Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Πικρες αληθειες


1. Πως μας βλεπουν

Financial Times
Σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ο αρθογράφος (Γκίντεον Ράχμαν) εξιστορεί μια σύντομη εμπειρία του με κάποιον παλαιότερο αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος υιοθετεί ακραίες - στην καλλίτερη περίπτωση - αντιλήψεις για την Ελλάδα. Αναφέρεται ότι ο εν λόγω αξιωματούχος της ΕΕ, από την Αυστρία, υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι στην ουσία μια πολιτιστικά ευρωπαϊκή χώρα, αποτελεί τμήμα της Μέσης Ανατολής… απλά ακούστε τη μουσική τους».

Der Spiegel
Το γερμανικό περιοδικό εμφανίζεται απαισιόδοξο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί ήδη στον τουρισμό μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Δεκέμβριο στην πρωτεύουσα και άλλες ελληνικές πόλεις. Ξενοδοχεία όπως η Μεγάλη Βρετάνια, το King George και το Plaza είναι άδεια από επισκέπτες και θαμώνες, ενώ ο σύνδεσμος των Ξενοδόχων κάνει λόγο για μείωση 70% των κρατήσεων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2008.

Handelsblatt
H γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωζώνης με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πτωχεύσει. .. Η βοήθεια από την Ε.Ε. θα πρέπει να συνδεθεί με ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και εάν αυτές είναι οδυνηρές . Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Το πόσο άσχημη θα είναι η κατάσταση και το πως θ'αντιδράσει η Ε.Ε., θα έχει μεγάλη σημασία για τις υπόλοιπες προβληματικές οικονομίες της περιοχής».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/01/2009_265155

2. Τα καμωματα της ΧΑΜΑΣ…

Η Χαμάς είχε τη «συντριπτική ευθύνη» στον πόλεμο που κατέστρεψε το παλαιστινιακό έδαφος, σύμφωνα με τον Επίτροπο για την Ανάπτυξη της ΕΕ Λουί Μισέλ, ο οποίος μάλιστα τη χαρακτήρισε «τρομοκρατικό κίνημα που πρέπει να καταγγελθεί ως τέτοιο, κατά την επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μισέλ που μετέβη στη Γάζα για την καταμέτρηση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις τόνισε επίσης πως «για την (ευρωπαϊκή) κοινή γνώμη, ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι, όταν βλέπει ότι πληρώνουμε επανειλημμένα, είτε στην Κομισιόν είτε τα κράτη μέλη, είτε οι μεγάλοι δωρητές για τις υποδομές που θα καταστρέφονται συστηματικά».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/26/1621337.htm

3. Ο αγωγος Nabucco

«Τρόπους για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «Nabucco» συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους στη Βουδαπέστη ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ, και ο Τσέχος ομόλογός του, Μίρεκ Τοπολάνεκ.

Η διάσκεψη στην ουγγρική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων, από τις χώρες που συμμετέχουν στα σχέδια κατασκευής του αγωγού.»

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/27/1621729.htm

Στην δικη μας περιπτωσι με περισση ψΩρο-υπερηφανεια η Ελλαδα απωλεσε την ευκαιρια να συνεισφερη με πολλαπλασια οφελη την συμμετοχη της στην κατασκευη του αγωγου για να δρεψη δαφνες αντιαμερικανικης υστεριας και προτιμησε να περιορισθη στην συμμετοχη της κατασκευης του αγωγου του ρωσικου μονοπωλιου της Gaz Prom, του αποκαλουμενου south stream, για τον οποιο οι ειδικοι γνωριζουν καλως ότι η κατασκευη του είναι αμφιβολος και ασυμφορος..

ΙΑΣΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: