ΑΠΟ ΤΟ Infognomonpolitics
H Άγκυρα κρατά το «κλειδί» της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε για πρώτη φορά σήμερα (Πέμπτη) ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος και εξήγησε ότι είναι η Άγκυρα, η οποία πρέπει να κάνει τις απαραίτητες δημοκρατικές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας, να εναρμονιστεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, η οποία είναι χώρα -μέλος της Ένωσης.
Αν γίνουν αυτά από πλευράς Άγκυρας, τότε, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα καμφθούν και οι όποιες αντιδράσεις εντός της...Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ένταξη της Τουρκίας.
Ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε σε γεύμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων με τους ξένους ανταποκριτές, εξέφρασε την ευχή να επικρατήσει στην Τουρκία πραγματική δημοκρατία και η πολιτική ηγεσία να λαμβάνει ελεύθερα τις αποφάσεις.
Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει μέλος της με συνεχιζόμενη την κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στις εν εξελίξει απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επανέλαβε ότι έχει ξεκαθαρίσει η επιδιωκόμενη λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι υπάρχει συναντίληψη με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα ζητήματα αυτά, προσθέτοντας ότι οι διαφορετικές απόψεις έχουν να κάνουν με τις θέσεις της Τουρκίας.
Για την μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων ο κ. Χριστόφιας έδωσε την ακόλουθη εικόνα:
-Στο θέμα της διακυβέρνησης η ελληνοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να διασφαλισθεί η ενότητα του κράτους και του λαού, πρότεινε προεδρικό σύστημα και εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου από τις δύο κοινότητες με κοινό ψηφοδέλτιο. Υπάρχει μέθοδος, ώστε η ψήφος των τουρκοκυπρίων να έχει ίση αξία με την ψήφο των Ελληνοκυπρίων.
Η προεδρική θητεία θα είναι εξαετής και εφόσον πρόεδρος εκλεγεί Ελληνοκύπριος θα ασκήσει το προεδρικό αξίωμα τα πρώτα τέσσερα χρόνια και τα επόμενα δύο θα τον διαδεχθεί ο Τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος και αντίστροφα.Υπουργικό Συμβούλιο και από τις δύο κοινότητες με αναλογία 70% προς 30%, βάσει και της πληθυσμιακής αναλογίας.
-Αναφορικά με τη νομοθετική εξουσία, η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει να υπάρχει Γερουσία με ίσο αριθμό Γερουσιαστών και από τις δύο κοινότητες, ενώ στη Βουλή να υπάρχει αριθμητική συμμετοχή των δύο πλευρών, βάσει της πληθυσμιακής αναλογίας.
Στο θέμα της νομοθετικής εξουσίας, οι δύο πλευρές δεν απέχουν πολύ από την επίτευξη συμφωνίας, είπε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης συναντίληψη σε ό,τι αφορά στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών στη νομοθετική και δικαστική εξουσία, αλλά, πρόσθεσε, παραμένει ανοικτό το θέμα του μηχανισμού επίλυσης διαφορών σε ό,τι αφορά στην εκτελεστική εξουσία.
«Η τουρκοκυπριακή πλευρά», είπε, «εισηγείται να υπάρχει πρόεδρος και αντιπρόεδρος, που ουσιαστικά να είναι συμπρόεδροι και οι οποίοι να εκλέγονται από τη Γερουσία και να μην υπάρχει Υπουργικό, αλλά Προεδρικό Συμβούλιο».
Ο πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι πέραν του σχεδίου Ανάν, καθώς ζητούν στο Προεδρικό Συμβούλιο να συμμετέχουν τέσσερις Ελληνοκύπριοι και τρεις Τουρκοκύπριοι.
Για το περιουσιακό, που άρχισε τώρα να συζητείται, δήλωσε ότι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στηρίζονται σε αρχές. Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναγνωρίζει ότι έχουν δημιουργηθεί πολλά τετελεσμένα επί του εδάφους από την κατοχική δύναμη. Ειδικότερα για το περιουσιακό ο κ. Χριστόφιας ανέφερε:
-Η αρχή, την οποία προτάσσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι ότι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα παραμείνουν οι ιδιοκτήτες των περιουσιών τους και θα έχουν τον πρώτο λόγο να αποφασίσουν τι θα πράξουν με αυτές.
-Υπάρχουν τέσσερις τρόποι γι' αυτό, με κυριότερο την αποκατάσταση της περιουσίας.
-Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να χρησιμοποιήσει την περιουσία του, θα μπορεί να ζητήσει αποζημιώσεις ή την εκμίσθωσή της για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο θα συμφωνηθεί.
-Επίσης, ο ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης, εάν το επιθυμεί, θα μπορεί να ανταλλάξει την περιουσία του με τουρκοκυπριακή περιουσία, η οποία βρίσκεται στις περιοχές που σήμερα ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να καταθέτουν τα αιτήματά τους σε Συμβούλιο,που θα δημιουργηθεί για τις περιουσίες.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι στο περιουσιακό η μεγάλη διαφορά με την τουρκοκυπριακή πλευρά εστιάζεται στη θέση της για αποζημιώσεις και την αλλαγή περιουσιών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου