Ο «εκλεκτος»
Τρεις φορές σε θάνατο καταδικάστηκε ο Νικόλαος Κοεμτζής, για την ανθρωποσφαγή στο νυκτερινό κέντρο «Νεράιδα» της Αθήνας, τις πρωινές ώρες της 25ης Φεβρουαρίου 1973. Όμως ο Κοεμτζής ηταν πρώτος που γλίτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα, αφού καταργήθηκε η θανατική ποινή και η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Μολονοτι καταδικάστηκε για τρεις ανθρωποκτονίες, των Εμμ. Χριστοδουλάκη, Δημ. Πεγιά και I. Κούρτη και τις 8 απόπειρες ανθρωποκτονιών (των τραυματιών του κέντρου)». Νέα, 12/11/1973.
Στην καθημερινη της 12/01/2009 διαβασαμε ένα δακρυβρεκτο αρθρο για την «δρασι»και τα παθηματα όχι των θυματων ή των οικογενειων των θυματων του, αλλα για το καμαρι μας ..
Να πως το γραφει ο ευκολοσυγκινητος δημοσιογραφος:
«Τη μαρτυρία του ως κρατούμενου μοιράστηκε με το κοινό σε εκδήλωση-αφιέρωμα, τόσο απέναντι στο πρόσωπο του όσο και στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας, ο Νίκος Κοεμτζής, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 1970 καταδικάστηκε σε θάνατο για το φόνο 3 αστυνομικών και τον τραυματισμό 6 ακόμα και μερικά χρόνια αργότερα η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια, μένοντας συνολικά 23 χρόνια στη φυλακή, λόγω της γνωστής υπόθεσης της «παραγγελιάς».»
Δηλαδη σαν να λεγαμε ότι στον σεισμο επεσε ένα τουβλο!!!
Την ιδια στασι της προκλητικης αδιαφοριας απεναντι των θυματων και των οικογενειων των, εναντι της «συγκινητικης»συντροφικοτητος προς τον ουδεποτε δηλωσαντα ευθαρσως την συγνωμη ή την μετανοια του, εδειξαν και οι γνωστοι για ττην ευαισθησια της αναισθησιας τους :
Γιώργος Λιάνης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας και ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος, ενώ η ηθοποιός Κοραλία Καράντη διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του.Επισης ο παντα τοσο υπεροχα προθυμος Δημαρχος των Αθηνων Νικητας Κακλαμανης που «με εντολή του, θα υπάρχει για τον Ν. Κοεμτζή ένα πόστο, στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να μπορεί να πουλάει το βιβλίο του ελεύθερα.»
Ο νεαρός Τάκης Λαζαρίδης υπηρετούσε κανονικά τη στρατιωτική θητεία του όταν, τον Νοέμβριο του 1951, ξέσπασε στην Αθήνα η υπόθεση των ασυρμάτων του ΚΚΕ, με εξέχοντα κατηγορούμενο τον Νίκο Μπελογιάννη. Η δίκη, με την κατηγορία της κατασκοπείας (Α.Ν. 375/1936), έγινε το Φεβρουάριο του 1952. Οκτώ από τους 29 κατηγορουμένους καταδικάστηκαν σε θάνατο: Νίκος Μπελογιάννης, Δημήτρης Μπάτσης, Ηλίας Αργυριάδης, Νικόλαος Καλούμενος, Έλλη Ιωαννίδου, στρατιώτης Φιλάρετος (Τάκης) Λαζαρίδης, Χαράλαμπος Τουλιάτος και Μιλτιάδης Μπισμπιάνος. Η αδελφή του Τάκη δεν είχε συλληφθεί. Καταδικάσθηκε ερήμην σε θάνατο σε επόμενη δίκη, αλλά είχε φυγαδευτεί στις ανατολικές χώρες, όπου έζησε τριάντα χρόνια.
Στον επιλογο του βιβλιου του «Ευτυχως ηττηθηκαμε συντροφοι..» ο Τακης Λαζαριδης αυτοπροσδιοριζεται ως εξης:
«Προς αποφυγήν τυχόν παρεξηγήσεων, είμαι υποχρεωμένος ευθύς εξ αρχής να δηλώσω την ταυτότητά μου. Είμαι παλιός συναγωνιστής σου στους αγώνες για "λαϊκή δημοκρατία", "ειρήνη" και "σοσιαλισμό". Καταδικασμένος σε θάνατο μαζί με τον Μπελογιάννη και εν συνεχεία τρόφιμος, επί δεκαπενταετία, των εγκληματικών φυλακών της χώρας. Ο πατέρας μου, ηγετικό στέλεχος του Κ.Κ.Ε., γραμματέας του Εργατικού Ε.Α.Μ. στην κατοχή, καταδικάστηκε για την αντιστασιακή του δράση σε θάνατο από γερμανικό στρατοδικείο και εκτελέστηκε τον Μάη του '43. Και η μητέρα μου καταδικάστηκε για την αντιστασιακή της δράση σε ισόβια δεσμά από βουλγαρικό στρατοδικείο και στην διάρκεια του Εμφυλίου, πέρασε και αυτή από την Μακρόνησο...»
Τα βιβλια του Τακη Λαζαριδη είναι τα αγαπημενα «μπεστ φλεγομενα» από τους αναρχοβανδαλους.Ενώ βεβαιως κανεις από τους δημοσιογραφους, τους πολιτικους τους δημαρχους μας, δεν εδωσε ποτε την παραμικρη σημασια στο πως επεζησε ο Τακης Λαζριδης μετα από 15 χρονια φυλακη, όταν τελικως απεφυλακισθη μαζι με τον Φλωρακη , ουτε αργοτερα επι του στρατιωτικου καθεστωτος αλλα και μεχρι σημερα μετα από την εκδοσι του βιβλιου του..
Βλεπετε ο Τακης Λαζαριδης δεν εσφαξε τρεις αστυνομικους.. Ουτε εγραψε βιβλιο για την «ζεμπεκια»
Εγραψε όμως το βιβλιο της ζωης του «Ευτυχως Ηττηθηκαμε συντροφοι..» που σκοτωσε την ΠΛΑΝΗ
ΙΑΣΩΝ