Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

4ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Επιστήμη του Web

Συνέδριο για το Web

Τη διαφορετικότητα στη σκέψη η οποία, σύμφωνα με τον Tim Berners-Lee, τον εφευρέτη του Internet, χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε νέα πρόκληση προσπάθησε να «ακονίσει» για τρεις ημέρες το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Επιστήμη του Web που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα. Διεθνής πρωτιά για την Ελλάδα και τον «Ελληνικό Κόσμο» που φιλοξένησε ένα συνέδριο αφιερωμένο στην επιστημονική μελέτη των κοινωνικών και τεχνολογικών διαστάσεων του Διαδικτύου.

Κεντρικός ομιλητής κατά τα εγκαίνια, εκτός από τον ίδιο το δημιουργό του Ιστού, και ο καθηγητής κύριος Ιωσήφ Σηφάκης, ερευνητής του CNRS –Εθνικού Κέντρου Ερευνας στη Γαλλία– και ιδρυτής του Εργαστηρίου Verimag στην Γκρενόμπλ, ο οποίος είναι ο μοναδικός Ελληνας που κατέχει το βραβείο Turing (2007) – το «νομπέλ» της Πληροφορικής. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Επιστήμες της Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, ενώ κατέχει την έδρα INRIA-Schneider. Ο διακεκριμένος επιστήμονας –το έργο του οποίου είχε παρουσιαστεί εκτενώς από τον ΕΤ στις 24-1-2009– μίλησε στον ΕΤ μεταξύ άλλων για την έλλειψη ουσιαστικής ασφάλειας στο Διαδίκτυο, υποστηρίζοντας ότι η λύση δεν θα έρθει με την αστυνόμευση.

Με τι θα συγκρίνατε το Διαδίκτυο;

Το Web είναι μια μεγάλη ανακάλυψη, όπως αυτή της γραφής. Τέτοια σημάδια στην πορεία της ανθρωπότητας δεν έχουμε πολλά.

Πόσο ασφαλείς είμαστε όταν σερφάρουμε;Δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς στο Διαδίκτυο. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απειληθούν οι ελευθερίες με το πρόσχημα της ασφάλειας. Μπορούμε να κυνηγήσουμε και να αντιμετωπίσουμε το κυβερνοέγκλημα, όχι όμως αστυνομεύοντας το Διαδίκτυο.

Ακόμη κι αν δεν είμαστε απολύτως ασφαλείς, έχουμε μια αίσθηση ελευθερίας. Κινδυνεύει;

Είναι αποτέλεσμα ενός οικονομικού μοντέλου, το οποίο εάν αύριο εκλείψει για οποιονδήποτε λόγο τότε η ελευθερία θα κινδυνέψει. Πρέπει λοιπόν να μας δοθούν κάποιες εγγυήσεις. Πρέπει να δούμε το Διαδίκτυο σαν ένα αγαθό και να έχουμε πάντα ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτό.

Σήμερα μέσω Διαδικτύου επικοινωνούν άνθρωποι, αύριο θα επικοινωνούν οι έξυπνες μηχανές μας;

Το πρωτόκολλο που κάνει τους ανθρώπους να συνεννοούνται μεταξύ τους θα πρέπει να εφαρμοστεί και στις συσκευές, κάτι που είναι από μόνο του δύσκολο. Πάντως και όταν πια θα χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες του Διαδικτύου για να συνεννοούνται οι συσκευές θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τα θέματα ασφαλείας. Σκεφτείτε να πάρει κάποιος τους κωδικούς και να ελέγξει το σπίτι σας…

Διάλογος για την ανάπτυξη της Επιστήμης του Ιστού

Κορυφαίοι επιστήμονες από το χώρο της Πληροφορικής, της τεχνολογίας και των κοινωνικών επιστημών έλαβαν μέρος στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Επιστήμη του Web (Web Science Conference 2009) μαζί με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και του πολιτισμού που κατέθεσαν τις απόψεις τους για την ανάπτυξη της Επιστήμης του Ιστού. Η ζωή στο Διαδίκτυο, η πολιτική, η ψυχολογία, η εκπαίδευση, η υγεία αλλά και η επιχειρηματικότητα εξετάστηκαν ενδελεχώς από τους συνέδρους, ενώ την τιμητική της τους είχαν η ιδιωτικότητα και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η ασφάλεια και η διαφάνεια σε ένα Διαδίκτυο που ολοένα μεγαλώνει και μεταβάλλεται ζητώντας επιτακτικά λύσεις στα ζητήματα αυτά. Το θέμα της ελευθερίας του Ιστού, της χρήσης του από τον οποιονδήποτε ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης ή μορφωτικού επιπέδου υπήρξε ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα του συνεδρίου. Αλλωστε, όπως μας είπε ο Sir Tim Berners-Lee, «όταν ακολουθείς ένα link μπορείς να πας οπουδήποτε. Δεν υπάρχει ένας ακαδημαϊκός ιστός και ένας για τον απλό κόσμο. Η παγκοσμιότητα του Διαδικτύου αποτελεί και το σημαντικότερο κομμάτι του. Αν οι διάφοροι κόσμοι εντός του πάψουν να συνυπάρχουν, τότε το World Wide Web κινδυνεύει να διαλυθεί». Τα εγκαίνια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 18 του μήνα παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά.



ΝΤΑΡΑΔΗΜΟΥ ΑΡΕΤΗ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: