Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

«Καραμανλή, μείνε», λένε οκτώ στους δέκα



«Μη φύγεις, ακόμα κι αν χάσεις», είναι το μήνυμα που στέλνει η εκλογική βάση της Ν.Δ. στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, μία εβδομάδα μετά το θόρυβο που προκάλεσαν δηλώσεις, που αποδόθηκαν στον ίδιο από κυριακάτικη εφημερίδα, σύμφωνα με τις οποίες προτίθεται να παραιτηθεί από την ηγεσία της παράταξης έπειτα από μία εκλογική ήττα.

Οπως προκύπτει από έκτακτη (λόγω επικαιρότητας) δημοσκόπηση της MRB που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΕΤ.Κ, το 83,8% εκείνων που ψήφισαν την κυβερνώσα παράταξη στις εθνικές εκλογές του 2007 δηλώνει πως ο κ. Καραμανλής δεν πρέπει να παραιτηθεί, ενώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον πως την ίδια γνώμη έχει και το 54,8% του συνόλου των ψηφοφόρων, μεταξύ των οποίων περίπου τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως στους κόλπους των ψηφοφόρων της Ν.Δ. μόνο το 14% θέλει την αποχώρηση του κ. Καραμανλή έπειτα από εκλογική ήττα, γεγονός που αποδεικνύει πως είναι αμελητέα η επιρροή της άποψης περί διαδοχής στην ηγεσία της κυβερνώσας παράταξης και, ως εκ τούτου, εκτιμάται πως κλείνει κάθε τέτοιο σενάριο.

Στην ερώτηση εάν «ο πρωθυπουργός πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία μέχρι τις εκλογές» το ποσοστό εκείνων που το επιθυμούν αυξάνει στο 90,2% (μόνο το 7,6% ζητεί την πρόωρη αποχώρησή του), ενώ στο σύνολο των ψηφοφόρων το ποσοστό αυτό αγγίζει το 68%.

«Βαρόμετρο» για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Ν.Δ. αποτελεί η άποψη της εκλογικής βάσης του
κόμματος σχετικά με το εάν μπορεί να υπάρξει διάδοχη λύση στο σενάριο αποχώρησης του πρωθυπουργού. Είναι, λοιπόν, χαρακτηριστικό ότι οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους της Ν.Δ. (78,5%) δηλώνουν πως τυχόν παραίτηση του κ. Καραμανλή πριν από τις επόμενες εκλογές και ανάληψη της ηγεσίας από άλλο κορυφαίο στέλεχος θα αποτελούσαν αρνητική εξέλιξη για την παράταξη.

Ως αρνητική εκτιμούν μία τέτοια εξέλιξη και έξι στους δέκα ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, μεταξύ των οποίων -κι αυτό αξίζει επισήμανσης- και ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί πως ο βαθμός ενημέρωσης της κοινής γνώμης για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι μικρός, καθώς το 61,5% δηλώνει «όχι και τόσο» ή «καθόλου» ενημερωμένο.

Καταλληλότητα
Ο κ. Κώστας Καραμανλής διατηρεί το προβάδισμα στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός» έναντι του κ. Γιώργου Παπανδρέου, αν και, όπως προκύπτει από τη μέτρηση της MRB, η συζήτηση περί πιθανής αποχώρησής του, καθώς και τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν προ ημερών έχουν προκαλέσει φθορά στην πρωθυπουργική του εικόνα. Στη μέτρηση αυτή ο πρωθυπουργός διατηρεί προβάδισμα 3,7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου του (στο δίπολο Καραμανλής-Παπανδρέου), ενώ στην προηγούμενη μέτρηση η διαφορά αυτή ήταν 4,6 ποσοστιαίες μονάδες. Στην «καταλληλότητα» επί του συνόλου των πολιτικών αρχηγών ο κ. Καραμανλής έχει προβάδισμα 4,5 ποσοστιαίων μονάδων από τον (δεύτερο) πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη δημοτικότητα ο πρωθυπουργός παραμένει στάσιμος σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση (ΕΤ Περισκόπιο) στο 39,5%, ενώ ο κ. Παπανδρέου κερδίζει μία ποσοστιαία μονάδα (40,6%).


Η απόσταση μεταξύ δύο συσπειρώσεων

Toυ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Η δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύει σήμερα ο ΕΤ.Κ επιβεβαιώνει το αυτονόητο για εκείνους που στοιχειωδώς παρακολουθούν τόσο τις γενικές πολιτικές εξελίξεις όσο και τα δρώμενα στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, για τον ίδιο, ο Καραμανλής έχει ταυτιστεί όχι μόνο με την (μικρή ή μεγαλύτερη, μένει να κριθεί προσεχώς) πιθανότητα της κυβερνώσας παράταξης να κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά ακόμα και με αυτή την ίδια τη συνοχή της.

Το «αν χάσω, φεύγω» που του αποδόθηκε μετατρέπεται σε μία φράση κενή περιεχομένου, εφόσον, βεβαίως, δεχθούμε ότι κανείς ηγέτης δεν μπορεί να λάβει τόσο σοβαρές αποφάσεις δίχως να αφουγκραστεί την άποψη της εκλογικής βάσης του κόμματός του.

Οταν, λοιπόν, περίπου οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους και σύμπαν το πολιτικό προσωπικό (όπως αποδεικνύεται και από τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες) δηλώνουν πως «ο Καραμανλής πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, ακόμα κι αν χάσει τις εκλογές», είναι προφανές πως μία εκ διαμέτρου αντίθετη απόφαση θα προκαλέσει σοβαρότατους τριγμούς, πιθανώς και διαλυτικά φαινόμενα.

Το κρίσιμο θέμα από εδώ και στο εξής για τη Ν.Δ. είναι να κατορθώσει να μετατρέψει την πολύ υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων περί το πρόσωπό του και την ηγεσία του, σε εκλογική συσπείρωση.

Από το 68-72%, στο οποίο κυμαίνεται η συσπείρωση στις δημοσκοπήσεις, έως το 84%, που είναι η συσπείρωση περί την ηγεσία Καραμανλή, είναι μία απόσταση που μόνο εάν διανυθεί ταχέως μπορεί να δημιουργήσει ισχυρές προοπτικές πολιτικής ανάκαμψης.

Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει αποτελεσματική διαχείριση των συνεπειών της κρίσης (διότι, ούτως ή άλλως, οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας) και κλείσιμο των εσωκομματικών μετώπων και της συζήτησης περί «διαδοχολογίας».



Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: