Το περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% μέσα στο 2009 ζήτησε από την κυβέρνηση ο Γ. Προβόπουλος. Δήλωσε ότι το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες είναι επαρκές ενώ τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο.
Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% ή ακόμη χαμηλότερα, δεν πρέπει να επιτευχθεί με την λήψη νέων μέτρων, υποστήριξε ο Γ. Προβόπουλος στην συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης νομισματικής πολιτικής. Κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει την φοροδιαφυγή, το ύψος της οποίας υπολογίζεται στο 20% όπως προκύπτει από σχετικές μελέτες της Τ.τ.Ε. Σύμφωνα με τον διοικητή της Τ.τ.Ε, με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, εκτός από τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, μπορεί να χρηματοδοτηθεί και η μείωση των φόρων.
Ο κ. Προβόπουλος, εμφανίστηκε θετικός στις στοχευμένες παροχές για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα περικοπής των καταναλωτικών και άλλων δαπανών του δημοσίου. “H σπατάλη στο δημόσιο μπορεί να περιοριστεί κατά 30% και τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν, να διατεθούν για επενδύσεις”. Ο κ. Προβόπουλος, θεωρεί απαραίτητη την σφικτή μισθολογική πολιτική υποστηρίζοντας ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν πέρυσι στον δημόσιο τομέα δεν δικαιολογούνται με βάση τα νέα δεδομένα στην οικονομία.
Ο διοικητής της Τ.τ.Ε θεωρεί επαρκές το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για την χρηματοδότηση των αναγκών των τραπεζών. Επίσης, τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο. Θετικά στοιχεία μπορούν να προκύψουν και από τη συγχώνευση μεγάλων τραπεζών υποστήριξε ο κ. Προβόπουλος αναφέροντας ότι είναι δυνατόν να προκύψουν συνέργειες στα Βαλκάνια όπου σήμερα, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες ανταγωνίζονται η μία την άλλη.
Η ετήσια έκθεση
Εν τω μεταξύ, τόλμη για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών ζητά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, στην ετήσια έκθεση του ιδρύματος. Αναλυτικά, η ΤτΕ προβλέπει πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί φέτος ανοδικά μεν, μόλις κατά 0,5% δε, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί ενδεχομένως και κάτω από το 1,8%.Ανησυχητική είναι, ωστόσο, η πρόβλεψη για την απασχόληση, καθώς η ανεργία προβλέπεται φέτος να σκαρφαλώσει στα επίπεδα του 8,3%.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που δεν ολοκληρώθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια. Η έκθεση προβλέπει μεν βαθμιαία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2010, ωστόσο προσθέτει ότι η σταθερότητά της εξαρτάται από το κατά πόσο θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και της εμπιστοσύνης προς αυτόν. Η κρίση είναι η μεγαλύτερη από την εποχή της δεκαετίας του '30 και η έξοδος δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη, σημειώνει η ΤτΕ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου