Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου δεν αποκλείει κρατικοποιήσεις και δεσμεύεται για τη στήριξη του κοινωνικού συνόλου
Συνέντευξη στον Κ. Π. Παπαδιόχο
Ανατροπές στην υφιστάμενη δομή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προαναγγέλλει μέσω συνέντευξης προς την «Κ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού καθιστά σαφές πως «δεν θα διστάσει να προβεί σε κρατικοποιήσεις, εφόσον χρειαστεί», προσθέτει πως στις προθέσεις του είναι η δημιουργία ενός ισχυρού «δημόσιου πυλώνα» που με τις επιλογές του θα κατευθύνει συνολικά τον κλάδο, στην κατεύθυνση στήριξης της πραγματικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εξειδικεύει τις θέσεις του για την «πράσινη ανάπτυξη» ως βασικό μοχλό της νέας οικονομικής πολιτικής, ενώ αναλύει το μοντέλο διακυβέρνησης που θα υιοθετήσει στην περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές: Αναφέρεται συγκεκριμένα σε «ισχυρό, λιτό, επιτελικό κράτος», και γνωστοποιεί ότι προτίθεται να «καλέσει τα καλύτερα μυαλά της χώρας και των Ελλήνων του εξωτερικού» προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί αναγκαία για τη χώρα την ταχεία προσφυγή στις κάλπες. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, ολοένα και πιο εφικτό τον στόχο της αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ και θέτει ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης την αλλαγή του εκλογικού νόμου, χωρίς όμως ανατροπή της υφιστάμενης αναλογικότητας, αλλά με στόχο την αυτονομία της πολιτικής από τα κάθε λογής συμφέροντα.
Βασικός μοχλός, η «πράσινη ανάπτυξη»
- Ποια θα ήταν τα πρώτα πρακτικά μέτρα εξόδου από την οικονομική κρίση που θα λαμβάνατε, εάν το αμέσως επόμενο διάστημα γίνουν, όπως ζητάτε, εκλογές και επικρατήσει το ΠΑΣΟΚ;
- Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται μόνο με περιοριστικές πολιτικές, όπως αυτές που εφαρμόζει η Ν.Δ. - είναι η χειρότερη συνταγή. Οδηγεί αρχικά σε επιδείνωση της κρίσης και στη συνέχεια σε επιμήκυνση της διάρκειάς της. Η κρίση επιβάλλει αντιθέτως τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων για να διατηρηθεί και αναθερμανθεί η οικονομική δραστηριότητα, αλλά και η κοινωνική συνοχή. Αυτή είναι η δική μας κατεύθυνση και θα αποτυπωθεί άμεσα στην οικονομική μας πολιτική, στα πρώτα μας μέτρα. Είναι αδήριτη ανάγκη για να ξανακινηθεί η οικονομία, αλλά και για να υπάρξουν άμεσα μέτρα που παράλληλα στηρίζουν τους στρατηγικούς μας στόχους για αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.
- Προτείνετε, ουσιαστικά, ένα νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής, με βασικό πυλώνα την «πράσινη ανάπτυξη». Τι σημαίνει πράσινη ανάπτυξη για σας;
- Πρέπει όλοι μας να πούμε τέλος στο σημερινό πρότυπο ανάπτυξης. Με τσιμέντο, μαζικά αγροτικά προϊόντα χωρίς ποιότητα και μόνο ήλιο και θάλασσα θα χάνουμε συνεχώς ανταγωνιστικότητα και εισόδημα. Προτείνουμε τη στοχευμένη, μακροχρόνια σχεδιασμένη και ποιοτική ανάπτυξη. Στα προϊόντα μας, στις υπηρεσίες μας, στα δίκτυά μας, στα κτίριά μας θα εισάγουμε νέα τεχνολογία και γνώσεις από τη μια πλευρά και στοιχεία ελληνικού πολιτισμού και δημιουργίας από την άλλη. Η «πράσινη ανάπτυξη» είναι το μοντέλο που ταιριάζει ιδανικά σε μια χώρα με τα δικά μας χαρακτηριστικά, με την απουσία μεγάλης βιομηχανικής παράδοσης από τη μια και τη μοναδική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά από την άλλη. Επενδύοντας στον πολίτη, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τη γνώση, τις σύγχρονες επιχειρήσεις, σε μια χώρα που παράγει με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας... ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου