Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

"Προέχει το κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον"


Να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την Οικονομία κάλεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζήτηση και την πιστωτική ασφυξία στην αγορά. "Η οικονομία, κάτω από τα βάρος της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η ανθρωπότητα, τουλάχιστον στην μεταπολεμική της ιστορία, είναι εθνική υπόθεση, με κεφαλαία γράμματα" τόνισε ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζοντας ότι "όποτε οι Έλληνες αφοσιωθήκαμε σε εθνικούς στόχους τα καταφέραμε πολύ καλά , και αυτό οφείλουμε και τώρα".

Αναφερόμενος στην εμπειρία άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, η Φιλανδία και Σουηδία, "όπου οι κοινωνικοί εταίροι και οι πολιτικές δυνάμεις κάθησαν στο τραπέζι, και κατέληξαν σε κάποιες κοινές θέσεις στα μείζονα ζητήματα, όχι σε όλα, απέφυγαν σοβαρούς κινδύνους. Το ίδιο έχουμε ή θα έπρεπε να έχουμε υποχρέωση να κάνουμε κι εμείς" πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: Εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έστω και τώρα μετά τα χθεσινά, αντιληφθεί την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, οφείλει να το αποδείξει". Σημείωσε μάλιστα ότι "και χτες ακόμα δεν ζήτησα από κανένα, λευκή επιταγή. Ζήτησα το αυτονόητο. Να αποδεχτούμε όλοι έξι βασικά θεμελιώδη σημεία [..] ένα ορθολογικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει να χαράξουμε την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια, και για τις επόμενες κυβερνήσεις".

Αναφερόμενος στη φράση του Γ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη αλλαγής πορείας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "είναι μονότονο και ανιαρό να σας ακούμε συνέχεια να καταφεύγετε σε ακατάσχετη εκλογολογία. Αυτό το θέμα το έχουμε κλείσει. Ξεκαθάρισα ότι εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς, ότι δεν ασχολούμαστε με σενάρια εκλογών. Ξεκαθάρισα ότι δεν σκέφτομαι εκλογές" επανέλαβε ο κ. Καραμανλής τονίζοντας ότι "δική μας έγνοια, αντίθετα με εσάς, είναι ο περιορισμός των επιπτώσεις της κρίσης, [..] είναι το συλλογικό και εθνικό συμφέρον".

Ανταπαντώντας στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος επέκρινε τον πρωθυπουργό για αύξηση του χρέους κατά 16 δισεκ. ευρώ το χρόνο και για εκτίναξη των δαπανών στο Δημόσιο, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για χρέη και ελλείμματα, καθώς "το χρέος το πήρατε στο 30% και το φτάστε πάνω από 100% του ΑΕΠ" ενώ το έλλειμμα που παραδώσατε ήταν 7,5%, τη στιγμή που το είχατε προϋπολογίσει στο 1,2% "Υπάρχει μεγαλύτερη ανειλικρίνεια και ανευθυνότητα από αυτό;" αναρωτήθηκε ο κ. Καραμανλής.

Σχολιάζοντας "διαδόσεις" κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι θα υπάρξει αδυναμία δανεισμού δήλωσε εμφαντικά ότι "τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου εξελίσσεται κανονικά".

Όσο για τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι "τα ευχολόγια του ΠΑΣΟΚ δεν είναι σχέδιο. Είναι απόπειρα εμπαιγμού της κοινωνίας. Πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης με δημοσιονομική χαλάρωση θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις" σημείωσε ο πρωθυπουργός.



ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: