Μέτρα που θα πληρώνουμε μια ζωή «για αμαρτίες αλλωνών», χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τα μέτρα της κυβέρνησης και προειδοποιούν για ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής αγανάκτησης ήρθε με το «πάγωμα» της εισοδηματικής πολιτικής, τον κεφαλικό φόρο στους ειλικρινείς φορολογούμενους και την ελεημοσύνη εν είδει «επιδόματος φτώχειας» στους χαμολόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Τα νέα φορολογικά μέτρα, σε συνδυασμό με την έπαρση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη για τις ιδιωτικοποιήσεις (Ολυμπιακή, ΟΛΠ, ΔΕΠΑ κ.ά.), προκάλεσαν τη διαμαρτυρία του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου και, τελικά, την αποχώρησή του από την ανοικτή συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για την Αναπτυξιακή Συμφωνία.
Στην αναφορά τού εκπροσώπου της κυβέρνησης για απόδοση των έκτακτων (φορολογικών) μέτρων... μεσοπρόθεσμα, ο κ. Παναγόπουλος τον διέκοψε λέγοντάς του: «Πού τα λέτε αυτά; Δεν ήρθαμε να ακούσουμε τον κυβερνητικό απολογισμό», και αποχώρησε από την αίθουσα.
Κατά την προσέλευση των προσκεκλημένων στο Ζάππειο (για την Αναπτυξιακή Συμφωνία), οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων κατακεραύνωσαν τα μέτρα της κυβέρνησης προαναγγέλλοντας κοινωνική έκρηξη, ενώ απηύθυναν πρόσκληση για μαζική συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία της 2ας Απριλίου.
Η έκτακτη φοροεπιδρομή «αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία οικονομικής αποτυχίας και δημοσιονομικής κατάρρευσης», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ως προς το έκτακτο του χαρακτήρα των μέτρων (σημ. one-off, όπως είπε): «Μια φορά για τα δημοσιονομικά, αλλά μια ζωή για τους μισθωτούς». Αυτή η πολιτική «θα ανατραπεί με όρους κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος, σημειώνοντας ότι «αρνούμενοι σε αυτή την κρίση, που είναι πρωτίστως δημοσιονομική, οποιαδήποτε ισομερή κατανομή βαρών. Πόσο μάλιστα όταν μονομερώς η κυβέρνηση μας καταλογίζει μέτρα».
Ισόβιο άρμεγμα
Περικοπές από 15 έως 50 ευρώ για όλη την υπαλληλική ζωή, αλλά και τη συνταξιοδοτική περίοδο υπολόγισε ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ταμεία, Γ. Κουτρουμάνης, λόγω της μη χορήγησης αυξήσεων φέτος, κάτι που επιφέρει αρνητικές επιδόσεις τόσο στους μισθούς των επόμενων ετών όσο και στις μελλοντικές συντάξιμες αποδοχές και τις συντάξεις.
Αγρότες: Χάσαμε 11%
«Ο συνήθης ύποπτος είναι ο εργαζόμενος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος. «Τα μέτρα υποκρύπτουν πτώχευση», τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ενώ ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Τζ. Καραμίχας μίλησε για φορομπηχτική πολιτική, σημειώνοντας ότι από τον Σεπτέμβριο οι αγρότες έχασαν το 11% του εισοδήματός τους.
Αλλά και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών εμφανίστηκαν λάβροι κατά των μέτρων, στον βαθμό που μειώνεται δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα, κάτι που απειλεί την αγορά. «Προκαλείται ζημιά στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε ο πρόεδρος των εμπόρων Δ. Αρμενάκης, αν και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος τα βρήκε (τα μέτρα) «αναγκαία πλην ανεπαρκή». «Σύννομα με την ήπια προσαρμογή» φάνηκαν τα μέτρα στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., Γ. Τραγάκη.
ΔΑΚΕ: Κακοί... συνεργάτες
Στα golden boys και τους «φωτισμένους συνεργάτες του υπουργού» αποδίδει τη φοροεπιδρομή η «ανάστατη» ΔΑΚΕ Δημοσίου και καλεί τον κ. Παπαθανασίου να διορθώσει το λάθος.
Τελικά, μέσα στην τούρλα των έκτακτων μέτρων, ωφελημένοι αποδεικνύονται οι εργαζόμενοι της Εργατικής Εστίας, οι οποίοι θα λάβουν τακτικό επίδομα, και το κομματικό «απαράτ» που θα τοποθετήσει άλλους 3 ημέτερους σε θέσεις μετακλητών ειδικών συνεργατών στις δύο προϋπάρχουσες θέσεις της Εργατικής Εστίας. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου