Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

«Βόμβα» Μανώλη


Εικόνα Βαβέλ παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία. Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου, οι οποίες δημιούργησαν τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, βουλευτές της Ν.Δ. ανοίγουν νέα μέτωπα και διογκώνουν την εσωστρέφεια.

Ο Γιάννης Μανώλης μίλησε χθες για το «πιθανό σενάριο της πράσινης παρένθεσης», ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του για την κ. Μπακογιάννη «που δουλεύει τη διαδοχή στη Ν.Δ.» καθώς και την ανάγκη σύστασης ενός «αντίπαλου ρεύματος» προς την υπουργό Εξωτερικών στο εσωτερικό του κόμματος, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα ιδεολογικής διάσπασης.

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Σούρλας σύστησε στον Δημήτρη Αβραμόπουλο να εκπονήσει πρώτα δικό του σχέδιο για να αντιμετωπίσει τα σωρευμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και μετά να μιλά για γενικότητες, ενώ η Κατερίνα Παπακώστα έδειξε στον υπουργό Υγείας την έξοδο με το επιχείρημα του Κ. Καραμανλή «όποιος διαφωνεί να φύγει». Τέλος, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος δεν έκρυψε χθες την ενόχλησή του για τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Θεόδωρου Ρουσόπουλου να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής. «Οποιαδήποτε συζήτηση για θέμα κατάρτισης ψηφοδελτίων είναι άκαιρη», δήλωσε, όταν ρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Οπως ήταν φυσικό, το κομφούζιο των δηλώσεων προκάλεσε νευρική κρίση σε Ρηγίλλης και Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Μανώλης μιλώντας στο «Κανάλι 1» έριξε τη «βόμβα» για τη διαδοχή: «Η κ. Μπακογιάννη δεν το κρύβει, άλλωστε το “δουλεύει”. Σίγουρα αφού θα είναι η κ. Μπακογιάννη, από την άλλη πλευρά θα πρέπει να είναι ένα άλλο ιδεολογικό και πολιτικό ρεύμα που θα εκφραστεί με ένα πρόσωπο. Δεν μπορεί να εκφραστεί με δύο ή με τρία ή με τέσσερα». Και προχωρώντας παραπέρα πρόσθεσε: «Αν οι εκλογές χαθούν από την κυβέρνηση με μικρή διαφορά και ο κ. Καραμανλής μείνει στη θέση του, θεωρώ ότι δεν επέρχεται η “μετα-καραμανλική εποχή”. Για να μη βιάζονται κάποιοι που ονειρεύονται να πάρουν τη θέση του αρχηγού. Θα έλεγα ότι η παρένθεση είναι το πιο πιθανό σενάριο, γιατί τα προβλήματα είναι τόσα και τόσο μεγάλα και επειδή το ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος ο λαός λέει σε ποσοστό 63%, δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει». Στο μεταξύ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρούσε να υποβαθμίσει το θέμα Αβραμόπουλου, λέγοντας ότι «ο υπουργός Υγείας έχει τοποθετηθεί, με ξεκάθαρο τρόπο. Το θέμα δεν έχει καμία συνέχεια», η Κατερίνα Παπακώστα δήλωνε (Αθήνα 9,84): «Οποιος διαφωνεί πρέπει να φύγει. Οποιος υπουργός και όποιο πολιτικό στέλεχος. Τις διαφορετικές απόψεις τις εκφράζουμε στα όργανα ή αν ήμουν υπουργός θα το έκανα στο υπουργικό συμβούλιο». Διπλή επίθεση -στον κ. Προβόπουλο και στον κ. Αβραμόπουλο- εξαπέλυσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης. Χαρακτήρισε τραγικό σφάλμα «να πούμε στις ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις», ενώ για τον υπουργό Υγείας υποστήριξε ότι «οι προσωπικές αντεγκλήσεις δεν βοηθούν την κυβέρνηση».

Ο γενικός γραμματέας Κ.Ο. της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης καταδίκασε τις προσωπικές πολιτικές (Mega) λέγοντας ότι σε ένα κόμμα εξουσίας η πολιτική είναι μία ενώ το νέο μέτωπο που αναζωπυρώθηκε ήταν αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιώργου Σουφλιά (Flash). Με αφορμή το «όχι» που είπε ο βουλευτής Β’ Αθηνών στο άρθρο 24 για τα δάση, ανέφερε ότι «θα ήταν καλό να είχαμε μια πιο τακτική παρουσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ στην επιτροπή Περιβάλλοντος, αλλά εντάξει, γενικά έχουμε ένα επίπεδο συνεργασίας».

Μαίνεται η κόντρα για την οικονομία

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε χθες μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με αφορμή την οικονομία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος τόνισε ότι σημαντικό είναι «να λαμβάνονται όλα τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν ζητά συναίνεση αλλά συνενόχους, διαφορετικά -όπως είπε- «θα είχε παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ελληνική οικονομία, το οποίο δεν θα το πήγαινε πρώτα στις Βρυξέλλες, αλλά θα το συζητούσε με τα πολιτικά κόμματα και θα το κατέθετε στην ελληνική Βουλή». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος από το βήμα του ΙΟΒΕ χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική τη σεναριολογία για τις εκλογές, τις κυβερνήσεις συνεργασίας ή τις αυτοδύναμες, ενώ υπογράμμισε ότι η διεθνής συγκυρία μπορεί να αντιμετωπιστεί «μόνο αν υπάρξει κοινή προσπάθεια με σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων και την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων».

ΚΑΤΣΑΒΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: