Δραματικές προβλέψεις και νέα απογραφή
Μήνυμα στις Βρυξέλλες, τις διεθνείς αγορές και τους διεθνείς οργανισμούς ότι θα γίνει μια ακόμη προσπάθεια συγκράτησης του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, και ότι θα ληφθούν περιορισμένα μέτρα δαπανών με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης θα επιχειρήσει να στείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στο τέλος του μηνός, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα συντάξει.Ενός προγράμματος προσαρμοσμένου στις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τη Δευτέρα, για πολύ χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και έκρηξη ελλείμματος, σε σύγκριση με το υπεραισιόδοξο σενάριο του προϋπολογισμού του κ. Γ. Αλογοσκούφη που μόλις ψηφίστηκε.
«Αν το παρατραβήξει, κάηκε!»
«Στην πραγματικότητα πρέπει να γίνει μια νέα δημοσιονομική απογραφή», λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος προσθέτει ότι τα περιθώρια για παροχές είναι περιορισμένα και ότι «αν το παρατραβήξει η Ελλάδα, κάηκε!». Πράγματι, το μήνυμα έχει φτάσει εδώ και παρ΄ ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων στην οικονομική πολιτική έχει περάσει πλέον στην πιο κοινωνική πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, με τον κ. Γ. Σουφλιά και τον θεωρούμενο ως δικής του επιρροής διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, η δραματική επιδείνωση των μεγεθών που αναμένεται να σφραγιστεί τη Δευτέρα με μια νέα υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αφήνουν περιθώρια πιο χαλαρών πολιτικών.
Η κυβέρνηση θα κάνει την προεκλογική της πολιτική με «λελογισμένες» παροχές, αλλά χωρίς να τις διαφημίζει και με όσο πιο ανέξοδο τρόπο γίνεται (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι 60.000 νέες προσλήψεις).
Θα φροντίσει κυρίως να δοθεί ένα μήνυμα αναπτυξιακού χαρακτήρα- που δικαιολογείται από τις Βρυξέλλες και επιβάλλεται από την πραγματικότητα στην οικονομία, αλλά όχι ξεχειλώματος του προϋπολογισμού. Αυτό άλλωστε διεμήνυε και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου την περασμένη εβδομάδα, μετά την υποβάθμιση από τη Standard & Ρoor΄s.
Δευτέρα οι προβλέψεις
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για την οικονομία, οι οποίες θα είναι δραματικές για το σύνολο της Ευρώπης, αφού θα πιστοποιούν συνθήκες ύφεσης για το 2009, αλλά ακόμη χειρότερες για την Ελλάδα, δείχνοντας ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο όριο του 1-2% συνοδεύεται από έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ για τρεις συνεχείς χρονιές (το 2007, το 2008 και πρόβλεψη για το 2009) και από υψηλό δημόσιο χρέος. Έτσι, μια νέα υπαγωγή σε καθεστώς επιτήρησης θα εγκαινιαστεί.
Το θέμα θα συζητήσει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου με τον Επίτροπο κ. Χ. Αλμούνια με τον οποίο θα συναντηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας.
Χωρίς ελαφρυντικά
Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα είναι κι αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, στο καθεστώς των υψηλών ελλειμμάτων, αλλά με το δικαιολογητικό της ύφεσης που έχει ήδη ξεκινήσει εκεί.
Η Ελλάδα δεν έχει αυτό το δικαιολογητικό, και αυτό αναμένεται να επισημάνει ο κ. Αλμούνια, σε μια προειδοποίηση για την εφαρμογή αυστηρής πολιτικής. Πάντως, οι Βρυξέλλες αφήνουν αυτήν τη φορά κάποια μεγαλύτερα περιθώρια προσαρμογής των χωρών με υπερβολικά ελλείμματα, λόγω της ύφεσης, έτσι ώστε η λιτότητα να μη στραγγαλίσει τον ρυθμό ανάπτυξης.
Από την άλλη πλευρά, όμως, οι αγορές πιέζουν ασφυκτικά και η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε «στρες τεστ» για το ίδιο το ευρώ, καθώς τα επιτόκια δανεισμού της ερμηνεύονται ως ένδειξη αναξιοπιστίας μιας χώρας μέλους της ευρωζώνης και άρα της ίδιας της πολιτικής της. Είναι ενδεικτική η νέα εκτίναξη χθες του spread των πενταετών ομολόγων στο πρωτοφανές ποσοστό του 3,14%.
Μηδενική ανάπτυξη
Τη δραματική πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα πλησιάσει φέτος σε συνθήκες ύφεσης με αύξηση του ΑΕΠ της μόνο κατά 0,2% κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προβλέψεις της την ερχόμενη Δευτέρα, ανατρέποντας πλήρως τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και ξεπερνώντας σε απαισιοδοξία ακόμη και την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 2%. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για όλη την Ευρώπη, την οποία τοποθετεί πλέον σε βαθιά ύφεση, με πρόβλεψη για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης πάνω από 1,5%, ενώ η Ελλάδα κρατιέται στην επιφάνεια με ρυθμό 0,2%.
Για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, επίσης, προβλέπεται εκτίναξη στο 3,5% του ΑΕΠ, τόσο το 2008 όσο και το 2009, πιστοποιώντας την ένταξη σε καθεστώς ύφεσης.
TA NEA