Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Άνοιξε ο Ισθμός, μερική αποχώρηση από τα Τέμπη

Αποφάσεις παίρνουν σήμερα οι τοπικές συνελεύσεις

Αποχώρησαν σήμερα από τον Ισθμό οι αγρότες, ενώ 400 τρακτέρ έφυγαν από τα Τέμπη. Ανοίγουν αύριο η Εγνατία στο ύψος της Χρυσούπολης και η παλαιά εθνική οδός Καβάλας-Ξάνθης.

Σπάει το μέτωπο των αγροτών, καθώς οι αποφάσεις των κατά τόπους συνελεύσεων για το μέλλον των κινητοποιήσεων βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δίνει «προθεσμία» 48 ωρών για την αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα.

Οι γενικές συνελεύσεις των αγροτών για να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους συνεχίζονται και σήμερα. Ήδη, απόφαση για αποχώρηση αύριο το πρωί από το μπλόκο της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Χρυσούπολης έλαβαν οι αγρότες του Νέστου.

Οι αγρότες θα αποχωρήσουν και από την παλαιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης.

Όσον αφορά στα Τέμπη, 400 τρακτέρ αποχώρησαν, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν παραταγμένα. Υπάρχουν όμως σκέψες να ανοίξει ο δρόμος. Σε εξέλιξη βρίσκεται η γενική συνέλευση των αγροτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του «γαλάζιου» αγροτοσυνδικαλιστή Θ.Κοκκινούλη είναι να ανοίξει το μπλόκο και να παραμείνουν τα τρακτέρ στην άκρη του δρόμου.

Αποφάσεις αναμένεται να λάβουν σήμερα και οι αγρότες του Στρυμόνα. Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας.


«Τέλος οι διαπραγματεύσεις»

Χθες, στην Κυβερνητική Επιτροπή επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία περαιτέρω διαπραγμάτευση με τους αγρότες, καθώς θεωρήθηκε ότι αυτό δίνει έναυσμα για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει τα πρώτα 220 εκατ. ευρώ -από το συνολικό πακέτο των 500 εκατ. ευρώ- ως τα τέλη Φεβρουαρίου, ευελπιστώντας ότι έτσι θα διασπαστεί το μέτωπο των αγροτών.

Πάντως, χθες, εκπρόσωπος της επιτρόπου Μαριάν Φίσερ Μπόελ δήλωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν δεν έχουν λάβει ακόμη σχετική ειδοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση για την πρόθεσή της να χορηγήσει ενισχύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας περί των κρατικών ενισχύσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε πρώτα να ενημερώσει την Επιτροπή για τα μέτρα ενίσχυσης, προκειμένου να εγκριθούν.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ν.Κατσαρός δήλωσε στο Mega, την Τετάρτη, ότι μόλις εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για την καταβολή των αποζημιώσεων, οι αγρότες θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα χρήματα. Οι καταβολές θα γίνουν εντός δύο μηνών, σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εικόνα στα μπλόκα

Αναλυτικά, η εικόνα στα μπλόκα έχει ως εξής:

- Ανοιξε ο Ισθμός της Κορίνθου, καθώς μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ.Χατζηγάκη, οι αγρότες της Πελοποννήσου ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους.

- Περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, οι αγρότες αποχώρησαν από τη θέση «Πράσινα Φανάρια» στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας. Ανοιχτός και ο Εύηνος.

- Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στα Μάλγαρα και τη Χαλκηδόνα ανοιγοκλείνοντας τα μπλόκα. Κλειστά θα είναι τα μπλόκα ως τις 14:30 και από τις 19:30 έως τις 20:30.

- Η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών παραμένει αποκλεισμένη στα Τέμπη και στη Νίκαια της Λάρισας.

- Αύριο το πρωί ανοίγει το μπλόκο στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Χρυσούπολης.

- Τα μπλόκα παραμένουν στην Εγνατία Οδό στην Κουλούρα Ημαθίας, στο Στρυμόνα, στο ύψος της Κομοτηνής και στον κόμβο Ν.Κερδυλλίων, αποκλείοντας τη διέλευση για Δράμα και Καβάλα.

- Αγρότες παραμένουν στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης, στο ύψος του Πετροχωρίου.

- Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς και των Γιαννιτσών, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

- Στο νομό της Χαλκιδικής, τα τρακτέρ παραμένουν χωρίς προβλήματα, στον κόμβο της Τρίγλιας, στη Γαλάτιστα και στην Ορμήλια.

- Τα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης στο νομό Κιλκίς λειτουργούν κανονικά, ενώ τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στην περιοχή. Από χθες το απόγευμα, άνοιξε και το τελωνείο της Νίκης στη Φλώρινα. Κλειστό έως τις 14:30 θα παραμείνει το τελωνείο των Κήπων στον Έβρο, το οποίο είχε μείνει ανοιχτό στη διάρκεια της νύχτας έως το πρωί της Τετάρτης.

- Κλειστές παραμένουν οι συνοριακές προσβάσεις στον Προμαχώνα Σερρών και στην Εξοχή της Δράμας.

- Κλειστή θα παραμένει μέχρι τις 14:30 και η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης στο ύψος του Στρυμονικού.

- Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Κρήτης. Οι αγρότες των Χανίων απέκλεισαν τη δημόσια οικονομική υπηρεσία Κισάμου, καθώς και το δρόμο μπροστά από αυτή που οδηγεί στα Μεσόγεια και την Δυτική Κίσαμο. Παράλληλα, αποκλεισμένες παραμένουν οι δύο δημόσιες υπηρεσίες της πόλης των Χανίων, όπως και η εθνική οδός Χανίων - Ηρακλείου στη θέση «Πλατάνι».

AΠΟ ΤΟ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: