ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΒΟΛΒΗ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΕΙΑ
Ενημερωτική ημερίδα διοργανώνει το τμήμα Αλιείας του Επαρχείου Λαγκαδά με τίτλο «Ιχθυοπληθυσμοί των λιμνών Βόλβης και Κορώνειας: προηγούμενη, σημερινή και μελλοντική κατάσταση», στα πλαίσια του έργου με τίτλο «Καινοτόμες τεχνολογίες φυσικής αναπαραγωγής εμπορικών αυτοχθόνων ειδών ψαριών εσωτερικών υδάτων επιλεγμένων με μεθόδους μοριακής γενετικής», που χρηματοδοτήθηκε από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009 και ώρα έναρξης 17:00 μμ. μέχρι 21:00 μμ. και θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου Νέας Μαδύτου.
Την έναρξη της ημερίδας θα κηρύξουν η Έπαρχος Λαγκαδά κα. Πόπη Καλαϊτζή και ο Δήμαρχος Μαδύτου κ. Όχουνος Βλαδίμηρος ενώ θα χαιρετήσουν και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Ομιλητές στην ημερίδα είναι η κα. Χαρίκλεια Ψαλτοπούλου, μέλος της Διεύθυνσης Αλιείας του Τμήματος Λαγκαδά, που θα αναφερθεί στη γνώση για τη διαχείριση των οικοσυστημάτων, ο κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, καθηγητής Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, όπου θα αναφερθεί στις καινοτόμες τεχνολογίες φυσικής αναπαραγωγής εμπορικών αυτοχθόνων ειδών ψαριών εσωτερικών υδάτων επιλεγμένων με μεθόδους μοριακής γενετικής, ο κ. Απόστολος Σίνης, καθηγητής Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, ο οποίος θα κάνει την αναδρομή στο παρελθόν για τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, ο κ. Γεώργιος Οικονομίδης, Προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας του Επαρχείου Λαγκαδά, ο οποίος θα αναφερθεί στην εξέλιξη του οικοσυστήματος Κορώνειας, Βόλβης, Ρηχίου μετά το 1995, η κα. Νικολέτα Καραΐσκου, καθηγήτρια τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, όπου θα αναπτύξει το θέμα της γενετικής ποικιλότητας των αυτοχθόνων πληθυσμών της τούρνας και του γριβαδιού της λίμνης Βόλβης με σκοπό την επιλογή γεννητόρων και ο κ. Αντώνης Κοκκινάκης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, που θα παρουσιάσει τις μεθόδους φυσικής αναπαραγωγής ψαριών των εσωτερικών νερών με σύγχρονες τεχνολογίες.
Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση για τη ζωή των υγροτόπων Βόλβης και Κορώνειας στο παρελθόν, η παρουσίαση της σημερινής εικόνας τους αλλά και παρουσίαση φυσικών μεθόδων αναπαραγωγής ψαριών με σύγχρονες τεχνολογίες.
«Η συμμετοχή του Επαρχείου Λαγκαδά και ιδιαίτερα του δραστήριου τμήματος Αλιείας στο σημαντικό ερευνητικό αυτό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποδεικνύει την έμπρακτη ενεργοποίησή μας για τη διατήρηση και ανάδειξη των λιμνών μας. Δυστυχώς η Κορώνεια δεν έχει ψάρια από 1995. Η Βόλβη όμως έχει ακόμη εξαιρετικής ποιότητας ψάρια για τα οποία είναι και ονομαστή. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το περιβάλλον μας, να το προστατέψουμε και να το επανορθώσουμε με βάση το χθες ώστε να το παραδώσουμε καλύτερο στα παιδιά μας αύριο». Δήλωσε η Έπαρχος Λαγκαδά κα. Πόπη Καλαϊτζή με αφορμή τη συμμετοχή του Επαρχείου Λαγκαδά στην ημερίδα της Παρασκευής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου