Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Επίθεση σε όλους, στον ΣΥΝ… κατά μέτωπο


Μετωπική επίθεση σε όλα τα κόμματα εξαπέλυσε από το βήμα του 18ου συνεδρίου του ΚΚΕ, που άνοιξε χθες την αυλαία του υπό το κεντρικό σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό - Αντεπίθεση», η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

Στην εισήγησή της αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κρίση εκτιμώντας ότι θα είναι βαθιά και σχετικά μακρόχρονη, καθώς και ότι ανέδειξε τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος. «Γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να εκλαϊκευτεί και να κερδίσει έδαφος η συνολική πρόταση του κόμματος», τόνισε. Η κυρία Παπαρήγα αναφέρθηκε ακόμα στο ξέσπασμα λαϊκής οργής τον προηγούμενο Δεκέμβριο, με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια. Απέρριψε τον όρο «εξέγερση» αφήνοντας αιχμές κατά του Συνασπισμού και μερίδας του Τύπου που το ονόμασαν έτσι. Ασκησε μάλιστα οξεία κριτική στη Ν.Δ. που «προσπάθησε να αξιοποιήσει την τυφλή βία για να συκοφαντήσει το λαϊκό κίνημα». Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «παρουσιάστηκε με δύο προσωπεία», αφού από τη μια καταδίκαζε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και από την άλλη την κατηγορούσε ότι μένει αδρανής μπροστά σε φαινόμενα καταστροφής περιουσιών από κουκουλοφόρους. Στρεφόμενη κατά ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι απέτυχαν να μεταφέρουν την κουκούλα στις μαθητικές κινητοποιήσεις, κατηγορώντας τους για καιροσκοπισμό και σύμπραξη με εξωκοινοβουλευτικές αριστερίστικες αντι-ΚΚΕ ομάδες. Οσο για τον ΛΑΟΣ, εκτίμησε ότι έδειξε την απέχθειά του στη μαζική λαϊκή δράση και αναδείχθηκε σε απολογητή της αστυνομικής βίας. Αναφερόμενη στις επικείμενες ευρωεκλογές απηύθυνε κάλεσμα να αποτελέσουν εφαλτήριο για ένα αποφασιστικό ρήγμα στο συνολικό ποσοστό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ζήτησε την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ. Οσο για τις εθνικές εκλογές, που εκτίμησε ότι είναι μπροστά μας, καθώς «δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα εξαντλήσει την τετραετία», δήλωσε πως το ΚΚΕ είναι ιδεολογικοπολιτικά έτοιμο. Παράλληλα αντιτάχθηκε στο δίλημμα «αυτοδυναμία ή χανόμαστε». Ενδιαφέρον έχει η διαφωνία της Κ.Ε. του κόμματος με προβληματισμό μελών που αναπτύχθηκε κατά τον προσυνεδριακό διάλογο σχετικά με το αν η ανάδειξη της πολιτικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων σε γενικότερο στρατηγικό στόχο του ΚΚΕ δυσκολεύει την κοινή δράση με εργαζομένους που ενδιαφέρονται για πιο εξειδικευμένα προβλήματα.

Το «παρών» στην έναρξη του συνεδρίου έδωσαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο Λ. Ζαγορίτης, ο Δ. Ρέππας, ο Π. Φασούλας και 90 αντιπροσωπίες ξένων κομμουνιστικών κομμάτων. Πριν από την έναρξη των εργασιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη. Από την πλευρά του ΣΥΝ ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στο ρ/σ ΝΕΤ 105,8 δήλωσε ότι τον στενοχωρεί που το συνέδριο του ΚΚΕ, αντί να επικεντρώνεται στα προβλήματα του σήμερα, εμμένει στην «προσπάθεια αναστήλωσης του Στάλιν και του σταλινισμού».

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΤΙΝΑ

Ελεύθερος Τύπος


Δεν υπάρχουν σχόλια: