Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2008, δηλ. πολύ πριν αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, προτείνει τη μείωση μισθών κατά 10% για όλο το πολιτικό σύστημα ξεκινώντας απ΄τους μισθούς των Βουλευτών. Στις 7 Φεβρουαρίου του 2009, ο Υφυπουργός επαναφέρει την πρότασή του. Σας επισυνάπτουμε τα συγκεκριμένα αποσπάσματα.
----------
«Αυτό που χρειάζεται σήμερα να γίνει είναι η πολιτική να ξανασυνδεθεί με τους πολίτες, για να μπορέσουμε να τους εξηγήσουμε τι ακριβώς κάνουμε και που θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα. Πρέπει να τους δώσουμε ένα παράδειγμα. Ένα παράδειγμα που να έρχεται από ψηλά.
Σε εποχές που η ακρίβεια κάνει επίθεση στο πορτοφόλι των πολιτών θα μπορούσε να υπάρξει μια πρωτοβουλία που να οδηγεί στην μείωση της μισθοδοσίας όλων των λειτουργών της Δημοκρατίας. Από τον υψηλόβαθμο κρατικό λειτουργό μέχρι τον τελευταίο αιρετό. Δεν είναι ένα μέτρο για να αλλάξουμε την ατζέντα αλλά ένα παράδειγμα που θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε ξανά διάλογο με την κοινωνία και να οδηγήσουμε τους πολίτες να μας ξανακούσουν.»
Χρήστος Ζώης στο ραδιόφωνο του 9,84 (εκπομπή των Βασίλη Πάϊκου - Άγγελου Μόσχοβα), 22/09/08
-----------------------
Η επόμενη ερώτηση μας αφορά στα «golden boys» και τον ρόλο τους…
«Εγώ δέχομαι ότι όταν η κοινή γνώμη διαβάζει το υπέρογκο των αμοιβών και τα μπόνους κάποιων προκαλείται. Βεβαίως για να είμαι δίκαιος θα πρέπει να πω ότι όταν η κοινή γνώμη προκαλείται τότε η ευθύνη ανήκει στην πολιτική τάξη. Εδώ δεν έχουμε ιδιωτική εταιρεία η οποία αποφασίζει και λογαριασμό δεν δίνει, εδώ έχουμε κρατικούς λειτουργούς. Δεν μπορεί λοιπόν η ευθύνη να βαρύνει κανέναν άλλο από την πολιτική τάξη. Δεν φταίνε τα «golden boys» για να χρησιμοποιήσω κι’ εγώ τον όρο, για τις αποδοχές που παίρνουν, αν αυτές προκαλούν. Όποιος λοιπόν προκαλεί έξω από το πλαίσιο που ορίζει τα της θέσης του, μπορεί να μας παραδώσει την καρέκλα. Όπου όμως, δεν προκαλεί το στέλεχος, αλλά προκαλείται η κοινή γνώμη διαβάζοντας τις αμοιβές του, είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας να πάρει μέτρα».
Του θυμίζουμε ότι οι προκλήσεις αυτές συμβαίνουν σε μια δύσκολη οικονομικά, εποχή και η απάντηση του εκπλήσσει!
«Αν χρειάζεται να πάμε σε μείωση αποδοχών αυτό θα το αποφασίσει η πολιτική ηγεσία. Εγώ σας λέω ότι είναι η εποχή τέτοια που επιβάλλεται. Και θα πάω και πιο κάτω για να μην νομίζει κανείς ότι αναφέρομαι στα «golden boys» και εξαιρώ όλους εμάς, σταθερή πρόταση μου είναι, διαρκούσης της οικονομικής κρίσης να δώσει η πολιτική ηγεσία ένα ισχυρό παράδειγμα προκαλώντας και επιμένοντας στην μείωση των δικών της οικονομικών (αποδοχών) για να μπορέσει να επιβάλλει αυτή την μείωση των αποδοχών σε όλα τα επίπεδα. Θα μπορούσαμε όλοι μας, για παράδειγμα, να αποδεχτούμε εθελοντικά μείωση της αποζημίωσης μας».
Εννοείτε της βουλευτικής αποζημίωσης;
«Βεβαίως, βεβαίως».
Αλήθεια ποια είναι η βουλευτική αποζημίωση, τον ρωτάμε…
«Πρέπει να είναι μαζί με όλα τα επιδόματα, γραφείου , κίνησης κ.λ.π κοντά στις 7.000 ευρώ…
Και ο υφυπουργός;
«Ο υφυπουργός επειδή δεν έχει επιτροπές παίρνει περίπου 1000 ευρώ επιπλέον… Λέω λοιπόν το εξής θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με μια μείωση των αποδοχών μας σ’ ένα ποσοστό της τάξης ενός 10%. Έτσι θα μπορούμε να καλέσουμε σε όλο το φάσμα των αιρετών να αποδεχτούν μια ανάλογη μείωση αποδοχών και στην συνέχεια να επιβάλουμε και σε όλο το φάσμα των διορισμένων λειτουργών ανάλογη μείωση αποδοχών, αφού όμως πρώτοι εμείς θα δίναμε το παράδειγμα».
Χρήστος Ζώης στη «Σφήνα» και το δημοσιογράφο Κ. Παρρά (7.2.2009)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου