Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Νεκρός μπλόγκερ...


Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν με ανακοίνωσή τους την άμεση έναρξη διεξαγωγής έρευνας για τα αίτια του θανάτου του Ομιντ.



Την τελευταία του πνοή στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης άφησε ένας νεαρός Ιρανός μπλόγκερ, ο Ομιντ Μιρ Σαγιάφι, ο οποίος εξέτιε την ποινή του για προσβολή του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ

"Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη έκθεση αλλά οι αξιωματούχοι των φυλακών δήλωσαν ότι ο Μιρ Σαγιάφι αυτοκτόνησε", δήλωσε ο δικηγόρος του Μοχαμάντ Αλί Ντάντχαχ που ζήτησε την "άμεση έναρξη έρευνας και νεκροψία για τα αίτια του θανάτου" του πελάτη του.

Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι ένας άλλος φυλακισμένος, ο γιατρός Χέσαμ Φιρούζι, είχε ενημερώσει νωρίτερα τους αξιωματούχους των φυλακών για την επιδείνωση της υγείας του νεαρού μπλόγκερ.

"Ο γιατρός Φιρούζι μου τηλεφώνησε από τη φυλακή για να με ενημερώσει ότι ο Ομιντ είχε μείωση του καρδιακού ρυθμού. Αμέσως μετά τον μετέφερε στο αναρρωτήριο των φυλακών αλλά οι γιατροί δεν τού έδωσαν σημασία, λέγοντας ότι ο Ομιντ προσποιείτο", δήλωσε ο δικηγόρος του.

Ο 25χρονος μπλόγκερ είχε καταδικαστεί το Νοέμβριο σε φυλάκιση 30 μηνών για προσβολή του πνευματικού ηγέτη του Ιράν και του ιμάμη Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2009 είχε κλητευθεί στο επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης και συνελήφθη.

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν με ανακοίνωσή τους την άμεση έναρξη διεξαγωγής έρευνας για τα αίτια του θανάτου του Ομιντ.

Ο Ομιντ είχε συλληφθεί αρχικά τον Απρίλιο του 2008 και αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από 41 ημέρες κράτησης έναντι καταβολής εγγύησης ενός δισεκατομμυρίου ριάλ (σχεδόν 100.000 δολαρίων).

Οι ιρανικές αρχές έχουν ξεκινήσει εκστρατεία κατά των μπλόγκερ και των χρηστών του ίντερνετ για όσα γράφουν, τα οποία η Τεχεράνη θεωρεί πως είναι εχθρικά προς το ιρανικό καθεστώς και τις αξίες του Ισλάμ.



ΠΗΓΗ - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: