Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Η Κίνα στήνει στρατόπεδα απεξάρτησης από το Ίντερνετ


Τρεις χιλιάδες νέοι Κινέζοι –μεταξύ τους πολλοί ανήλικοι- έχουν εισαχθεί από το 2004 στο Κέντρο Εθισμού στο Ίντερνετ, που λειτουργεί σε εγκαταστάσεις του στρατού στο Πεκίνο.

Στην Κίνα -όπου οι χρήστες του Διαδικτύου ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια- έχουν «ξεφυτρώσει» τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες τέτοια κέντρα απεξάρτησης.

Στις ΗΠΑ ο εθισμός στο Ίντερνετ περιγράφεται από τους ειδικούς ως «ψυχική διαταραχή, κατά την οποία το Ίντερνετ μετατρέπεται σε αρχή που συγκροτεί τη ζωή των εθισμένων». Στην Κίνα ο ορισμός της νέας αυτής διαταραχής ανατέθηκε στον στρατό και συγκεκριμένα στον συνταγματάρχη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, Τάο Ραν, ο οποίος διευθύνει το κέντρο απεξάρτησης στο Πεκίνο. «Η συνεχής χρήση του Διαδικτύου για έξι ώρες την ημέρα επί τρεις μήνες είναι εθισμός», είναι ο ορισμός του Ραν, που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στον κινεζικό κυβερνοχώρο. Οι πολέμιοι του «στρατιωτικού» ορισμού ισχυρίζονται ότι αν το υπουργείο Υγείας υιοθετήσει τα στάνταρ του συνταγματάρχη, εκατομμύρια Κινέζοι κινδυνεύουν να στιγματιστούν ως εθισμένοι.

Η διχογνωμία για το τι είναι τελικά εθισμός δεν εμποδίζει, πάντως, εκατοντάδες γονείς να σύρουν τα παιδιά τους στο στρατόπεδο του Τάο Ραν. Μετά την εισαγωγή τους, οι τρόφιμοι απαγορεύεται για τρεις μήνες να έχουν οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο μέσω κινητών τηλεφώνων ή υπολογιστών. Το εντυπωσιακό είναι ότι εκτός από τους νέους, στο κέντρο παραμένουν και οι γονείς τους, καθώς –σύμφωνα με τον συνταγματάρχη- ο εθισμός στο Ίντερνετ οφείλεται πολύ συχνά στα λάθη των γονέων.

Για να στείλει μια οικογένεια το παιδί της στο κέντρο χρειάζεται να δαπανήσει 3.000 δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το οικογενειακό εισόδημα τριών μηνών για μια μέση κινεζική οικογένεια.

Η ζωή στο κέντρο ακολουθεί τους κανόνες της στρατιωτικής πειθαρχίας. Οι τρόφιμοι ξυπνούν στις 6:30 το πρωί και κοιμούνται στις 9:30 το βράδυ. Το ημερίσιο πρόγραμμά τους περιλαμβάνει στρατιωτικές ασκήσεις, ψυχοθεραπεία, διάβασμα και γυμναστική. «Στην αρχή ένιωθα ότι βρίσκομαι στην κόλαση», είπε στο περιοδικό Time ο 22χρονος Γιανγκ Ζουντόνγκ, που έχει ήδη περάσει δύο μήνες στο ίδρυμα. «Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, ένιωθα πιο άνετα και ήρεμα. Η ζωή στο στρατόπεδο με έχει ηρεμήσει ως ένα βαθμό. Αλλά είμαι κάθε άλλο παρά έτοιμος να βγω έξω, καθώς δεν ξέρω ακόμη τι να κάνω με τη ζωή μου».

«Όλα τα παιδιά μας είναι ξεχωριστά και πολύ έξυπνα», λέει από την πλευρά του ο συνταγματάρχης Ραν. «Είναι φυσιολογικό για τους ανθρώπους να ξεστρατίζουν όταν είναι νέοι. Η αποστολή μας είναι να τους βοηθήσουμε να μπουν ξανά στον ίσιο δρόμο, πριν να είναι αργά», καταλήγει... η συνέχεια εδώ http://egersis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: