Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Η λύση για την Ολυμπιακή



ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ



Προχθές, σε εκδήλωση που οργανώσαμε στο Ζάππειο, μπήκε η τελική υπογραφή των συμφωνιών με τη MIG για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Ήταν το επιστέγασμα μιας μακράς και δύσκολης προσπάθειας 18 μηνών. Καταφέραμε, ύστερα από 5 αποτυχημένες προσπάθειες αποκρατικοποίησης της εταιρείας από κυβερνήσεις του παρελθόντος, να αλλάξουμε σελίδα. Η Ολυμπιακή μπήκε σε μια νέα εποχή. Παύει πλέον να αποτελεί το «μεγάλο ασθενή» της οικονομίας μας, επιβαρύνοντας τους Έλληνες φορολογούμενους με χρέη ύψους 1 εκ. ευρώ την ημέρα. Αντίθετα, μετά την ιδιωτικοποίησή της, το Δημόσιο θα κερδίζει από την Ολυμπιακή. Εκτός από τα 177,2 εκατομμύρια του αρχικού τιμήματος, θα έχουμε έσοδα 150 εκ. ευρώ το χρόνο, από το σπατόσημο, τις εισφορές στο ΙΚΑ και τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών. Η νέα Ολυμπιακή παύει πλέον να προκαλεί σοβαρά νομικά προβλήματα για τη χώρα λόγω των καταδικαστικών αποφάσεων από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Αντίθετα, απαλλαγμένη από νομικά και οικονομικά βάρη, η εταιρεία είναι νέα, υγιής και ακολουθεί τα πρότυπα όλων των αεροπορικών εταιρειών στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πετύχαμε. Και η επιτυχία δεν ήρθε τυχαία. Πρώτον, καταφέραμε, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, να δημιουργήσουμε τρεις νέες εταιρίες με το ίδιο όνομα και σήμα, απαλλαγμένες όμως από τα βάρη και τα χρέη του παρελθόντος που αποθάρρυναν τους επενδυτές να επενδύσουν στην Ολυμπιακή. Δεύτερον, στηρίξαμε με ευαισθησία τους εργαζόμενους, πείθοντας σταδιακά τη μεγάλη πλειοψηφία τους πως η λύση θα ήταν επωφελής και για τους ίδιους, μ’ ένα πακέτο μέτρων που σε βάθος 25ετίας, ισοδυναμεί με τα ελλείμματα 3 ετών της Ολυμπιακής. Τρίτον, προχωρήσαμε με σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες διαφάνειας. Σε οτιδήποτε έγινε, τηρήθηκαν απολύτως οι νόμοι του κράτους και το κοινοτικό Δίκαιο, ενώ είχαμε συμμετοχή του ευρωπαίου Επιτρόπου Παρακολούθησης και έγκριση για όλες τις διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέταρτον, το σχέδιό μας λάμβανε υπ' όψιν τις δυσκολίες που ήταν ενδεχόμενο να εμφανιστούν. Γι΄ αυτό και ξεπεράστηκαν τελικά τα προβλήματα, αφήνοντας εκτεθειμένες τις διάφορες Κασσάνδρες που προεξοφλούσαν «τυφλές πτήσεις» και «ναυάγια».

Η επιτυχία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη ότι έλαβε χώρα στη δυσκολότερη μεταπολεμικά διεθνή οικονομική συγκυρία. Και αυτό ακριβώς αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα. Αρκεί η πολιτική μας να ακολουθεί σταθερά, με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, το δρόμο της Λογικής και της Ευθύνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: