Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Στις Βρυξέλλες ο Κ. Καραμανλής



Με δεσμεύσεις περί της υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο χαρτοφύλακά του μεταβαίνει το απόγευμα του Σαββάτου (28/2)στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των «27» την Κυριακή (1/3) για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Έλλειψη ομοφωνίας παρουσιάζει η ΕΕ, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον συντονισμό των εθνικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο κ. Καραμανλής είχε συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον ενημέρωσε για την επίσκεψή της και τις συναντήσεις που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για το «νέο πνεύμα» - όπως η ίδια είπε - που υπάρχει στις ΗΠΑ και την ανάγκη περαιτέρω προσέγγισης.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κυρία Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι ζούμε σε μία τεράστια διεθνή κρίση, η οποία αγγίζει και την Ελλάδα, ενώ έσπευσε να τονίσει ότι η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο σχέδιο.

Το πρωί της Κυριακής, ο κ. Καραμανλής θα έχει διαδοχικές επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Συναντήσεις θα έχει και με ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να τους πείσει ότι η ελληνική οικονομική πολιτική θα είναι σφιχτή και πειθαρχημένη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δεσμευθεί ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει στα επίπεδα κάτω του 3% έως το τέλος του έτους λόγω του περιορισμού των κρατικών δαπανών και του ρυθμού ανάπτυξης, που κατά την κυβέρνηση θα κινείται περίπου στο 1%, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία εντός του 2010.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινά στη 1 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 4 το απόγευμα. Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί η χρηματοπιστωτική κρίση, τα προγράμματα ανάκαμψης της οικονομίας, η ανεργία και η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, ενώ το ζητούμενο είναι ο συντονισμός των εθνικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σαφής είναι ο χωρισμός της ΕΕ σε δύο στρατόπεδα: από την μια πλευρά, οι «εννέα» της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ρουμανία και Βουλγαρία) και από την άλλη, οι χώρες της ευρωζώνης.

Οι «εννέα» θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τους ισχυρούς να λάβουν μέτρα στήριξης των δικών τους οικονομιών που θα αποβούν σε βάρος τους (σ.σ.: να στηρίξουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες τους, με κίνδυνο να κλείσουν τα «παραρτήματα» των εργοστασίων τους στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, αναφέρει η εφημερίδα Ημερησία, την Παρασκευή), ενώ αντιτίθενται και στην έκδοση ευρωομολόγων από τις χώρες της ευρωζώνης, γιατί ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει αναγκαστικά σε αύξηση των επιτοκίων στις αγορές από τις οποίες δανείζονται και οι ίδιες - οδηγώντας ντε φάκτο σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, οι ηγέτες των «εννέα» θα συναντηθούν το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να προετοιμάσουν τις κοινές θέσεις που θα υποστηρίξουν στο συμβούλιο.

Παράλληλα, οι «27» της ΕΕ θα θέσουν επί τάπητος τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς επίσης τα μέτρα για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα, ενώ θα αναζητηθούν λύσεις για τη στήριξη της απασχόλησης και τον περιορισμό της ανεργίας.

ΠΑΣΟΚ

"Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης" εκτιμά η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Κόσμος του Επενδυτή", προσθέτοντας ότι η σημερινή οικονομική κρίση υπήρξε αποτέλεσμα του ιδεολογήματος ότι οι αγορές αυτορρυθμίζονται και ότι μπορεί να λειτουργήσουν αποτελεσματικά χωρίς κανόνες.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι "χρειάζονται τολμηρές ηγεσίες, έτοιμες να προχωρήσουν σε ρήξεις και τομές, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να μπουν αποτελεσματικοί κανόνες ρύθμισης των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών". Επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν θωράκισε αποτελεσματικά την ελληνική οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια, προσθέτοντας ότι "τα χειρότερα είναι μπροστά μας" και ότι "είναι αναγκαία όσο ποτέ η ανατροπή της σημερινής πολιτικής".


cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: