Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Διγλωσσία Αμερικανών για τη βίζα

ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟ 2009, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
Περίεργα παιχνίδια με τη βίζα, σε βάρος της Ελλάδας, εξακολουθούν να παίζουν οι ΗΠΑ. Τη στιγμή που ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας Ντ. Σπέκχαρτ δηλώνει πως ελπίζει το θέμα να λυθεί μέσα στο 2009, η αμερικανική αντιπροσωπεία στην Ε.Ε., σε εμπιστευτικές της συνομιλίες με Ευρωπαίους ειδικούς σε θέματα αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να καταργηθεί η βίζα στις πέντε χώρες-μέλη της Ε.Ε. όπου ισχύει ακόμη.
Επίσημο έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η «Ε» αναφέρει επί λέξει πως...«οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν βλέπουν πιθανότητες περαιτέρω επέκτασης του προγράμματος κατάργησης της βίζας (Visa Waiver Program) στα πέντε κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν καλύπτονται ακόμη από αυτό».
Τα κράτη αυτά, εκτός της Ελλάδας, είναι η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Κύπρος και η Μάλτα. Τέσσερα κράτη-μέλη έχουν ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ για κατάργηση της βίζας (Τσεχία, Ουγγαρία, Λετονία, Εσθονία). Κατ' απαίτηση των ΗΠΑ, οι χώρες αυτές δημιούργησαν ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο ποινικού μητρώου και υπόπτων για συμμετοχή σε πράξεις τρομοκρατίας και ειδική βάση δεδομένων για κλεμμένα διαβατήρια, στις οποίες έχουν άμεση πρόσβαση οι αμερικανικές αρχές ασφάλειας. Υποχρεώθηκαν ακόμη να δεχθούν ένοπλους αστυνομικούς στις καμπίνες των αεροπλάνων.

Ασκούν πιέσειςΟι όροι των συμφωνιών αυτών θεωρήθηκαν ιδιαίτερα επαχθείς από την Ε.Ε., η οποία απαιτεί να υπάρξει συνολική συμφωνία κατάργησης της βίζας μεταξύ της Ε.Ε. - ΗΠΑ, που θα αφορά όλα τα κράτη-μέλη.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ επιμένουν να φέρνουν εμπόδια και να χρησιμοποιούν τη βίζα ως μέσο άσκησης πίεσης για την υλοποίηση της πολιτικής τους. Χαρακτηριστκό παράδειγμα αποτελεί η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης Μπους τον περασμένο Οκτώβριο, ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί για την Ελλάδα η βίζα. Η εξέλιξη αυτή συνδυάστηκε από πολλούς με τη σθεναρή αντίθεση που έδειξε η Ελλάδα στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η δήλωση-απάντηση τότε της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αποδέχθηκε «τη λογική πιέσεων μεταξύ συμμάχων».
Αυτή τη φορά όμως, η αμερικανική πλευρά ρίχνει το φταίξιμο της αποτυχίας στον εαυτό της! Αποδίδει την αδυναμία ένταξης των 5 υπολειπόμενων χωρών στη νομοθετική πρωτοβουλία του γερουσιαστή Weinstein, που θέτει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας. Επίσης θεωρεί απίθανο να έχει ολοκληρωθεί, από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η εφαρμογή του νέου συστήματος βιομετρικού ελέγχου των ταξιδωτών που μπαίνουν ή βγαίνουν από τις ΗΠΑ, ώς το τέλος Ιουνίου του 2009 (entry-exit control system).

Δεύτερης κατηγορίαςΣύμφωνα με τα πρακτικά των συνομιλιών, η αμερικανική αντιπροσωπεία θεωρεί την εφαρμογή του νέου συστήματος ελέγχου απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη νέων χωρών στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας. Για τον λόγο αυτό οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις χώρες που υπέγραψαν τις διμερείς συμφωνίες, να προσαρμοστούν στους νέους αυστηρότερους όρους, ειδικά στα ζητήματα της καταγραφής δεδομένων ταξιδιώτη (το γνωστό PNR) και της ανταλλαγής πληροφοριών για ύποπτους τρομοκράτες!
Ομως η Ε.Ε. αντέδρασε στην προοπτική, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις επιπρόσθετες απαιτήσεις των Αμερικανών από τα ευρωπαϊκά κράτη.
Θέσαμε το παραπάνω έγγραφο υπ' όψιν του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Στ. Λαμπρινίδη, που έχει ασχοληθεί με το θέμα και έχει ζητήσει να καταρτιστεί ενιαία συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ για την κατάργηση της βίζας. «Αν ισχύουν όσα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να μετέφεραν στην Ε.Ε., τότε προφανώς ο κ. Σπέκχαρτ προέβη σε παραπλανητικές δηλώσεις», παρατηρεί και προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή οι διατάξεις της αλληλεγγύης και των κυρώσεων κατά των ΗΠΑ. Στο θέμα της βίζας πρέπει επιτέλους οι Αμερικανοί να πάψουν να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως χώρα δεύτερης κατηγορίας. Είναι επιπλέον απαράδεκτο να προτάσσουν ως δικαιολογία ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην αμερικανική νομοθεσία. Προφανώς δεν ευθύνεται γι' αυτό η Ελλάδα. Εάν το σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής εισόδου-εξόδου στα αεροδρόμια των ΗΠΑ συνδέεται τόσο άρρηκτα με την ασφάλεια των ΗΠΑ, θα όφειλαν να αναστείλουν το καθεστώς του Visa Waiver για όλες τις χώρες της Ε.Ε., μέχρι να λύσουν το πρόβλημα», υπογραμμίζει ο κ. Λαμπρινίδης. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: