_____________________________________________________________________________________________
Έχουμε ξαναπεί πολλές φορές ότι το παιχνίδι παίζεται με τις Τράπεζες. Και ότι «είναι πολιτικά και ιδεολογικά τυφλός, όποιος δεν «βλέπει» πως σήμερα οι κατεστημένες τάξεις σειράς χωρών ξεπερνούν ακόμα και τον …Κέυνς και στρέφονται κατά της ασυδοσίας των ιδιωτικών Τραπεζών για να διασωθούν οι ίδιες» (βλ πχ Η σύγκρουση των ελίτ και η πολιτική).
Έχουμε γράψει επίσης ότι εκεί που έχει φτάσει το Χρηματιστήριο με 14,52 δις ευρώ αγοράζεις όλες τις τράπεζες. Δεν λέμε να φτάσει η κυβέρνηση μέχρις αυτού του σημείου. Όμως στην μερική κρατικοποίηση μιας μεγάλης τράπεζας (όνομα και μη χωριό) μπορεί να προχωρήσει άμεσα. Με «κοινές» μετοχές που θα αγοραστούν στα σημερινά ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τιμών και θα πουληθούν ύστερα από ένα ή δύο χρόνια, σε υπερδιπλάσια τιμή, μειώνοντας το δημόσιο χρέος.
Αυτή η μεγάλη τράπεζα που θα τεθεί υπό κρατικό έλεγχο, θα μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με δύο ακόμα κρατικά τραπεζικά ιδρύματα, την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με άμεσο στόχο τη μείωση των τοκοχρεολυτικών δόσεων σε όλες τις κατηγορίες των υφισταμένων δανείων. Οι υπόλοιπες τράπεζες θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν, αλλιώς θα χάσουν μερίδιό αγοράς, αφού ο υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζικός όμιλος, θα χρησιμοποιήσει τη ρευστότητά του, για να αγοράζει δάνεια από τις άλλες τράπεζες χρεώνοντας χαμηλότερο επιτόκιο.
Το πρόβλημα δεν λύνεται με νέα πανάκριβα δάνεια, αλλά με μείωση κόστους στα υφιστάμενα δάνεια.
Έτσι θα εξυγιανθούν κι οι ίδιες οι τράπεζες, αφού θα μειωθούν οι επισφάλειες και οι δανειολήπτες θα μπορούν ανετότερα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Έτσι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα βρεθούν με περισσότερα διαθέσιμο εισόδημα και είτε θα αποταμιεύσουν περισσότερα (οπότε θα αυξηθούν τα ρευστά διαθέσιμα των τραπεζών) είτε θα καταναλώσουν περισσότερα (οπότε θα κινηθεί άμεσα η οικονομία και θα ξεπεραστεί η δυσπραγία της αγοράς).
Παρόμοια μέτρα τα σχεδιάζουν ήδη σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Και αργά ή γρήγορα θα τα πάρουν πολλοί. Είναι λοιπόν προτιμότερο να τα πάρουμε γρήγορα, παρά αργά. Προλαβαίνοντας τα χειρότερα και όχι αφού τα υποστούμε.
N.Z.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου