Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009
Ο ελληνικός τουρισμός "πυροβολεί το πόδι του"
Σε μια χρονιά που αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ για τη βαριά βιομηχανία της χώρας, οι εμπλεκόμενοι φορείς βάζουν συνεχώς… «τρικλοποδιές».
Με τον ιερό βράχο της Ακρόπολης να παραμένει αποκλεισμένος από συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού για δεύτερη συνεχόμενη μέρα -θα ακολουθήσει και τρίτη- και τους τουρίστες που έχουν έρθει από όλα τα μέρη του κόσμου να φεύγουν απογοητευμένοι, το κόστος για την Ελλάδα είναι πολλαπλό. Πέραν από τη δυσφήμηση για τη χώρα μας και τον ελληνικό τουρισμό, η ζημιά για την ελληνική οικονομία -σε μια χρονιά μειωμένης κίνησης- είναι μεγαλύτερη από αυτή που δείχνουν οι αριθμοί. Πόσο, όμως, κοστίζει το γεγονός ότι κάποιοι αποφάσισαν να αποκλείσουν το σημαντικότερο αρχαιολογικό τόπο της Ελλάδας;
Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, οι περίπου 3.000 επιβάτες των 3 κρουαζιερόπλοιων, που έφτασαν χθες στο λιμάνι του Πειραιά, θα δουν την Ακρόπολη με κιάλια. Έτσι, μόνο από τα εισιτήρια, που δεν εισπράττονται, η απώλειες είναι περί τα 60.000 ευρώ την ημέρα, δηλαδή 180.000 ευρώ το τριήμερο. Επιπλέον, οι απώλειες στον τζίρο των τουριστικών επιχειρήσεων προσεγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ για το ίδιο διάστημα. (Υπολογίζεται ότι μεταφέρονται καθημερινά 5.000 τουρίστες με 60 ευρώ το εισιτήριο για τη συμμετοχή στη σχετική εκδρομή, άρα 300.000 ευρώ την ημέρα). Χωρίς να υπολογίζουμε τις... παράπλευρες απώλειες, ο αποκλεισμός της Ακρόπολης θα στοιχίσει στην οικονομία περί τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Κι όλα αυτά, όταν οι απαιτήσεις των «καταληψιών» δεν ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται ούτως η άλλως σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς το αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης αναμένεται να μεταφραστεί για την «βαριά βιομηχανία» της χώρας σε 2 δισ. ευρώ λιγότερα τουριστικά έσοδα. Οι Έλληνες ξενοδόχοι, είναι απαισιόδοξοι και προβλέπουν μείωση στις αφίξεις κατά 10%, που θα σημάνει απώλεια τουλάχιστον 50.000 θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των τουριστικών πρακτόρων, κ. Γιάννη Ευαγγέλου, «ανεξάρτητα από κάποια ενδεχομένως δίκαια αιτήματα των διαμαρτυρομένων, η Ακρόπολη είναι πολιτιστικό μνημείο, που ανήκει στη διεθνή κοινότητα και όλοι όσοι θέλουν να το επισκεφθούν πρέπει να θεωρηθεί ότι έχουν το δικαίωμα και την απαίτηση να το επισκεφθούν».
Η περίπτωση της Ακρόπολης δεν είναι η μοναδική. Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου Σαντορίνης (όπου είχε πέσει το υπόστεγο) παραμένει κλειστός καθώς δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ποιος είναι «αρμόδιος» και «υπεύθυνος» για να τοποθετήσει καινούριο στέγαστρο και ενώ η Πολεοδομία «μπλοκάρει» την κατασκευή του στεγάστρου, με την αιτιολογία ότι είναι αρχαιολογικός χώρος!
Η μελέτη για την τοποθέτηση του στεγάστρου εγκρίθηκε, όμως η Πολεοδομία Σαντορίνης, δεν δίνει άδεια εργασιών, διότι είναι αρχαιολογικός χώρος.
Πλέον θα πρέπει να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση (ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού) για να προχωρήσει η κατασκευή. Εξέλιξη που στην καλύτερη περίπτωση σημαίνει ότι ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει τουλάχιστον για 2 ακόμα καλοκαίρια κλειστός.
«Από τα σοβαρότερα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, είναι οι συναρμοδιότητες και η έλλειψη κεντρικού συντονιστικού οργάνου» τονίζει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Νίκος Αγγελόπουλος. Σημειώνει επίσης ότι «οι απώλειες σε έσοδα αν και σημαντικές, είναι ελάχιστες μπροστά στην τεράστια δυσφήμιση, που δέχεται η χώρα, καθώς για πολλούς τουρίστες, η επίσκεψη στην Ακρόπολη είναι «όνειρο ζωής».
Με δεδομένο ότι η Σαντορίνη δέχεται μόνο από κρουαζιέρες πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο, οι απώλειες εσόδων ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ενώ επιπλέον πρέπει να συνυπολογίσουμε απώλειες άνω των 2 εκατ. ευρώ από τους υπόλοιπους τουρίστες!
Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε πως το Μουσείο του Ηρακλείου εξακολουθεί να είναι κλειστό. Λειτουργεί μόνο μία μικρή έκθεση με αριστουργήματα της Μινωικής τέχνης. Και όμως το συγκεκριμένο Μουσείο (ήταν στα πρώτα σε επισκέψεις πανελλαδικά), όπως και ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού (2ος σε επισκέψεις πανελλαδικά), δέχονται εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσια βάση.
Το τραγικό με το Μουσείο Ηρακλείου είναι ότι το κράτος δεν έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την ανακαίνιση του.
Των Έφης Καραγεώργου – Νεκτάριου Νώτη
capital
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου