Με την προσέλευση του κόσμου να ξεπερνά ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο του Ιστού άνοιξε τις πύλες του στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Την έναρξη των εργασιών έδωσε με την ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού. Αναφερόμενος στις κοινωνικές αλλά και πολιτιστικές προοπτικές που επαγγέλλεται το Διαδίκτυο, ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη διοργάνωση του Συνεδρίου και καλωσόρισε τους διεθνούς φήμης ομιλητές, επιστήμονες και ερευνητές της «Επιστήμης του Ιστού». Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας που διοργανώνει ένα τόσο σημαντικό γεγονός».
Ο Πρόεδρος της Διοργανώτριας Αρχής του Συνεδρίου, καθηγητής κ. Γιώργος Μητακίδης, επεσήμανε ότι το Διαδίκτυο βρίσκεται σε εφηβική ηλικία, καθώς βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη – «είμαστε περίπου στα μισά», ανέφερε – αλλά και γιατί υπάρχουν αρκετά προβλήματα, τα οποία εμφανίστηκαν και πρέπει να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, γεγονός που ενέχει ευρείες προοπτικές αλλά και δυσκολίες για την προσέγγιση και την ανάπτυξη του Διαδικτύου.
Μιλώντας από το βήμα, μία εκ των συνιδρυτών της Web Science, η Dame Wendy Hall δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένη από τον κόσμο που παρευρέθηκε στο ΙΜΕ και τόνισε ότι όλη αυτή η προσπάθεια «δεν έχει να κάνει μόνο με την τεχνολογία αλλά και με την ανθρώπινη συμπεριφορά».
Ο κ. Μητακίδης παρουσιάζοντας τον κεντρικό ομιλητή του Συνεδρίου και «πατέρα» του World Wide Web, σερ Τιμ Μπέρνερς Λι, αναφέρθηκε στα λόγια του Μιχάλη Δερτούζου, ένος πρωτοπόρου του Διαδικτύου που έφυγε από τη ζωή το 2001: «Όταν πρωτογνώριζα τον Τιμ μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του. Την ώρα που τεχνικοί και πρωτοπόροι συνένωναν εταιρείες για να εκμεταλλευτούν το Ίντερνετ, έμοιαζαν προσηλωμένοι στο να βρουν την απάντηση σε μία ερώτηση: πώς θα κάνουν το Διαδίκτυο δικό τους.
Την ίδια ώρα ο Τιμ προσπαθούσε να απαντήσει στην ερώτηση: πώς θα κάνω το Διαδίκτυο δικό σας. Αυτός είναι ο άνθρωπος που έχει αφήσει, ήδη τη σφραγίδα του στον 21ο αιώνα, ο σερ Τιμ Μπέρνερς Λι».
Ο Βρετανός επιστήμονας, μιλώντας για την Επιστήμη του Ιστού, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στη γέννηση ενός καινούργιου επιστημονικού πεδίου που αναμένεται να παράγει πολύ σχετική σκέψη. Για μένα ήταν και παραμένει πάντα στόχος η παγκοσμιότητα, η δυνατότητα χρήσης του Ίντερνετ από όλους και χωρίς περιορισμούς και αυτή ήταν η σκέψη που διαμόρφωσε τη μηχανική του». Στη συνέχεια, ο σερ Λι μίλησε για τη δομή του Web και την παραλλήλισε με τη δομή των νευρώνων του εγκεφάλου, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δέκα στην εντεκάτη δύναμη σελίδες στο Web, όσοι περίπου είναι και οι νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου. «Τον εγκέφαλο δεν τον έχουμε σχεδιάσει. Το Διαδίκτυο, όμως, σχεδιάστηκε και η δομή του μπορεί να αλλαχθεί. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι όχι μόνο είναι πάρα πολύ πολύπλοκο, αλλά και ότι δεν υπάρχει καμία επιστήμη που να εξετάζει σε όλο της το εύρος αυτήν την πολυπλοκότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου