Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

"Ανάγκη προοδευτικής αλλαγής στον κόσμο"


Μεγάλη συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών απ΄ όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στη Βίνια Ντελ Μαρ της Χιλής, με διοργανώτρια την κυβέρνηση της χώρας και την Πρόεδρο Μισέλ Μπασελέ, με τη συνεργασία του Βρετανικού think tank "Policy Network" και θέμα: "Προοδευτική Διακυβέρνηση-Απάντηση στην Παγκόσμια Κρίση: για ένα μέλλονν σε προοδευτική κατεύθυνση.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, πέραν της κ. Μπασελέ, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ και πολλοί άλλοι.

Πρόκειται για μια συνάντηση στην οποία μετείχαν οι κορυφαίοι σοσιαλιστές ηγέτες και στην οποία είναι προσκεκλημένος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τόνισε ότι χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή στον κόσμο.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου στο συνέδριο αυτό επιβεβαιώνονται οι βασικές κατευθύνσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στη παγκόσμια οικονομία.

Οι βασικοί άξονες αυτών των κατευθύνσεων, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι: Πρώτον άμεση στήριξη των οικονομιών μας με στήριξη της ρευστότητας, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της απασχόλησης, της ενέργειας αλλά και αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα. Δεύτερο, αλλαγές στην κοινωνική προστασία και μεγαλύτερη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων στη διάρκεια της κρίσης. Τρίτον, τα μέτρα που θα λαμβάνονται να ανοίγουν το δρόμο για το αύριο μέσω της πράσινης ανάπτυξης. Τέταρτον, υπάρχει ανάγκη μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο και αλλαγή συσχετισμών, στη διαμόρφωση των οποίων πρέπει να πάρουν μέρος και οι πολίτες.

Το σχέδιο αυτό όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου αφορά την παγκόσμια οικονομία αλλά και την Ευρώπη και την Ελλάδα. Ειδικότερα για την Ελλάδα η χώρα μας μπορεί με σχέδιο, με πράξεις και όχι λόγια, όπως πράττει η νεοσυντήρηση, να διασφαλίσουμε μία ανθρώπινη κοινωνία.

Στη συνέχεια, σήμερα Κυριακή, ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί (με απευθείας πτήση από το Σαντιάγκο) στη Νέα Υόρκη, όπου θα πάρει μέρος στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς, πριν αυτή δώσει τις προτάσεις της στη Σύνοδο Κορυφής των G-20.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση αφορούν τη χάραξη προοδευτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης, τη προώθηση μίας υπεύθυνης και βιώσιμης παγκοσμιοποίησης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε μια εποχή παγκόσμιας ύφεσης, την κατάσταση της κοινωνικής προστασίας και της αγοράς εργασίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, το ρόλο του κράτους στην οικονομική ανάπτυξη, την συμβολή της επιστήμης και της καινοτομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τόσο στη συνάντηση της Χιλής, όσο και στην Επιτροπή Στίγκλιτς, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να αναπτύξει τις θέσεις του σε πέντε άξονες.

Πρώτο, στην άμεση ανάγκη μιας τόνωσης των οικονομιών και στην ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης του κράτους στην κοινωνία.

Δεύτερο, η στήριξη των αδύναμων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

Τρίτο, να δημιουργηθεί ένα νέο, πρότυπης ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στις επενδύσεις και στην πράσινη ανάπτυξη.

Τέταρτο, στην ανάγκη να συνηδειτοποιηθεί ότι πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία, πέραν των στενών ορίων κάθε χώρας.

Πέμπτο, στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τον πλανήτη.

Πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς θα γίνει ειδική συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής, με τη συμμετοχή επιφανών οικονομολόγων, η οποία διοργανώνεται από το Συμπόσιο της Σύμης. Μεταξύ των οικονομολόγων που θα πάρουν μέρος, στην κοινή συνεδρίαση, είναι οι: Τζόζεφ Στίγκλιτς , Τζέημς Γκάλμπρεηθ, Γκάρι Ντίμσκυ, Στούαρτ Χόλλαντ, Ρίτσαρντ Πάρκερ, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιόακιμ Πάλμε κ.ά

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: