Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Γάντι στο ΠΑΣΟΚ



Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζουν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έθεσε ευθέως ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε να δίνει καθαρές κυβερνητικές πλειοψηφίες, ενώ παράλληλα κάλεσε και το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει άμεσα στην αλλαγή αυτή.

Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση ελπίζει να αιφνιδιάσει το ΠΑΣΟΚ και είτε να το υποχρεώσει σε συναίνεση είτε να του χρεώσει την ακυβερνησία σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση.

Την ίδια ώρα όμως πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Ν.Δ. προετοιμάζεται για εκλογές και ίσως ενδεικτική να είναι η απόφαση στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων των ΝΟΔΕ εξωτερικού, υπό τον κ. Ζαγορίτη, να δημιουργηθούν Νομαρχιακές Επιτροπές Αγώνα σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Αλλαγή δεδομένων

Η πατρότητα της ιδέας να αναζητηθεί συναίνεση, ώστε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος σε πιο ενισχυμένη κατεύθυνση, ανήκει στον κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε θέσει το ζήτημα αυτό στον πρωθυπουργό τον Οκτώβριο.

Τότε ο κ. Καραμανλής είχε κρίνει ως πρόωρη αυτή τη συζήτηση. Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει μετά το ξεδίπλωμα μιας σειράς κυβερνητικών πρωτοβουλιών, που ξεκίνησαν με το mea culpa και τον ανασχηματισμό και συνεχίστηκαν με την ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Παυλόπουλου ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Παπούλια.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αποδυνάμωσε τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο επιτελείο του κ. Κώστα Καραμανλή θεωρούν τώρα ότι θα βάλουν το ΠΑΣΟΚ σε δίλημμα, είτε να αποκηρύξει το νόμο Σκανδαλίδη, παραδεχόμενο εκ των υστέρων ότι υπηρετούσε μικροκομματική σκοπιμότητα, είτε να αναγκαστεί να χρεωθεί την ακυβερνησία που θα προκαλούσε ο νόμος αυτός σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και μάλιστα εν μέσω κρίσης, η οποία θα στοιχίσει πολύ ακριβά στη χώρα.

Ενδεικτική των προθέσεών τους είναι η δήλωση του κ. Πέτρου Δούκα στον ρ/σ Real News ότι «κάθε εκλογική αναμέτρηση κοστίζει 140 εκατ. ευρώ» και ότι «αν είχαμε δύο εκλογές, όπως λένε τα διάφορα σενάρια, ο λογαριασμός θα ήταν 300 εκατ.».

Η πρόσκληση στην αντιπολίτευση, να συναινέσει άμεσα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αποτελεί κεντρική πολιτική απόφαση και συντονισμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών που ανακίνησαν το ζήτημα το Σαββατοκύριακο.

Με μεγαλύτερη έμφαση από όλους το έθεσε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε ότι και το 2008 στη Βουλή είχε τονίσει ότι προέχει η κυβερνητική σταθερότητα, προσθέτοντας: «Με αυτή τη λογική καλούμε και το ΠΑΣΟΚ τώρα να συμφωνήσει, εφόσον επιθυμεί τη σταθερότητα».

Δηλώσεις κορυφαίων

Στον κ. Παυλόπουλο απάντησε χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με σαφή διάθεση να δώσει τέλος στη συζήτηση: «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει καν στη συζήτηση», για να λάβει την απάντηση από το υπ. Εσωτερικών ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει φοβικά σύνδρομα».

Ηδη από την Παρασκευή πάντως οι κορυφαίοι της Ν.Δ. και της κυβέρνησης είχαν κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση: Μιλώντας στη ΝΕΤ και τον Μανώλη Κοττάκη η υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι «από την ώρα που πράγματι συμφωνούμε ότι δεν δίνει το εκλογικό σύστημα αυτοδυναμίες, θα μπορούσαμε να κάνουμε μία συμφωνία για πιο ενισχυμένο εκλογικό σύστημα και να πούμε, κύριοι, δεν αντέχει μη σταθερότητα η χώρα».

Και ο κ. Ζαγορίτης όμως μιλώντας στο «ΒΗΜΑ» δήλωσε ότι «ο νόμος Παυλόπουλου υπηρετεί το στόχο της κυβερνητικής σταθερότητας και θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις επόμενες εθνικές εκλογές», ενώ πρόσθεσε με νόημα: «Η πρόκληση στο ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει είναι πάντα ανοιχτή, διότι και στον εαυτό μας πιστεύουμε και το καλό του τόπου μάς ενδιαφέρει».



ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: