Από αρνητικοί έως εξαιρετικά επιφυλακτικοί εμφανίσθηκαν χθες, πρώτη ημέρα του εαρινού ευρωπαϊκού συμβουλίου (κορυφής) των Βρυξελλών- οι 27 ηγέτες στην ιδέα να «ρίξουν» περισσότερα χρήματα στις οικονομίες των χωρών τους προκειμένου να τις τονώσουν γρήγορα και αποτελεσματικά.
Μπροστά στην άρνηση της μεγάλης πλειοψηφίας για νέα «πακέτα» οι 27 επιχειρούν από την Πέμπτη να διαμορφώσουν θέσεις τέτοιες που να στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τα έξω ότι έχουν υπό τον έλεγχο την κρίση, γνωρίζουν την ακολουθητέα στρατηγική εξόδου από αυτή και οι Ευρωπαίοι πολίτες καθώς και οι αγορές θα πρέπει να τους δείχνουν εμπιστοσύνη. Ήδη οι κοινοτικοί ηγέτες άρχισαν να συζητούν για τους τρόπους ελέγχου εποπτείας και ρύθμισης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος μόνος τρόπος γι αυτούς να καταπολεμήσουν την παγκόσμια ύφεση.
Οι κοινοτικοί επιμένουν ότι ήδη τα «πακέτα» στήριξης των οικονομιών τους ύψους 400 δις. ευρώ (1.2% με 1.5% του κοινοτικού ΑΕΠ) κατανεμημένα σε δύο χρόνια «είναι αρκετά για να οδηγήσουν σε νέες επενδύσεις, στην τόνωση της ζήτησης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» όπως λέει το κείμενο του σχεδίου των συμπερασμάτων αυτού του συμβουλίου κορυφής. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ στο αντίστοιχο πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας τους έχουν ήδη δεσμεύσει 603 δις. ευρώ. Μια διαφορά μεγέθους φιλοδοξιών που οι κοινοτικοί έσπευσαν να δικαιολογήσουν υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για την Ευρώπη το «σύστημα των αυτόματων σταθεροποιητών» δηλαδή η ικανότητα δημόσιας αυτόματης χρηματοδότησης για την απάλυνση των αρνητικών συνεπειών της κρίσης.
Οι κοινοτικοί ηγέτες υπενθυμίζουν στο κείμενο των συμπερασμάτων «την επιστροφή σε απόλυτα υγιή δημοσιονομικά μεγέθη (κυρίως δημοσιονομικά ελλείμματα) των κρατών-μελών το ταχύτερο δυνατόν .» Με άλλα λόγια πλήρης σεβασμός στις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας μέσα σε 2 , 3 το πολύ, χρόνια ενώ παράλληλα δεν τίθεται θέμα ελαστικοποίησης των κριτηρίων ένταξης νέων χωρών-μελών στην ευρωζώνη .
Οι 27 θα επιδιώξουν το μήνυμα που θα στείλουν στο G20 και μέσω αυτού στον υπόλοιπο κόσμο να περιέχει αποδεκτά γι αυτούς στοιχεία. Ένα από αυτά είναι η υποστήριξη που θα δώσουν στην πρόταση για διπλασιασμό των πόρων που διαθέτει σήμερα το ΔΝΤ για να χρηματοδοτεί χώρες που συναντούν ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εξισορρόπηση των οικονομικών τους και άλλες που εξαιτίας των δημοσιονομικών ανισορροπιών, οι οικονομίες τους απειλούνται να βυθισθούν στην κρίση . Ήδη τέτοια βοήθεια έχουν λάβει η Λετονία και η Ουγγαρία και διεξάγονται συνομιλίες για την χρηματοδότηση του ισοζυγίου των πληρωμών και της Ρουμανίας. Το κακό σ αυτή την υπόθεση είναι ότι η απόφαση αύξησης κατά 75-100 δις. ευρώ των πόρων του ΔΝΤ δε συνοδεύεται και με μια άλλη για την αλλαγή των κριτηρίων με βάση τα οποία αυτό χρηματοδοτεί τις χώρες που συναντούν δυσκολίες, αλλά συνεχίζει να επιβάλει εξαιρετικά σκληρά νεοφιλελεύθερα προγράμματα εξυγίανσης των οικονομιών τους τα οποία, σε τελευταία ανάλυση τα πληρώνουν οι μικρομεσαίες τάξεις τους όπως λ.χ. η μείωση κατά 15% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων της Λετονίας και η κατάργηση του γλίσχρου 13ου μισθού των μισθωτών της Ουγγαρίας αφού είχε προηγηθεί η μείωση των ήδη χαμηλών συντάξεων τους με υπόδειξη του ΔΝΤ. Με τα ίδια κριτήρια γίνονται τώρα οι διαπραγματεύσεις με την Ρουμανία.
Επίσης οι 27 θα προτείνουν τη «μεταρρύθμιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής». Οι κοινοτικοί ηγέτες επιμένουν στην ανάγκη « να καταβληθούν επειγόντως νέες προσπάθειες με στόχο τη βελτίωση των κανονισμών λειτουργίας και την εποπτεία(σ.σ. μείγμα εθνικών και διεθνούς ελέγχου) της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών οργανισμών (Χρηματιστήρια, μεγάλες τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λ.π.). Στο ίδιο πάντα κείμενο των συμπερασμάτων τους οι κοινοτικοί ηγέτες καλούν την Κομισιόν και το ΕΚΟΦΙΝ να προχωρήσουν γρήγορα στην θέσπισης νέας νομοθεσίας σ ότι αγορά στην καταγραφή των διεθνών οίκων αξιολόγησης, των κερδοσκοπικών κεφαλαίων(Hedge Funds) και στη ρύθμιση του προβλήματος των υψηλών μισθών και αποζημιώσεων των golden boys.
Την Παρασκευή οι 27 θα επιχειρήσουν να ξεμπλέξουν τον κόμπο των «φορολογικών παραδείσων» που θέλουν πάση θυσία να ελέγξουν περιορίζοντας τις κερδοσκοπικές δραστηριότητες τους. Μια ιδέα είναι να συμφωνήσουν μεταξύ τους οι 27 για να ζητήσουν από το G20 τη σύνταξη ενός «καταλόγου» των «προβληματικών» χωρών καθώς και μία «δέσμη εργαλείων για την επιβολή σ αυτές των κατάλληλων και σταδιακά βαρύτερων, κυρώσεων». Το θέμα είναι πολύ λεπτό διότι υπάρχουν χώρες ?μέλη όπως η Αυστρία, το Λουξεμβούργο ακόμη και το Βέλγιο στις οποίες ισχύει, σε μεγαλύτερο η μικρότερο, βαθμό το τραπεζικό απόρρητο το οποίο δεν είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν. Ήδη ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλον Γιούνκερ, εκνευρισμένος από αυτή την δυσμενή για τα συμφέροντα της χώρας του εξέλιξη δεν δίστασε να επιτεθεί στη Μ. Βρετανία κατηγορώντας την για «υποκρισία.» «Το Ην. Βασίλειο, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, δε μπορεί να συνεχίζει να προστατεύει από την φορολογία τις μεγάλες περιουσίες της Ευρώπης» εννοώντας τους βρετανικούς φορολογικούς παραδείσους , τα αγγλοσαξωνικά νησιά κοντά στις γαλλικές ακτές( Τζέρσευ, Γκέρνεσευ και τη νήσο του Μαν). Είναι επίσης γνωστό ότι το Σίτυ του Λονδίνου μαγειρεύει 24 ώρες το 24ωρο τις συνταγές του για την προστασία των ύποπτης προέλευσης κεφαλαίων ξεπλένοντας όλο αυτό το ¨μαύρο χρήμα¨ μπροστά στα μάτια των καλοπροαίρετων βρετανικών Αρχών. Τέλος ,οι 27 αναμένεται να διακηρύξουν την αντίθεση τους σε κάθε ιδέα εμπορικού ή άλλου προστατευτισμού ενώ θα επιχειρήσουν και μία σοβαρή προσέγγιση του προβλήματος για την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων εξουδετέρωσης των λεγομένων «τοξικών» προϊόντων που διαθέτουν οι δυτικές (και όχι οι ελληνικές) τράπεζες και τα οποία εμποδίζουν τις προσπάθειες της διεθνούς οικονομικής ανάκαμψης, ένα θέμα που θα τεθεί ασφαλώς στη σύνοδο του G20 στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο και οι 27 θέλουν να εμφανίσουν σ αυτό τις δικές τους κοινές θέσεις για την αντιμετώπιση του.
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου