Υπεραμύνθηκε της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης , στην πρώτη δημόσια παρουσία μετά τον ανασχηματισμό. Παρουσιάζοντας το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι εκείνο που πρέπει να μας απασχολήσει στην Ελλάδα είναι πως θα προστατεύσουμε τα δικά μας συμφέροντα με εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση γι΄αυτά, ο κ. Αλογοσκούφης θεώρησε την πολιτική σταθερότητα, με σταμάτημα της εκλογολογίας και τη διασφάλιση πολιτικής συναίνεσης.
Ο κ. Αλογοσκούφης παρουσίασε το τελευταίο βιβλίο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκη, με τίτλο Λευκό κοτσύφι, Blue tree και μαύρο καράβι (εδώ).
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας παρατήρησε ότι η οικονομική κρίση επηρέασε λιγότερο την Ελλάδα από τις άλλες χώρες γιατί αυτή τη φορά αποφεύχθηκαν λάθη του κραχ του ΄29 (όπως π.χ. ο περιορισμός της ρευστότητας και ο προστατευτισμός). Σημείωσε, επίσης, ότι τα αίτια που η Ελλάδα επηρεάστηκε λιγότερο από την κρίση είναι ότι είναι λιγότερο ανοιχτή στην ΕΕ και ότι τα τελευταία χρόνια ακολούθησε μια μετρημένη πολιτική, που είχε σαν αποτέλεσμα μικρότερες επιπτώσεις.
Τα τελευταία δέκα χρόνια χάθηκε το μέτρο στην παγκόσμια οικονομία, σημείωσε. Πρέπει να ξαναβρούμε το μέτρο. Ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε για μια καινούργια αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μια νέα παγκόσμια ρυθμιστική αρχή.
Όσον αφορά το βιβλίο χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα την προσέγγιση της κρίσης από το συγγραφέα και εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα ερωτήματα από κάποιον που έχει εντρυφήσει, όπως είπε, στα θέματα χωρίς να προσφέρει απαντήσεις.Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η πολιτική θα δώσει τη λύση, την ατελή έστω λύση, αφού τέλεια λύση δεν υπάρχει.
Το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη αφορά το κραχ και τις μετατοπίσεις στο νέο καπιταλισμό. Το τζακ-ποτ ενός τυχοδιώκτη δίχως αιτία. Η χιπ-χοπ καμπύλη του καπιταλισμού όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας. Ποιος να το φανταζόταν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, ότι συντηρητικά έντυπα σαν το TIME ή το NEWS WEEK θα έβγαιναν με πρωτοσέλιδες φωτογραφίες τον Μάρξ και τίτλους μήπως πρέπει να τον ξαναδιαβάσουμε.Ο κ. συγγραφέας μίλησε για κρίση άγνωστης διάρκειας και γεωμετρίας, αλλά ζήτησε να μη δούμε την κατάσταση σαν το τέλος του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου