Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Kομοτηνή: SOS εκπέμπει η τρίτη μεγαλύτερη ΒΙΠΕ της χώρας

Εικόνα εγκατάλειψης εμφανίζει η Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) Κομοτηνής, μέχρι πρότινος τρίτη σε δυναμικότητα και μια από τις αρτιότερα οργανωμένες της χώρας, με μόλις 20 από τις 100 και πλέον εγκαταστημένες βιομηχανίες να βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας.
Η ραγδαία πτώση της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής, αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης έχει οδηγήσει αρκετές εταιρείες της ΒΙΠΕ να περικόψουν το εργατικό τους δυναμικό σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την πιθανή αναστολή...της λειτουργίας τους.
Την κατάληξη αυτή, ωστόσο, δεν κατάφεραν να αποφύγουν δεκάδες άλλες ωθώντας τους δείκτες ανεργίας άνω του 30% σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Η νομαρχία Ροδόπης έχει ήδη ζητήσει την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στο νομό, που εκτός από οικονομικές λαμβάνει πλέον και κοινωνικές διαστάσεις.
Μόνο τους τελευταίους μήνες, η ΒΙΠΕ στην Κομοτηνή, μια από τις παλαιότερες στην Ελλάδα αφού πρωτολειτούργησε το 1978, είδε τον αριθμό των βιομηχανιών που μείωσαν το ναδίρ την παραγωγική τους δραστηριότητα ή έβαλαν «λουκέτο» να αυξάνεται σημαντικά.
* Μεταξύ άλλων, η βιομηχανία κεραμικών δομικών υλικών ΒΕΑΚ Α.Ε. που ανήκει στον όμιλο Κοθάλη, ενός από τους μεγαλύτερους του κλάδου στη χώρα, σταμάτησε προσωρινά την παραγωγή της μονάδας της στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής έπειτα από 47 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Ο όμιλος Κοθάλη συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες βιομηχανίες κεραμικών δομικών υλικών στην Ευρώπη, με τρεις μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα, η παραγωγή των οποίων ξεπερνούσε τα 1,5 εκατ. κιλά τούβλων και τα 200.000 κεραμίδια ημερησίως. Εκτός από το εργοστάσιο στην Κομοτηνή, λειτουργούν δύο ακόμη μονάδες της εταιρείας στη Χρυσούπολη και στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης.
* Σε μείωση της παραγωγικής της δραστηριότητας προχώρησε η ΑΛΟΥΚΟΜ, θυγατρική του ομίλου Αλουμύλ-Μυλωνάς στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, λόγω της υποχώρησης της ζήτησης για βιομηχανικό προφίλ αλουμινίου από τις αγορές της Δ. Ευρώπης. Ιδρύθηκε στις αρχές του 1998 και επικεντρώθηκε στην αγορά του εξειδικευμένου και με ειδικές κατεργασίες προφίλ αλουμινίου για βιομηχανική και οικιακή χρήση, κυρίως προς στις χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, φθάνοντας να εξάγει πάνω από το 70% της παραγωγής της. Σήμερα μέρος του προσωπικού της βρίσκεται σε καθεστώς υποχρεωτικής άδειας λόγω της πτώσης των νέων παραγγελιών.
* Αντιμέτωπη με «λουκέτο» -το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να αποφευχθεί- βρίσκεται η Arcadia ABEE που διαθέτει στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής μεγάλη μονάδα παραγωγής ψηφιακών δίσκων. Η εταιρεία Eurosan ΑΕ, συμφερόντων της οικογένειας Βενέρη στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετείχε η Sanyo αλλά έχει αποχωρήσει από το 1996, θα προχωρήσει σε ένα είδος μίσθωσης του εργοστασίου, αλλά σύντομα θα υπάρξουν συζητήσεις για την πλήρη εξαγορά του. Οι δύο εταιρίες συνεργάζονται αδιαλείπτως, αφού η Eurosan προμήθευε την Arcadia με τις πλαστικές συσκευασίες των cd και των dvd που παρήγαγε.
* Σε υποχρεωτική άδεια έχουν τεθεί εργαζόμενοι της βιομηχανίας πλαστικών «Ιντερπλάστ» και της εταιρείας παραγωγής προφίλ αλουμινίου Alfin, συμφερόντων της οικογένειας Χιώνη (πρώην μετόχων της Μέτων, ιδιοκτησίας Αρφάνη-Χιώνη). «Λουκέτο» έχει ήδη μπει στη μονάδα της Betanet και της θυγατρικής της ΕΚΑΝ-ΕΤΑΝ, σε δεινή θέση βρίσκεται η εταιρεία Μεταλλικές Κατασκευές Ροδόπης (ΒΙΜΕΚΑΤ), ενώ σειρά μεγάλων κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.


Νίκος Χρυσικόπουλος

Infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: