Το κόστος για το φάρμακο που δεν καλύπτεται πια από τα Ταμεία οδηγεί σε πτώση της ζήτησης
«Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μια καταθλιπτική ατμόσφαιρα, στην οποία μπορούμε να εντάξουμε και τη μεγάλη πτώση της χρήσης των χαπιών του έρωτα, ιδιαίτερα από τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις», λέει στα «ΝΕΑ» ο χειρουργός ουρολόγοςανδρολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) κ. Κώστας Κωνσταντινίδης.
Πρόσφατη μελέτη της ΕΜΑΣ, που πραγματοποιήθηκε στα δυτικά και τα βόρεια προάστια της Αθήνας, έδειξε ότι η γενικότερη μείωση της ζήτησης των λεγόμενων ερωτικών χαπιών βιάγκρα, σιάλις και λεβίτρα... χτύπησε περισσότερο τις ηλικίες μεταξύ 20 και 40 ετών, όπου η πτώση φτάνει το 44% και έγινε περισσότερο αισθητή στις δυτικές συνοικίες, όπου η μείωση άγγιξε το 64%. Ωστόσο, στην υπόθεση υπάρχει και... ταξική διάσταση- στις βόρειες περιοχές της Αττικής η χρήση τους μειώθηκε μόλις κατά 21%.
«Είναι λογικό η οικονομική κρίση να έχει επιπτώσεις στις πωλήσεις αυτών των φαρμάκων», υποστηρίζει και ο καθηγητής Ουρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Χατζηχρήστου. «Έπεσε η ψυχολογία, όπως λέμε, και το πρώτο που πλήττεται είναι η ποιότητα ζωής. Το σεξ εμπίπτει στο ευ ζην και σε περιόδους οικονομικής κρίσης δεν μπορούν δυστυχώς όλοι να διατηρήσουν το επίπεδο ζωής που είχαν συνηθίσει».
«Κάθε λεπτό της ώρας καταναλώνονται 8 ταμπλέτες Βιάγκρα σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει ο βιολόγος κύριος Σταμάτης Παπαχαρίτου από το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Προβάλλεται σαν ένα “ροζ” ζήτημα λάιφ στάιλ, αλλά δεν είναι. Μιλάμε για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, τη στυτική δυσλειτουργία που μπορεί είτε να οδηγήσει σε σοβαρά ψυχικά νοσήματα είτε να κτυπήσει καμπανάκι για μια σειρά άλλων παθήσεων που σχετίζονται με αυτό το πρόβλημα».
11 ευρώ το χάπι
«Όταν το κάθε χάπι που προορίζεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας κοστίζει περίπου 11 ευρώ το ένα και δεν καλύπτεται πια από το Ταμείο του ασφαλισμένου, είναι φυσικό να πέσει η ζήτησή του» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος.
«Δοκίμασα για πρώτη φορά βιάγκρα πριν από 4 χρόνια στο Λονδίνο», λέει ο 43χρονος Νίκος. «Δεν είχα κάποιο πρόβλημα, απλώς ήθελα να βελτιώσω την ερωτική μου ζωή και η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον σε εμένα το χάπι έδρασε όπως ακριβώς έλεγαν οι προδιαγραφές του. Υπήρξε παράταση του χρόνου της συνεύρεσης και δεν είχα καμία παρενέργεια- μόνο την πρώτη φορά έναν ελαφρύ πονοκέφαλο. Από τότε το χρησιμοποιώ περιστασιακά».
«Μείωση της χρήσης των φαρμάκων θα έπρεπε να σημαίνει περισσότερο υγιείς σεξουαλικά ανθρώπους αλλά δυστυχώς με βάση τα δεδομένα της κρίσης οι οικονομικά ασθενέστεροι ασθενείς φθάνουν στο σημείο να στερούνται της θεραπείας που δεν αποτελεί προσωπική επιλογή αλλά ανθρώπινο δικαίωμα και ανάγκη ζωής». λέει η κ. Ελ. Ελευθερίου, ψυχολόγος-σεξολόγος «Θα λέγαμε ότι στις νεώτερες ηλικίες ανδρών το βιάγκρα και τα υπόλοιπα χάπια που ήρθαν πριν από 10 χρόνια στην Ελλάδα έγιναν μόδα και μέρος του λάιφ στάιλ», σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης.
«Δεν είναι αφροδισιακά»
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ υπολογίζονται σε 1.000.000 οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, σε 600.000 οι υπερτασικοί και σε 800.000 οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι. «Σε αυτές τις κατηγορίες 1 στους 3 άνδρες έχει αντικειμενικό πρόβλημα στύσης, το οποίο μπορεί να λυθεί μέσω των λεγόμενων ερωτικών χαπιών», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης.
«Ειδικότερα στους διαβητικούς άνδρες το ποσοστό αποκατάστασης είναι περίπου 60%», σημειώνει ο κ. Χατζηχρήστου ενώ ο κ. Κωνσταντινίδης υπογραμμίζει ότι τα βιάγκρα, σιάλις και λεβίτρα «δεν είναι αφροδισιακά χάπια, δεν ενεργούν στον εγκέφαλο και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα εφόσον δεν υπάρχει ερωτική επιθυμία ή ερέθισμα».
«Τα χάπια αυτά τα αγοράζουν συνήθως άνδρες από 30 έως 60 ετών», λέει η κ. Μπανάβα.
«Υπάρχουν περιπτώσεις που τα αγοράζουν γυναίκες για τους συζύγους ή τους συντρόφους τους».
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου