Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Είχε πρόβλημα και άριστο φάκελο! Ήξεραν για την κατάσταση του αστυνομικού που πυροβόλησε τον σεκιουριτά

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

«Πρόκειται για τεράστιο φιάσκο της Αστυνομίας. Ευτυχώς, τη γλιτώσαμε με τις μικρότερες απώλειες», σχολίαζαν χθες ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, μόλις πληροφορήθηκαν το αιματηρό περιστατικό με πρωταγωνιστή έναν αστυνομικό σκοπό στην οικία του πρεσβευτή των ΗΠΑ, που πυροβόλησε δύο φορές εναντίον ενός 32χρονου σεκιουριτά. Εκείνη την ώρα, ο Αμερικανός διπλωμάτης Ντ. Σπέκχαρτ βρισκόταν στο σπίτι, όπου και παρέθετε γεύμα εργασίας.

«Όλοι ήξεραν για την κατάστασή του, αλλά δυστυχώς κανένας μας δεν έκανε τίποτα γι΄ αυτό», έλεγαν στα «ΝΕΑ» συνάδελφοί του από το Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων στο οποίο και υπηρετούσε. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, ο 38χρονος, που είναι ανύπαντρος και μένει με τους γονείς του, παρουσίασε ξαφνικά προβλήματα συμπεριφοράς τα τελευταία 4 χρόνια όταν ο αδελφός του παντρεύτηκε και έφυγε από το πατρικό σπίτι. Στον υπηρεσιακό του φάκελο δεν είχε καταγραφεί καμία περίεργη συμπεριφορά, δεν είχε εις βάρος του καμία αναφορά από συνάδελφό του, όπως διαβεβαίωσε ο διοικητής του το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Στην Αστυνομία είχε καταταγεί το 1995, ενώ στον στρατό όπου είχε υπηρετήσει είχε κριθεί Ι1 και η ειδικότητά του ήταν χειριστής όλμων. Για τους συναδέλφους του όμως αποτελούσε κοινό μυστικό πως κάτι δεν πήγαινε καλά και έτσι είχαν εξηγήσει την απόφαση της υπηρεσίας του να τον απαλλάξει από περιπολίες και να τον περιορίσει αρχικά στην ένοπλη φύλαξη του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια πρεσβειών που βρίσκονται στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Μάλιστα η βάρδια για τη φύλαξη της αμερικανικής πρεσβείας ή της οικίας του Αμερικανού πρέσβη ήταν μια από τις πλέον συχνές που έκανε ο 38χρονος. «Έγινε άλλος άνθρωπος. Στη δουλειά βέβαια ήταν τυπικός, αλλά φαινόταν πως κάτι δεν πήγαινε καλά», αποκαλύπτει συνάδελφός του, ο οποίος γνώριζε αρκετό καιρό τον δράστη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο διοικητής του είχε επισκεφθεί τους γονείς του αστυνομικού προκειμένου να διαπιστώσει αν κάτι δεν πήγαινε καλά στο σπίτι. Πριν από λίγες ημέρες ο 38χρονος επισκέφθηκε ιδιώτη ψυχολόγο, ο οποίος, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που συνέλεξε η Ασφάλεια Αττικής η οποία χειρίζεται την υπόθεση, είχε διαπιστώσει πως ο αστυνομικός έπασχε από υπερβολικές κρίσεις άγχους.

Στην Ασφάλεια, όπου και οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή του, οι αξιωματικοί προσπαθούσαν για 8 ώρες να καταλάβουν τι τον οδήγησε στο να πυροβολήσει και τραυματίσει βαρύτατα τον 31χρονο υπάλληλο της εταιρείας σεκιούριτι.

«Είδα κάποιον με πιστόλι να βγαίνει από το σπίτι του πρέσβη. Κατάλαβα πως είχε σκοπό να μου επιτεθεί και τον πυροβόλησα προτού το κάνει αυτός», δήλωσε στους εμβρόντητους συναδέλφους του. Λίγη ώρα αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τους ρώτησε σε ποια σκοπιά θα πήγαινε όταν θα έληγε η βάρδια του στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη. Από τις έρευνες των αστυνομικών προέκυψε πως ο άτυχος 31χρονος, ο οποίος νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος στο Ναυτικό Νοσοκομείο, δέχτηκε τους πυροβολισμούς του αστυνομικού την ώρα που βγήκε από την οικία του Ντ. Σπέκχαρτ συνοδεύοντας στην έξοδο άλλον εργαζόμενο της πρεσβείας. Αρχικά ο 38χρονος βγήκε από το φυλάκιο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της πρεσβευτικής κατοικίας και πυροβόλησε πισώπλατα τον σεκιουριτά, αλλά η σφαίρα δεν βρήκε στόχο. Αιφνιδιασμένος ο 31χρονος, ο οποίος επίσης οπλοφορούσε, γύρισε για να δει από πού προέρχεται ο πυροβολισμός και τότε ο αστυνομικός του έριξε μια ακόμη σφαίρα από το 32αρι περίστροφό του, η οποία και καρφώθηκε στον λαιμό του θύματος.

Χωρίς προειδοποίηση
Από τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων προκύπτει πως μεταξύ των δύο αντρών δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος και πως ο αστυνομικός πυροβόλησε χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Αμέσως μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου ο αστυνομικός επέστρεψε στη σκοπιά του ατάραχος, χωρίς να δείχνει πως είχε συναίσθηση του τι είχε κάνει.

Η κατάθεση του 38χρονου και τα ακατάληπτα λόγια που επαναλάμβανε έπεισαν τους αξιωματικούς της Ασφάλειας πως ο συνάδελφός τους χρειάζεται ιατρική φροντίδα, ενώ δύο ανώτεροι αξιωματικοί, ο διοικητής του και ο διευθυντής της Γ΄ Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν με νόημα πως τα όσα προβλέπει ο νόμος του 2003 για τα ψυχολογικά τεστ στα οποία θα πρέπει να υποβάλλονται οι αστυνομικοί έχουν μείνει στα χαρτιά. Από τους 60 ψυχολόγους που προέβλεπε ο νόμος υπάρχουν μόλις 5 διαθέσιμοι για την εξέταση 50.000 αστυνομικών. «Επειδή η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου έχει κολλήσει σκεφτόμαστε να προτείνουμε την εξέταση των αστυνομικών από ψυχιάτρους δημόσιων νοσοκομείων και άμεσα», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ανώτερο στέλεχος του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος παραδέχεται «πως η κατάσταση έχει φτάσει στο αμήν και η Αστυνομία πρέπει να καθαρίσει από όσους είναι επικίνδυνοι να κουβαλούν όπλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: