Θύματα μιας πρωτοφανούς, μακρόχρονης λεηλασίας έπεσαν τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα κρατικά νοσοκομεία -άρα και οι Ελληνες φορολογούμενοι- από τη δράση πολυσχιδούς κυκλώματος που «δραστηριοποιείτο» στην υπερτιμολόγηση υλικών για τις ανάγκες του ΕΣΥ. Με όχημα υπεράκτιες κυπριακές εταιρείες είτε μέσω ίδρυσης «θυγατρικών» εταιρειών, επιτήδειοι προμηθευτές κατάφερναν να πωλούν σε ελληνικά νοσοκομεία υλικά σε τιμές έως και 1.000% υψηλότερες από αυτές που προμηθεύονταν τα νοσοκομεία της Κύπρου τα ίδια υλικά. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι ενώ το 2001 οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικών προϊόντων ήταν 1,3 δισ. ευρώ, το 2007 εκτινάχθηκαν στα 3,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, απορίες προκαλεί και η χρόνια απουσία δραστικής απάντησης εκ μέρους συναρμόδιων υπουργείων και ελληνικών εποπτικών μηχανισμών.
Σύμφωνα με σχετικό πόρισμα των Ελεγκτών Υγείας, η κατάσταση αυτή προκλήθηκε από έλλειψη συνεργασίας μεταξύ νοσοκομείων και υπηρεσιών, την ανυπαρξία έρευνας αγοράς, ενώ πιθανολογείται και σχέση διαπλοκής μεταξύ γιατρών και προμηθευτών.
«Είμαστε ξέφραγο αμπέλι» λέει, παράλληλα, στην «Κ» έμπειρος γιατρός αναφορικά με τη δράση ενός μικροβίου το οποίο «σαρώνει» στις μονάδες εντατικής θεραπείας των ελληνικών νοσοκομείων λόγω ελλιπούς απολύμανσης, ενώ συνάδελφοί του μιλούν στην «Κ» γι' αυτό που βιώνουν καθημερινά, στον πυρήνα των προβλημάτων του ΕΣΥ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου