Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Απαγόρευσαν την είσοδο στα Σκόπια, σε Ελληνες ρεπόρτερ!



Οι αρχές της FYROM απαγόρευσαν στον δημοσιογράφο Αγγελο Αγγελίδη και στον φωτορεπόρτερ Βασίλη Βερβερίδη από τη Θεσσαλονίκη να εισέλθουν στη γειτονική χώρα, με το πρόσχημα ότι δεν διέθεταν ειδική διαπίστευση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δύο μέρες μετά την προκλητική επίθεση Σκοπιανών σε βάρος Ελλήνων εκδρομέων στην Οχρίδα.


Το περιστατικό συνέβη χθες στον συνοριακό σταθμό Νίκης στη Φλώρινα. Οι τελωνειακοί έψαξαν εξονυχιστικά τα πράγματα που μετέφεραν και ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τους ανωτέρους τους ανακοίνωσαν ότι δεν τους επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ, μέλος της οποίας είναι ο δημοσιογράφος, θα ενημερώσει για την υπόθεση την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Με ανακοίνωσή της εκφράζει έντονη ανησυχία για «τη νέα τακτική που φαίνεται να εγκαινιάζουν οι αρχές της FYROM σε σχέση με την ενημέρωση». Τονίζει πως η απαγόρευση «γεννά εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας και σαφέστατα αποτελεί παρέμβαση στην ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού έργου». Ζητάει από τις αρχές της γειτονικής χώρας «να εγκαταλείψουν αυτή την τακτική, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι διαθέτουν την ευαισθησία και τον σεβασμό στα δημοκρατικά ιδεώδη, βασικό στοιχείο των οποίων είναι η δημοσιογραφία, όπως υπαγορεύουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Την ανησυχία της για το περιστατικό εξέφρασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, η οποία μαζί με την ΕΣΗΕΑ θα καταγγείλουν το γεγονός στη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Για κορύφωση των προκλήσεων κατηγόρησε τους Σκοπιανούς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: