«Μπροστά στην αντιμετώπιση της κρίσης δεν χωρούν ούτε κομματικές ούτε εκλογικές ούτε προσωπικές επιδιώξεις»
«Μηχανές στο φουλ» στην κυβερνητική προσπάθεια για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης ζήτησε από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη. Παράλληλα έκλεισε για άλλη μια φορά την όποια συζήτηση περί εκλογολογίας λέγοντας: «Μπροστά στον εθνικό στόχο της αντιμετώπισης της κρίσης δεν χωρούν ούτε κομματικές, ούτε εκλογικές, ούτε προσωπικές επιδιώξεις. Δεν υπάρχει χώρος για άλλες προτεραιότητες και άλλες σκέψεις».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συνέπειες από την κρίση επηρεάζουν ολοένα και πιο έντονα και τη χώρα μας καθώς ασκείται ασφυκτική πίεση στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στα οικονομικά του κράτους.
Αφού υπογράμμισε ότι απόφασή του είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε να επαληθευθούν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και όχι της Κομισιόν, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κατάστασης και ανέπτυξε τους δώδεκα άξονες περιστολής των δαπανών στο δημόσιο.
1. Υποχρεωτική συνεργασία όλων των υπουργείων με τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης,ώστε να αρχίσει άμεσα η κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου.Ζήτησε μάλιστα αποτελέσματα μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες για τη μείωση των οργανισμών που σήμερα υπερβαίνουν τους χίλιους, όπως είπε.
2. Όλα τα υπουργεία περιορίζουν τουλάχιστον κατά 10% τις ελαστικές δαπάνες. Απ' αυτό και μόνο εκτιμάται εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ.
3. Όλα τα υπουργεία που εποπτεύουν σε ΔΕΚΟ να εφαρμόσουν στο ακέραιο το σχέδιο για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα.
4. Περιορισμός προσλήψεων με εξαίρεση τους τομείς της υγείας και της παιδείας.
5. Περιορίζονται κατά 10% οι δαπάνες για συμβάσεις έργου και συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο,που θα υπογραφούν το 2009.
6. Όλα τα αρμόδια υπουργεία αναλαμβάνουν την ευθύνη να εφαρμόσουν το νόμο για τον έλεγχο στις δαπάνες φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.
7. Μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το ολοκληρωμένο σύστημα προμηθειών στο χώρο της υγείας.
8. Επισπεύδονται από τα συναρμόδια υπουργεία η μηχανογράφηση και οι διαδικασίες που απαιτούνται για τον έλεγχο της συνταγογράφησης.
9. Στενή συνεργασία όλων των υπουργείων με το υπουργείο Οικονομίας για τη δημιουργία ενιαίας υπηρεσίας για την καταβολή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
10. Άμεση εφαρμογή του ανώτατου ορίου στις αποδοχές διοικητικών στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.Το όριο αυτό,είπε ο πρωθυπουργός, είναι το ύψος του μισθού του γενικού γραμματέα υπουργείου και "όποιος δεν συμφωνεί πάει σπίτι του".
11. Μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας κατά 25%.
12. Ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Η δημοσιονομική εξυγίανση, είπε ο κ. Καραμανλής, «απαιτεί απόλυτη ανταπόκριση όλων των υπουργείων. Απαιτεί απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία απ' όλους και είμαι κατηγορηματικός σ' αυτό. Έχουμε ορίσει συγκεκριμένες δράσεις και στις δράσεις αυτές δεν χωρά καμία ολιγωρία, καμία υπέρβαση».
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη τα «φαινόμενα επίορκων λειτουργών να παταχθούν παραδειγματικά» και κάλεσε τους υπουργούς να ελέγχουν διαρκώς τη λειτουργικότητα των υπηρεσιών που εποπτεύουν. Επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή ούτε σε φαινόμενα αναποτελεσματικότητας, ούτε σε ανεπάρκειες ούτε σε ολιγωρίες. Εστίες διαφθοράς όπου εντοπίζονται να χτυπηθούν αλύπητα» «Πάρτε επιπλέον μέτρα σήμερα, όχι αύριο»,είπε ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στους υπουργούς και τους υφυπουργούς.
Ζήτησε επίσης πιο στενή συνεργασία των υπουργών με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, διότι, όπως είπε, δεν μπορεί τα επουσιώδη να δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις και απογοήτευση στους πολίτες, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο κάθε φαινόμενο εσωστρέφειας.
Επανέλαβε δε, ότι η αντιμετώπιση της κρίσης αποτελεί εθνικό στόχο, στον οποίο, «δεν νοείται να μένει κανένας πίσω».
Σχόλια της αντιπολίτευσης
«Επί πέντε χρόνια η κυβέρνηση δεν έκανε μειώσεις δαπανών, όπως είχε υποσχεθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις που αφορούν στα όσα φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Και έθεσε το ερώτημα «εάν τις μειώσεις θα τις κάνουν τώρα, με εκείνους που απέτυχαν να τις κάνουν στο παρελθόν».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις μειώσεις μισθών στελεχών του δημόσιου τομέα, στις οποίες φέρεται ότι αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό που περιμένει το ΠΑΣΟΚ είναι «να ανακοινώσει αύριο κιόλας η κυβέρνηση το ύψος των μισθών όλων των λειτουργών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και να προβεί στις ανάλογες μειώσεις».
Όπως τόνισε, αυτό δεν πρέπει να περιορισθεί στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αλλά να φθάσει και σε κρατικές εταιρείες, στις οποίες το Δημόσιο έχει το σύνολο των μετοχών και σε εταιρείες στις οποίες, όπως είπε, υπάρχουν εξωφρενικοί μισθοί.
ΕΛ.ΤΥΠΟΣ - ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου