Τις χώρες-εχθρούς του Internet κατονομάζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) σε έκθεση με αφορμή την ημέρα κατά της διαδικτυακής λογοκρισίας, στις 12 Μαρτίου, ενώ σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, οι RSF ζητούν από μεγάλες εταιρείες να μην λογοκρίνουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους χρήστες του Διαδικτύου.
Με κοινή τους επιστολή (pdf) το αμερικανικό παράρτημα της διεθνούς Αμνηστίας και οι RSF κάλεσαν τρεις εταιρείες-κολοσσούς του Internet, τη Yahoo!, τη Google και την Microsoft να δώσουν σε όλους τους χρήστες του Ίντερνετ μία ημέρα χωρίς λογοκρισία στις αναζητήσεις και blogging.
Η αναφορά γίνεται τη συνεργασία των τριών εταιρειών με τις κινεζικές Αρχές για την παράδοση των στοιχείων αντιφρονούντα ακτιβιστή, την λειτουργία μηχανών αναζήτησης που λογοκρίνουν τα αποτελέσματα και την καταπίεση της ελεύθερης έκφρασης.
Σε ανοιχτή επιστολή των RSF και της Αμνηστίας που απευθύνεται στους διευθύνοντες συμβούλους των τριών εταιρειών επισημαίνεται ότι η ημέρα αφορά την προώθηση «ενός ελεύθερου Internet σαν ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο» και ζητά και από τους τρεις να μην λογοκρίνουν τις μηχανές αναζήτησης και τα blog. Υπογραμμίζουν ακόμη ότι η συνεργασία των εταιρειών επιτρέπει σε χώρες να περιορίσουν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών.
Χώρες-εχθροί του Ίντερνετ
Με αφορμή την ίδια ημέρα, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εξέδωσαν πολυσέλιδη έκθεση εξετάζοντας φαινόμενα λογοκρισίας και κρατικής καταστολής σε 22 χώρες.
Από αυτές οι 12 έχουν επιβάλλει εξαιρετικά περιοριστικά μέτρα κατά της χρήσης του Internet και είτε δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στον πληθυσμό τους είτε την επιτρέπουν με πολύ μεγάλους περιορισμούς.
Πρόκειται για την Αίγυπτο, το Βιετνάμ, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, την Κίνα, την Κούβα, την Μιανμάρ, την Ουζμπεκιστάν, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία, το Τουρκμενιστάν και την Τυνησία.
Στις χώρες καταλογίζεται και η συστηματική δίωξη των ενοχλητικών χρηστών του Internet.
Επίσης για άλλες δέκα χώρες, μεταξύ τους η Αυστραλία και η Νότια Κορέα, οι RSF συνιστούν αυξημένη προσοχή λόγω εξελίξεων που μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω την ελεύθερη έκφραση στο Internet. Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο της οργάνωσης μπήκε νομοσχέδιο που ρυθμίζει το καθεστώς οικιακών συνδέσεων στο Internet στην Αυστραλία όπως και η σύλληψη blogger στη Νότια Κορέα για την «επίδραση στις συναλλαγές στις αγορές» λόγω άρθρων που δημοσίευσε.
Πηγή ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου