Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Κρίσιμο ραντεβού στις Βρυξέλλες


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συναντάται σήμερα με την αρμόδια Επίτροπο για τη Γεωργία, προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» για τη διάθεση των 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες.


Ο κ.Χατζηγάκης σε δηλώσεις του με αφορμή τα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά, τόνισε: "Σε όλες τις επαφές μου στις Βρυξέλλες δίνω τη μάχη για το καλύτερο δυνατό της ελληνικής γεωργίας, με αυτοπεποίθηση, με σοβαρότητα και με αξιόπιστα επιχειρήματα, xωρίς επιπόλαιους και επικίνδυνους λαϊκισμούς για εσωτερική κατανάλωση", σημειώνει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης. Αναφέρει ακόμη ότι κατά την συνάντησή του την Τετάρτη με την αρμόδια Επίτροπο για τη Γεωργία Μάριαν Φίσερ Μπόλ "θα προασπίσει όλα τα κρίσιμα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας που προέκυψαν από τις ζημιές ολόκληρου του έτους 2008".

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι "επειδή συνεχίζονται από ορισμένους κύκλους της αντιπολίτευσης ανυπόστατοι ισχυρισμοί" ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων "υπενθυμίζει την αλήθεια των γεγονότων:

Πρώτο. Οι εκπρόσωποι αγροτών από την Κρήτη, μαζί με βουλευτές, νομάρχες και άλλους παράγοντες της Μεγαλονήσου συμμετείχαν, από τους πρώτους, στον ανοιχτό διάλογο που πραγματοποιήσαμε, τόσο στην πολύωρη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου, όσο και σε άλλες επιμέρους συνεργασίες κατά τις επόμενες ημέρες.

Δεύτερο. Στο πακέτο των 500 εκ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα ανάλογα προϊόντα της Κρήτης για τα οποία θα χορηγηθούν αποζημιώσεις ανάλογες με εκείνες όλων των άλλων ελλήνων αγροτών. Δεν είναι ακριβές ότι τα προϊόντα της Κρήτης έχουν παραληφθεί.

Τρίτο. Είχα τη διάθεση να συναντήσω τους αγρότες της Κρήτης, για μία ακόμη φορά, την Κυριακή το απόγευμα και τους όρισα συγκεκριμένο ραντεβού, στο οποίο, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν.

Η συνάντηση της Δευτέρας δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί για τέσσερις συγκεκριμένους λόγους.

- Έπρεπε να υπάρξει σοβαρή και ενδελεχής προετοιμασία και μελέτη των σχετικών φακέλων.

- Έπρεπε να αναχωρήσω για το προγραμματισμένο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες το μεσημέρι.

- Η συζήτηση με τους αγρότες της Κρήτης δεν μπορούσε να είναι σύντομη και στο πόδι, αλλά -όπως πάντα- πολύωρη και γι' αυτό προτάθηκε να πραγματοποιηθεί υπό τον υφυπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο, όπως και τελικά έγινε.

- Τέλος, δεν μπορούσαν να συζητηθούν και πολύ περισσότερο να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε αιτήματα (για γεωγραφική κατανομή αποζημιώσεων, θέματα ΦΠΑ κλπ.) τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας μας στην Ε.Ε.

Όπως δήλωσα και δεσμεύτηκα στις συναντήσεις μου με Κρήτες αγρότες, άλλα τοπικά προϊόντα της Κρήτης, όπως και τα γενικότερα δομικά προβλήματα παραγωγής, θα συζητηθούν αναλυτικά στο πλαίσιο ενός γόνιμου και παραγωγικού διαλόγου αμέσως μετά την επιστροφή μου από τις Βρυξέλλες.

Τέταρτο. Σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντησή μου με την αρμόδια Επίτροπο για τη Γεωργία κ.Μάριαν Φίσερ Μπόλ, θα προασπίσω όλα τα κρίσιμα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας που προέκυψαν από τις ζημιές ολόκληρου του έτους 2008 και θα συζητήσω τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας στο μέλλον και ιδιαίτερα μετά το 2013. Σε όλες τις επαφές μου στις Βρυξέλλες δίνω τη μάχη για το καλύτερο δυνατό της ελληνικής γεωργίας, με αυτοπεποίθηση, με σοβαρότητα και με αξιόπιστα επιχειρήματα. Χωρίς επιπόλαιους και επικίνδυνους λαϊκισμούς για εσωτερική κατανάλωση.

Πέμπτο. Όπως έχω δεσμευθεί δημόσια, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα κάνει πράξη τις επόμενες μέρες την πολιτική του ανοιχτού και γόνιμου διαλόγου με όλους τους αγρότες και όλους τους παράγοντες της γεωργίας, δίνοντας προτεραιότητα στα μεγάλα προβλήματα και στις μεγάλες τους αγωνίες.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο τελικώς αντέδρασαν οι αγρότες της Κρήτης και εναρμόνισαν τη στάση τους με όλους τους Έλληνες αγρότες".

Αναχώρησαν για την Κρήτη

Επέστρεψαν το πρωί στην Κρήτη, οι αγρότες που ήταν από το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά.

Στο Ηράκλειο, κατά την άφιξή τους στο λιμάνι συνάδελφοί τους αγρότες αλλά και φορείς του νομού τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και επευφημίες.

Μετά την αποβίβασή τους από τα πλοία μετέβησαν έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου επέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Μαρκογιαννάκη.

Οι αγρότες επίσης πέταξαν συμβολικά μικρή ποσότητα κηπευτικών και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Έξω από το κτίριο όπου στεγάζονται οι οικονομικές υπηρεσίες και τα διοικητικά δικαστήρια, στην οδό Τζανακάκη παραμένουν και σήμερα αγρότες των Χανίων με αγροτικά οχήματα υποστηρίζοντας ότι οι αγρότες της Κρήτης δεν καλύπτονται από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα ομάδα αγροτών από τα Χανιά και το Ρέθυμνο παραμένει και σήμερα στην εθνική οδό η οποία είναι κλειστή στα όρια των δύο νομών με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται από παρακαμπτήρια οδό.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στις αγροτικές κινητοποιήσεις οι πωλητές των λαϊκών αγορών αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθεί σήμερα η λαϊκή αγορά στην περιοχή των Παχιανών στα Χανιά.

*** Σε μια μικρή "οδύσσεια" εξελίχθηκε η επιστροφή των αγροτών στα Χανιά. Ενώ το πλοίο έφθασε στο λιμάνι της Σούδας στις 5:20 τα ξημερώματα κατάφερε να δέσει κάβους δύο ώρες μετά με την βοήθεια ρυμουλκών καθώς λόγω των ανέμων ήταν αδύνατη η προσέγγισή του με ασφάλεια στη Σούδα.

Κλειστός παραμένει ο Προμαχώνας

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο του συνοριακού σταθμού του Προμαχώνα όσο χρειαστεί, δηλώνουν οι αγρότες του νομού Σερρών, ενώ το βράδι θα πραγματοποιήσουν Γενική συνέλευση για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Ο συνοριακός σταθμός είναι κλειστός εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες δεν επιτρέπεται ούτε η διέλευση φορτηγών με ευπαθή προϊόντα.

Νταλίκες και Ι.Χ. αυτοκίνητα με προορισμό τη Βουλγαρία κατευθύνονται στο συνοριακό σταθμό Εξοχής, στη Δράμα.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: