Ακόμη και το αυτοκίνητό του, παρά την οικονομική του επιφάνεια που τον καθιστούσε δυνάμει στόχο κακοποιών, δεν ήταν θωρακισμένο. Στον εφοπλιστή και τον οδηγό του απευθύνθηκε μόνο ο ένας εκ των τριών δραστών, στα ελληνικά, χωρίς ξενική προφορά, και όπως εκτιμάται είναι Έλληνας.
Πίσω τους άφησαν όσο λιγότερα ίχνη μπορούσαν και οι δυνατότητες των αστυνομικών να συλλέξουν στοιχεία τόσο από τον τόπο της απαγωγής όσο και από το σημείο που άφησαν ελεύθερο τον οδηγό
ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Εύκολη λεία για τους δράστες ήταν ο εφοπλιστής, καθώς δεν έπαιρνε μέτρα προστασίαςκαι έκαψαν τα δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν είναι ελάχιστες. Ακόμη και το ότι έκαψαν τα αυτοκίνητα δείχνει πόσο προσεκτικοί είναι στις κινήσεις τους, αφού με τον τρόπο αυτό κατέστρεψαν ακόμη και την... τρίχα που θα μπορούσε να τους είχε πέσει.
Η συμμορία
Στην απαγωγή σύμφωνα με τις μαρτυρίες μετείχαν τρεις κουκουλοφόροι που ακινητοποίησαν τα θύματα με την απειλή Καλάσνικοφ. Ωστόσο, στην επιχείρηση μετείχαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και άλλα μέλη της συμμορίας, συγκροτώντας ομάδες υποστήριξης και παρακολούθησης- ειδικά τις τελευταίες ημέρες- των κινήσεων του κ. Παναγόπουλου. Μετά τον εμπρησμό των δύο κλεμμένων οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την απαγωγή (το βαν έφερε πλαστές πινακίδες, ενώ το τζιπ δεν είχε καν πινακίδα) οι δράστες διέφυγαν με άλλο όχημα, με το οποίο τους περίμενε συνεργός τους στο Κορωπί.
Προς το παρόν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας που χειρίζονται την υπόθεση προσπαθούν να συλλέξουν στοιχεία για το σκηνικό της απαγωγής από τις μαρτυρίες του οδηγού του εφοπλιστή, Γιώργου Σαρδέλη, και ενός εργαζόμενου σε οικοδομή στην οδό Ακτής ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με τους απαγωγείς, οι οποίοι μόλις τον αντελήφθησαν τον απείλησαν με το Καλάσνικοφ. Έντρομος, κρύφτηκε στην οικοδομή.
Οι κάμερες
Το δεύτερο βήμα για τη συλλογή στοιχείων είναι οι κάμερες των κλειστών κυκλωμάτων σπιτιών της περιοχής στις οποίες θα γίνει επεξεργασία στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, για την περίπτωση που έχουν καταγράψει σκηνές πριν οι δράστες φορέσουν τις κουκούλες. Αστυνομικοί της Ασφάλειας «χτενίζουν» όλη την περιοχή όπου έγινε η απαγωγή αναζητώντας μάρτυρες κατοίκους και εργαζομένους οι οποίοι τυχόν παρατήρησαν ύποπτες κινήσεις, όταν μέλη της συμμορίας των απαγωγέων παρακολουθούσαν, όπως εκτιμάται, την περιοχή.
Πάντως, ο εφοπλιστής ακολουθούσε καθημερινά το ίδιο δρομολόγιο και ξεκινούσε περίπου την ίδια ώρα. Παλαιότερα ο κ. Παναγόπουλος έπαιρνε μέτρα ασφαλείας, ενώ μοτοσυκλετιστής ακολουθούσε το αυτοκίνητό του, πράγμα που- σύμφωνα με μαρτυρίες- δεν συνέβαινε τον τελευταίο καιρό. Η Αστυνομία ειδοποιήθηκε για την απαγωγή αρχικά από τους εργάτες οικοδομής επί της οδού Ακτής και στη συνέχεια και από τον οδηγό που είχε καταφέρει να φθάσει στο Αστυνομικό Τμήμα του Κορωπίου.
Μετά την πρώτη εξέταση της Μερσεντές από αστυνομικούς της Σήμανσης, το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε με γερανό στα κεντρικά της Αστυνομίας για λεπτομερή εργαστηριακή εξέταση. Αν και τρομοκρατημένος από τις απειλές των απαγωγέων, ο οικοδόμος έδωσε περιγραφές για το σκηνικό στην Αστυνομία. Φοβισμένοι ήταν και οι συνάδελφοί του που βρίσκονταν στην οικοδομή. «Δεν ξέρουμε, δεν είδαμε» επαναλάμβαναν σε δημοσιογράφους.
Οι μέθοδοι των απαγωγέων από τον Μαρσελίνο στον Μυλωνά
«Μαθήματα» από τα λάθη εκείνων που έχουν διαπράξει απαγωγές στο παρελθόν φαίνεται ότι έχουν πάρει οι απαγωγείς του Περικλή Παναγόπουλου. Όπως διαπιστώνει η Αστυνομία, κάθε απαγωγή εμφανίζεται «αναβαθμισμένη» επιχειρησιακά σε σχέση με τις προηγούμενες.
1990
Μαρσελίνο
ΛΥΤΡΑ 150 εκατομμυρίων δραχμών είχε ζητήσει από τον πατέρα του 17χρονου Γιάννη Τσατσάνη, γνωστού ως Μαρσελίνο, η επταμελής σπείρα των απαγωγέων του, στην οποία μετείχε και ένας εξάδελφός του. Οι απαγωγείς σκότωσαν το θύμα τους, αλλά συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις με την οικογένεια, παίρνοντας λύτρα 50 εκατομμυρίων. Ο Μαρσελίνο βρέθηκε νεκρός, θαμμένος σε ένα μαντρί στη Βοιωτία τρεις μήνες μετά την απαγωγή. Ο τελευταίος εκ των δραστών που διέφευγε, συνελήφθη πέρσι στη Νέα Υόρκη.
1995
Αλέξανδρος Χαΐτογλου
ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ του 1995, τα αδέλφια Νίκος και Βασίλης Παλαιοκώστας μαζί με τρίτο άτομο, του οποίου την ταυτότητα δεν αποκάλυψαν ποτέ, απήγαγαν τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου: ο τρόπος δράσης θυμίζει την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου. Οι δράστες εγκλώβισαν στο αυτοκίνητό του τον κ. Χαΐτογλου, τον κράτησαν όμηρο επί τέσσερις ημέρες και τον απελευθέρωσαν αφούπήραν λύτρα 260 εκατ. δρχ. από την οικογένειά του.
1995
Για τα λεφτά του λαχείου
ΜΕ ΤΗ συνεργασία της θείας του, απάγεται ο 11χρονος Κ. Δαλάκας, στην περιοχή της Αναβύσσου. Η γιαγιά του μικρού είχε κερδίσει 130 εκατομμύρια δραχμές στο λαχείο. Οι απαγωγείς ζήτησαν και πήραν 41 εκατ. και απελευθέρωσαν τον μικρό έπειτα από τέσσερις μέρες, ενώ απειλούσαν ότι θα μόλυναν το παιδί με τον ιό του ΑΙDS.
1996
Ζέτα Κουκέα
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ σπίτι της στο Νέο Ψυχικό απήχθη η 24χρονη καθηγήτρια Γαλλικών Ζέτα Κουκέα. Δράστης ένας οδηγός ταξί, που γνώριζε τον πατέρα της ο οποίος είχε αντιπροσωπεία πώλησης ταξί, και άλλα τρία άτομα.
1996
Ξανά στη Θεσσαλονίκη
ΣΥΜΜΟΡΙΑ έξι Αλβανών απάγουν τον φοιτητή Διαμαντή Τσαμπάζη, γιο εργολάβου από τη Θεσσαλονίκη.
Τον πήγαν στην Αλβανία, ζήτησαν και έλαβαν λύτρα 150 εκατομμυρίων δραχμών και τον απελευθέρωσαν στην Κέρκυρα. Καταδικάστηκαν δύο εκ των δραστών που συνελήφθησαν.
1997
Αρπαγή στο σχολείο
Η 6ΧΡΟΝΗ Ελένη Λουλάκη, κόρη εμπόρου αυτοκινήτων, πέφτει θύμα απαγωγής κοντά στο σχολείο της, στο Ηράκλειο Κρήτης. Άλλη μια απαγωγή ανηλίκου αυτή τη φορά στο Ηράκλειο Κρήτης. Για την πράξη κατηγορήθηκε η νηπιαγωγός της μικρής, ο γιος της και άλλα δύο άτομα.
2000
Γ. Περιστέρης
ΤΕΣΣΕΡΙΣ κακοποιοί απήγαγαν τον 18χρονο Γιώργο Περιστέρη, γιο αρχιτέκτονα από τη Θεσσαλονίκη. Τον κράτησαν όμηρο για δύο ημέρες και τον απελευθέρωσαν αφού πήραν λύτρα 44 εκατομμυρίων δραχμών. Συνελήφθησαν σχεδόν αμέσως μετά την απελευθέρωση του θύματος.
2001
Λύτρα 500 εκατ. δρχ.
ΕΠΙ 61 ΗΜΕΡΕΣ διαπραγματεύονταν την απελευθέρωση του 35χρονου Γιάννη Ζώνα, γιου επιχειρηματία, οι απαγωγείς του. Ο πατέρας του, Κώστας Ζώνας κατέβαλε τελικά λύτρα 500 εκατομμυρίων δραχμών. Λίγες ημέρες αργότερα, τα «ίχνη» από τα κινητά που χρησιμοποίησαν οι δράστες οδήγησαν την Αστυνομία στη σύλληψή τους.
2002
Όμηρος επί 26 μέρες
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ τεσσάρων ομογενών απαγωγέων της, σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έμεινε επί 26 ημέρες η 6χρονη Μαρκέλα Χαζάκη, κόρη επιχειρηματία εκκλησιαστικών ειδών. Οι απαγωγείς ζητούσαν λύτρα 3 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η Αστυνομία εντόπισε το διαμέρισμα όπου κρατούνταν η 6χρονη, εισέβαλε, την απελευθέρωσε και τους συνέλαβε.
2008
Η απαγωγή Μυλωνά
Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ Γιώργος Μυλωνάς πέφτει θύμα απαγωγής κοντά στο σπίτι του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, πέρσι τον Ιούνιο. Οι δράστες τον απελευθέρωσαν έπειτα από 13 ημέρες ομηρείας και αφού πήραν ως λύτρα περίπου 10,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Δύο μήνες μετά, συνελήφθη ως εγκέφαλος της απαγωγής ο Βασίλης Παλαιοκώστας μαζί με άλλους τρεις συνεργούς, εκ των οποίων οι δύο ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
«Θα του έλεγα να κάνει κουράγιο και να προσεύχεται»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Κουκουμάκας
«ΝΑ ΚΑΝΕΙ κουράγιο και να προσεύχεται. Αυτά μόνο μπορώ να πω στον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο τούτες τις ώρες», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) Γιώργος Μυλωνάς, η απαγωγή του οποίου είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο τον περασμένο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, «όλα τα υπόλοιπα θα του τα πω ιδιαιτέρως, όταν τελειώσει η περιπέτειά του, διότι τον γνωρίζω προσωπικά». Ο ιδιοκτήτης της Αlumil δεν θέλησε να κάνει κάποιο επιπλέον σχόλιο καθώς, όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ», αποφεύγει κάθε είδους δημόσιες τοποθετήσεις αναφορικά με τη δική του περιπέτεια.
Ο 49χρονος πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γιώργος Μυλωνάς απήχθη υπό αντίστοιχες συνθήκες με τον εφοπλιστή Παναγόπουλο το βράδυ της Δευτέρας 9 Ιουνίου 2008 έξω από το σπίτι του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης από τη σπείρα του δραπέτη- τότε- Βασίλη Παλαιοκώστα.
Συνεχίζουν τις έρευνες
Πάντως, αν και έχουν περάσει πέντε μήνες από την προφυλάκιση των μελών της σπείρας Παλαιοκώστα, εν τούτοις οι έρευνες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης δεν έχουν ολοκληρωθεί σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση απαγωγής του Γιώργου Μυλωνά.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, συνεχίζεται το «ξεσκόνισμα» τηλεφωνικών επικοινωνιών, καθώς και κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών των συλληφθέντων, προκειμένου να απαντηθούν βασικά ερωτήματα. Αρχικά, πώς διαμορφώθηκαν οι διακριτοί ρόλοι μεταξύ των ατόμων που οργάνωσαν και εκτέλεσαν την απαγωγή του προέδρου του ΣΒΒΕ. Επίσης, αν προκύπτει εμπλοκή και άλλων προσώπων στην υπόθεση (με καθαρά περιφερειακό-βοηθητικό ρόλο), καθώς και το κυριότερο: πού βρίσκονται τα περίπου έξι εκατ. ευρώ, μέρος των λύτρων που κατέβαλε η οικογένεια Μυλωνά.
ΤΑ ΝΕΑ