Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

ETE : Ποιοι (και γιατί) «πριονίζουν» τον Τάκη Αράπογλου;

AΠΟ ΤΟ...
www.sofokleous10.gr

eteΟ «πόλεμος των τραπεζιτών» αναζωπυρώθηκε τον τελευταίο καιρό, με επίκεντρο το «πακέτο» των 28 δις. ευρώ και τη… δυσανεξία που δείχνουν ορισμένοι τραπεζίτες στην επιτυχημένη πορεία της Εθνικής. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», ήταν η «κοφτή» απάντηση του κ. Γιάννη Παπαθανασίου, όταν ερωτήθηκε χθες αν πρόκειται να αντικατασταθεί ο διοικητής της Εθνικής κ. Τάκης Αράπογλου. Με τη δήλωση αυτή, έκλεισε ο πρώτος γύρος «συντροφικών μαχαιρωμάτων» προς τον κ. Αράπογλου, καθώς διάχυτη είναι η εκτίμηση ότι οι φήμες που διοχετεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες είχαν… τραπεζική προέλευση.

Γιατί όμως όλος αυτός ο πόλεμος :

1. Η απόφαση του κ. Αράπογλου να δεχθεί τελικά μόνο «συμβολική» κεφαλαιακή ενίσχυση από το Δημόσιο, ύψους 350 εκατ. ευρώ, έχει εξοργίσει ισχυρούς τραπεζίτες του ιδιωτικού τομέα, που θα λάβουν πολλαπλάσια ποσά και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών, αντιμετωπίζουν τον όχι απολύτως απίθανο κίνδυνο κρατικοποίησης, αν δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν εντός πενταετίας τα κεφάλαια στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι προνομιούχες μετοχές να μετατραπούν σε κοινές. Την ίδια στιγμή, και ενώ οι πιέσεις στη ρευστότητα έχουν εξουθενώσει τις περισσότερες τράπεζες, η διοίκηση της ΕΤΕ δηλώνει ότι η διαθέσιμη ρευστότητα της τράπεζας ξεπερνά τα 9 δις. ευρώ!

2. Η διοίκηση της Εθνικής φαίνεται ότι προκαλεί τη μήνι ανταγωνιστών, επειδή είχε φροντίσει αρκετά έγκαιρα, από τις αρχές του 2008, να αυξήσει τα κεφάλαιά της και υποδέχθηκε την κρίση από θέση ισχύος. Έτσι, κατάφερε όχι μόνο να αποφύγει τον κρατικό «εναγκαλισμό», αλλά πέτυχε να χορηγήσει δάνεια άνω των 2 δις. ευρώ το δύσκολο δ’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν χθες. Μάλιστα, η διοίκηση της ΕΤΕ προβλέπει ότι το 2009 η αύξηση των δανείων της θα κυμανθεί μεταξύ 11% και 13%, ενώ στο σύνολό του ο τραπεζικός τομέας είναι κοινή εκτίμηση ότι θα «αγκομαχά» για να καλύψει το στόχο της ΤτΕ για αύξηση 10%. Δηλαδή, εν μέσω κρίσης, η Εθνική θα κερδίζει σημαντικά νέα μερίδια αγοράς!

3. Αυτό, όμως, που φαίνεται ότι δεν συγχωρούν ορισμένοι ισχυροί ανταγωνιστές στον κ. Αράπογλου, είναι ότι αντιστέκεται σθεναρά στις ιδέες που έχουν αρχίσει να συζητούνται από ορισμένες διοικήσεις τραπεζών, περί της ανάγκης να προσφέρει το Δημόσιο άλλο ένα «πακέτο» ενισχύσεων, αυτή τη φορά κυρίως κεφαλαιακών. Ερωτηθείς σχετικά χθες ο κ. Αράπογλου ξεκαθάρισε ότι, κατά την άποψή του, το τραπεζικό σύστημα δεν χρειάζεται άλλες ενισχύσεις. Μόνο που ορισμένοι άλλοι τραπεζίτες, κινούμενοι από τις ανάγκες της συγκυρίας, έχουν ήδη αρχίσει να «κυκλοφορούν» την ιδέα σε αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το πρώτο «πακέτο» δεν είναι αρκετό για να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Δεν είναι τυχαίο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ότι ακριβώς τη στιγμή που άρχισαν στο παρασκήνιο οι συζητήσεις για την αναγκαιότητα νέου «πακέτου», διοχετεύθηκαν και οι φήμες περί δήθεν επικείμενης απομάκρυνσης του κ. Αράπογλου, που προκάλεσαν μάλιστα την Τρίτη αρκετά ισχυρές πιέσεις στη μετοχή της ΕΤΕ. Μετά την κατηγορηματική διάψευση από τον κ. Παπαθανασίου, η μετοχή κέρδισε αρκετό έδαφος και ο κ. Αράπογλου κέρδισε μια σημαντική «μάχη» απέναντι στους «διαδοσίες» και όλα δείχνουν ότι παραμένει ακλόνητος στο θώκο του, έχοντας την πλήρη υποστήριξη του Πρωθυπουργού.