Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Αθωωτική απόφαση

Αθώοι κρίθηκαν την Πέμπτη από τη ρωσική δικαιοσύνη οι τρεις κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη δολοφονία της ρωσίδας δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια το 2006.Η ρωσική εισαγγελία ανακοίνωσε πάντως πως θα εφεσιβάλει την αθωωτική απόφαση που έλαβε την πρωτοδίκως δικαστήριο της Μόσχας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, εξακριβώθηκε ότι οι τσετσένοι αδελφοί Τζαμπράιλ και Ιμπραγκίμ Μαχμούντοφ δεν είναι ένοχοι για συνέργεια στη δολοφονία της δημοσιογράφου και ότι ο πρώην αξιωματικός της αστυνομίας Σεργκέι Χατζικουρμπάνοφ δεν είναι ένοχος της κατηγορίας ότι οργάνωσε τη δολοφονία.

Η Άννα Πολιτκόφσκαγια, από τους λίγους δημοσιογράφους που συνέχισαν να καλύπτουν τον πόλεμο στην Τσετσενία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και να καταγγέλλουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Ρωσία, δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2006 στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε.

Η δολοφονία της 48χρονης δημοσιογράφου, μητέρας δύο παιδιών, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Δύση και υπογράμμισε με δραματικό τρόπο τις καταγγελίες ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία έκφρασης αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση στη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για προσπάθεια δυσφήμισης της Ρωσίας.

Ήδη πριν από την έκδοση της σημερινής ετυμηγορίας, η οικογένεια και συνάδελφοι της δολοφονημένης δημοσιογράφου κατήγγειλαν ότι οι διωκτικές αρχές απέτυχαν να διαλευκάνουν αυτό το έγκλημα, ένα από τα συνταρακτικότερα στη διάρκεια της οκτάχρονης προεδρίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η δίκη των τριών κατηγορουμένων άρχισε στις 17 Νοεμβρίου του περασμένου έτους στη Μόσχα απουσία του εντολέα και του εκτελεστή, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν ποτέ.

Καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης οι δικηγόροι της οικογένειας Πολιτκόφσκαγια δεν κουράστηκαν να επαναλαμβάνουν ότι οι τρεις κατηγορούμενοι δεν ήσαν παρά πιόνια και ότι οι πραγματικοί δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι.

984

Δεν υπάρχουν σχόλια: