμείς δεν στεκόμαστε στο γεγονός ότι δόθηκε η άδεια σε ιδιωτική εταιρεία, καθώς υποστηρίζουμε την ελεύθερη αγορά και φυσικά σεβόμαστε την Κομισιόν η οποία τον περασμένο Μάρτιο πρότεινε συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός των ιδιωτών επενδυτών από τα κοιτάσματα λιγνίτη.
Η μονάδα θα χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη τον λιγνίτη σε μία είδη επιβαρυμένη από ρύπους περιοχή, τη δυτική Μακεδονία. Περιοχή όπου η ΔΕΗ έχει εγκατεστημένα εδώ και πολλά χρόνια εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τον ρυπογόνο λιγνίτη.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέραν της άδειας της Ήρων, μία ακόμη μονάδα λιγνίτη σχεδιάζει να κατασκευάσει στη Φλώρινα και η ΔΕΗ. Η μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίτη θα έχει ισχύ 450 MW, ενώ στο ίδιο συγκρότημα ήδη λειτουργεί μία μονάδα λιγνίτη με ισχύ 330 MW.
Εκτός από τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, κοιτάσματα υπάρχουν στη Δράμα (900 εκατ. τόνοι) και στην Ελασσόνα (169 εκατ. τόνοι), ωστόσο οι τοπικές αντιδράσεις καθιστούν εξαιρετικά αβέβαιη τη δημιουργία ορυχείων, στις περιοχές αυτές.
Η χώρας μας αποτελεί τη δεύτερη χώρα παραγωγό λιγνίτη στην Ευρώπη και κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως. Είναι αντιληπτή η οικονομική αξία που έχει το καύσιμο αυτό, διότι αποτελεί βασική εγχώρια παραγωγή, είναι ιδιαίτερα οικονομικό και τέλος κατατάσσει τη χώρα μας αυτάρκης ενόψει και της κρίσης του φυσικού αερίου.
Από περιβαλλοντική άποψη κατατάσσεται στα τα ποιο ρυπογόνα ορυκτά κατά την επεξεργασία τους. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι ανατρέπεται το μέχρι πρότινος ενεργειακό "δόγμα" που ήθελε οι νέοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής να χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο σε μια προσπάθεια μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ηλεκτροπαραγωγής για τη χώρα μας αφού η Ελλάδα εξαρτάται ποιο πολύ από κάθε άλλο από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Με την πραγματοποίηση ενός τέτοιου έργου και την πολιτική αυτή η χώρα μας χαρακτηρίζεται αναξιόπιστη πρώτα απ όλα στους πολίτες της και έπειτα στην παγκόσμια κοινωνία αφού αποτυχαίνει να συγκρατήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στα επίπεδα που προβλέπονται από τις διεθνείς υποχρεώσεις της (Πρωτόκολλο του Κιότο και κοινοτικές συμφωνίες).
Δεν αναμένεται να πετύχει τις υποχρεώσεις της για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 20,1% στο σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2010.
Έχει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα μικρο σωματιδίων και άλλων ρύπων συνυφασμένων με την καύση λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή ιδιαίτερα στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας.
Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης που απ ότι φαίνεται επιδεινώνεται είναι ότι τα επίπεδα ορισμένων ρύπων στην ευρύτερη περιοχή είναι εξαιρετικά υψηλά και ξεπερνούν τα επίσημα όρια.
Έχουμε δημοσιεύσει άρθρα που έχουν σχέση με το περιβάλλον και έχουμε παραθέσει κάποιες απόψεις, σίγουρα όμως η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον καθένα να συνεχίσει να το καταστρέφει, είναι θέμα πρώτα απ όλα αξιοπρέπειας των υπευθύνων και έπειτα βιωσιμότητας των κατοίκων των γύρω περιοχών.