Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο και τον Υφυπουργό κ. Κων. Γκιουλέκα, θα έχει ο πρωθυπουργός στις 11.30 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη που είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση.
Για την κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δύο είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους είναι στοχευμένη η οικονομική πολιτική της, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η ενίσχυση όλων των ευαίσθητα κοινωνικών ομάδων. Εκτίμησε δε, ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για όλες τις χώρες όπως και για την Ελλάδα και απηύθυνε, εκ νέου, έκκληση να συμβάλουν όλοι, κοινωνικά και πολιτικά, σε ένα γόνιμο διάλογο για την αντιμετώπιση της κρίσης προσθέτοντας ότι μαγικές και ανέξοδες λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε οφελούν οι ανεύθυνες κινδυνολογίες.
«Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες στη χώρα μας. Προσπαθούμε για το καλύτερο. Η έγνοια μας είναι μεγάλη. Πρώτοι εμείς θέλουμε να περιοριστούν τα προβλήματα και οι δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία. Χρειάζεται όμως να συνειδητοποιήσουμε όλοι την πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο διεθνές περιβάλλον. Χρειάζεται να συμβάλουμε όλοι, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς. Λύσεις ανέξοδες δεν υπάρχουν», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Παράλληλα, μίλησε για ένα εθνικό σχέδιο δράσης ενώ ανέπτυξε ιδιαίτερα, τις στοχευμένες, όπως είπε, «δράσεις και πολιτικές που έχει ήδη δρομολογήσει αλλά και έχει σχεδιάσει για το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση».
«Κανένας δεν μπορεί να προσποιείται άγνοια των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης ούτε να αγνοεί τα παγκόσμια δεδομένα που διαμορφώνονται. Οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά δύσκολοι για όλη την Ευρώπη. Και βεβαίως το ίδιο ισχύει και για τη χώρα μας που δεν είναι ούτε έξω ούτε πέρα από τον κόσμο», τόνισε ο κ. Καραμανλής:
«Δεν αμφισβητώ την κοινωνική ευαισθησία κανενός. Δεν δέχομαι όμως ανεύθυνους ισχυρισμούς. Δεν είναι κοινωνικά υπεύθυνη μια πολιτική που υπονομεύει το μέλλον. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι το δημόσιο χρέος τριπλασιάστηκε στα χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το γεγονός ότι, μόνο για τους τόκους του, καταβάλλουμε όλα τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, βασικός άξονας της οικονομικής και στρατηγικής μας, είναι η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και οι στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες».
«Δεν βοηθούν ούτε οι ωραιολογίες ούτε βέβαια και οι ανεύθυνες κινδυνολογίες. Εξαντλούμε και θα εξαντλήσουμε βάσει συντεταγμένου σχεδίου, τα περιθώρια που υπάρχουν για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από την κρίση και να πετύχουμε το καλύτερο που μπορεί η πατρίδα μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Απάντηση σε ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Η διαδήλωση τρακτέρ στην Αθήνα δεν είναι ζήτημα ελευθερίας δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Κρήτης. Η θέση μας, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι ξεκάθαρη: "Είναι δικαίωμα κάθε πολίτη και να αμφισβητεί και να διεκδικεί. Εικόνες αντιπαράθεσης της αστυνομίας με διαδηλωτές δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση. Έχει όμως υποχρεώσεις η Πολιτεία απέναντι σε όλους τους πολίτες, στο σύνολο των πολιτών" τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναρωτήθηκε, δε, γιατί ο Συνασπισμός, εάν πιστεύει στο διάλογο, κάνει ό,τι είναι δυνατό, ό,τι περνάει από το χέρι του για να τον υπονομεύσει; Γιατί αρνείται το διάλογο για το Λύκειο και το νέο εξεταστικό σύστημα για παράδειγμα; Γιατί άραγε θα πρέπει να υπάρχουν τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, στους δρόμους της Αθήνας, για να γίνει διάλογος στα αγροτικά ζητήματα;
Σημείωσε επίσης ότι δεν αποτελεί άσκηση δικαιώματος η κατάφωρη παραβίαση των νόμων: "Δεν είναι ωφέλιμη για κανέναν η πρόκληση κοινωνικής αναταραχής και συγκρουσιακών καταστάσεων. Δεν ωφελούνται οι αγρότες με πρακτικές που προκαλούν ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία. Δεν μπορεί λοιπόν ούτε ο Συνασπισμός, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε κανένας άλλος να υποστηρίζουν ότι είναι "ζήτημα ελευθερίας" η διαδήλωση τρακτέρ στους δρόμους της πρωτεύουσας. Κάνει λάθος η αντιπολίτευση εάν νομίζει ότι μπορεί να καπηλευτεί έτσι τους αγώνες των αγροτών".
Αναφερόμενος στις ζημιές που υπέστη ο αγροτικός τομέας ξεκαθάρισε ότι οι αποζημιώσεις "δεν χορηγούνται με γεωγραφικά κριτήρια" καθώς και ότι "στο πακέτο των 500 εκ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα προϊόντα της Κρήτης". Επισήμανε ακόμα ότι τα έργα, που έγιναν στην τελευταία τετραετία στην Κρήτη είναι πολλαπλάσια σε σχέση με εκείνα που έγιναν την άμεσα προηγούμενη περίοδο και ότι η ανεργία είναι σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο της ελληνικής κοινωνίας. "Βεβαίως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Δεν το αμφισβητεί κανένας. Υπάρχουν ζητήματα και μας απασχολούν σοβαρά. Προτεραιότητα μάλιστα τώρα έχουν οι τομείς που πλήττονται περισσότερο είτε από φυσικά αίτια, είτε από την παγκόσμια κρίση".
Τέλος, τόνισε ότι "δεν μπορεί να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν στην παραπληροφόρηση, την άρνηση, την ισοπέδωση. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν κοινωνικές εντάσεις [...] Κάποιοι έκαναν την άρνηση μόνιμη πρακτική τους. Κάποιοι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με τρόπο που αποκαλύπτει πως έγνοια τους δεν είναι να κερδίσουν οι αγρότες. Η κυβέρνηση και νοιάζεται και παλεύει για τα πραγματικά συμφέροντα όλων των αγροτών. Σέβεται όλους τους πολίτες. Χωρίς διακρίσεις και χωρίς διαχωρισμούς. Η Κυβέρνηση επιδιώκει το διάλογο, επιδιώκει τη συνεννόηση για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν και το παρόν και το μέλλον του τόπου".
ΑΠΕ ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου