Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

"Απαιτείται αίσθημα ευθύνης"


Στην ανάγκη να επιδείξουν όλοι αίσθημα ευθύνης- υπό τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί-για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες , μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου Κορυφής των 27. Ακόμα και αν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συναίνεση σε όλα, είναι σίγουρο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον σε μερικά βασικά θέματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα όρια αντοχής της οικονομίας και τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Κώστας Καραμανλής. "Η έξοδος από την κρίση είναι εθνική υπόθεση και σαν τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους", τόνισε χαρακτηριστικά.Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι δεν σκέφτεται τις εκλογές και ότι το θέμα αυτό έχει τελειώσει.


Αναφερόμενος στην έκτακτη Σύνοδο, τόνισε ότι ζούμε έκτακτες συνθήκες άρα δεν είναι τυχαίο ότι για ακόμη μία φορά υπήρξε έκτακτη συνάντηση των 27. Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Υπογράμμισε ότι οι 27 ασχολήθηκαν με την αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη, τη διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και τις συνέπειες της κρίσης στην απασχόληση. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "την πιο σοβαρή κρίση στη μεταπολεμική εποχή", σημείωσε ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τόνισε την ανάγκη βοήθειας προς τα στρώματα του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Ωστόσο και ο ίδιος εκτίμησε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η επιστροφή στον προστατευτισμό, εξαιτίας του οποίου θα μπορούσα να διακυβευτούν πολλά από αυτά που η Ευρώπη έχει πετύχει ως σήμερα.


Ο Κώστας Καραμανλής έδωσε έμφαση στην ανάγκη προστασίας οικονομικών τομέων όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, ο τουρισμός και η ναυτιλία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, καθώς και το ζήτημα της ενίσχυσης της εποπτείας των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και ιδρυμάτων της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά το θέμα της απασχόλησης, τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχής γενομένης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.


Για την Ελλάδα, ανέφερε ότι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι : η τόνωση της ανάπτυξης, η δημοσιονομική εξυγίανση και η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών. Χαρακτήρισε "δύσκολη υπόθεση" την επίτευξη αυτών των στόχων, εξαιτίας του μεγάλου χρέους της χώρας αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν μέσα στα όρια των αντοχών της οικονομίας για να ενισχυθούν οι εισοδηματικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει περισσότερο το έλλειμμα δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και κάποιες πρόσθετες κοινωνικές παρεμβάσεις.


Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το σχέδιό της, χωρίς την παραμικρή απόκλιση και να είναι σε ετοιμότητα ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές ή βελτιώσεις, όποτε χρειαστεί. Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζεται σειρά μέτρων για την περιστολή των δαπανών στο δημόσιο. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε και δεν αντιμετωπίζει ούτε σήμερα κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του δανεισμού της. Απέρριψε τέλος τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση λέγοντας χαρακτηριστικά : "Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με το μεγαλύτερο δυνατό αίσθημα ευθύνης-Δεν προσφέρονται αυτά τα θέματα για κομματική εκμετάλευση".


ΠΑΣΟΚ: Χρειάζεται αξιοπιστία


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολίασε για τις δηλώσεις Καραμανλή: " Ο πρωθυπουργός πήρε μαζί του στις Βρυξέλλες τα δραματικά στοιχεία της κατάρρευσης του προϋπολογισμού του 2008, στοιχεία που μέχρι πριν από μερικές μέρες έκρυβε από τους Έλληνες πολίτες. Επιστρέφει όπως έφυγε, χωρίς ιδέες, χωρίς σχέδιο για τη χώρα, χωρίς αξιοπιστία γι’ αυτά που θα έπρεπε να διεκδικήσει η χώρα μας.


Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση μόνο με περιοριστικές πολιτικές. Χρειάζεται αναπτυξιακές πολιτικές, αναπτυξιακό στίγμα, πολιτικές που να ενισχύσουν το εισόδημα του πολίτη και να επενδύουν στο μέλλον. Και πάνω από όλα χρειάζεται αξιοπιστία, την αξιοπιστία που η σημερινή κυβέρνηση απλώς δεν διαθέτει".


Παπαρήγα: "Ευκαιρία για τους λαούς"


"Η σύνοδος απέδειξε τα πολύ στενά όρια διαχείρισης που διαθέτουν οι φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις με την απόφασή τους να μετακυλίσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους", δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και πρόσθεσε:

"Απομυθοποιείται η ΕΕ. Εδώ λοιπόν υπάρχει χώρος παρέμβασης, δράσης των λαών, με όρους απειθαρχίας και μη υποταγής. Όταν αυτοί δυσκολεύονται οι λαοί μπορούν".


ΣΥΝ: Ανίκανος ο πρωθυπουργός


"Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο συνέρχονται, με τις αποφάσεις τους επιδεινώνουν την κρίση στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο ναυάγιο της Συνόδου, η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ανίκανος να διεκδικήσει και να υπερασπιστεί τα στοιχειώδη για την οικονομία και για τους εργαζόμενους της χώρας" αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.


O ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για "συναίνεση", δήλωσε ότι "ο κ. Καραμανλής πιπιλίζει την καραμέλα της συναίνεσης, χωρίς να προτείνει τίποτα συγκεκριμένο. Τo μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία, για να συνεχίσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του, ρίχνοντας όλα τα βάρη της κυβερνητικής αποτυχίας στις πλάτες των κοινωνικά ασθενέστερων".


ΛΑ.Ο.Σ.: Η κυβέρνηση επαιτεί


"Ο Πρωθυπουργός της χώρας βασίζεται στην ελεημοσύνη της Ε.Ε. για να βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο. Ευτυχώς οι Ευρωπαίοι είναι ελεήμονες. Εδώ κατάντησε την Ελλάδα, να επαιτεί και όχι να απαιτεί!" σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.


"O κ. Καραμανλής επέστρεψε από τις Βρυξέλλες εμφανώς πιο προβληματισμένος απ' ό,τι, όταν πήγαινε", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, για τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Καρατζαφέρης πρόσθεσε ότι "καθίσταται επιτακτική η ανάγκη μιας εθνικής συσπείρωσης απέναντι στην οικονομική κρίση, την οποία αδυνατούν απ' ό,τι φαίνεται, να αντιμετωπίσουν επαρκώς και οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου".

"Η εβδομάδα αυτή, μπορεί να είναι εβδομάδα δημιουργικής συλλειτουργίας και όχι στείρας αντιπαράθεσης", κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.




Πηγή - News 24

Δεν υπάρχουν σχόλια: