Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

MIG : Πως οι ζημιές έγιναν κέρδη...


vgenopooooooΗ ιδιότυπη μεσιτεία στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ διέσωσε την Marfin Investment Group, τον «μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο της χώρας», από μια βουτιά σε… ζημιές το 2008: από την πώληση του πακέτου μετοχών του ΟΤΕ εξασφαλίσθηκε έκτακτο καθαρό κέρδος 192,425 εκατ. ευρώ, έναντι συνολικής κερδοφορίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μόλις 183,8 εκατ. ευρώ!Χωρίς αυτή τη «μεσιτεία», δηλαδή, η MIG θα εμφάνιζε ζημιές αρκετών εκατομμυρίων, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται οι τεράστιες ζημιές αποτίμησης που θα είχε υποχρεωθεί να εγγράψει, λόγω της σημαντικής πτώσης της μετοχής του ΟΤΕ το 2008. Ουσιαστικά, δηλαδή, η Deutsche Telekom ήταν ο… θείος από την Γερμανία που έσωσε την κατάσταση αποτελεσμάτων της MIG για το 2008.
Τα έκτακτα κέρδη που υποστήριξαν την κερδοφορία της MIG δεν περιορίζονται, όμως, στη συναλλαγή που αφορούσε τις μετοχές του ΟΤΕ: το 2008, ο όμιλος προχώρησε το 2008 σε επανεκτίμηση της αξίας των ακινήτων, από την οποία έχουν εγγραφεί αισίως έκτακτα έσοδα 179 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το τέταρτο τρίμηνο, με την κορύφωση της κρίσης, ήταν μάλλον ζοφερό για την MIG, που εμφάνισε ζημιές της τάξεως των 71 εκατ. ευρώ -το 9μηνο είχε κλείσει με κέρδη 254,8 εκατ. ευρώ, ενώ το 12μηνο με 183,8. Μάλιστα, η MIG ήταν ήδη οριακά ζημιογόνα από το τρίτο τρίμηνο του έτους. Δηλαδή, η πολυδιαφημισμένη… μηχανή παραγωγής κερδών φάνηκε να εξαντλεί τις δυνάμεις της από το πρώτο εξάμηνο, όταν –κατά σύμπτωση…- έκλεισε και το μεγάλο «μεσιτικό» deal για τις μετοχές του ΟΤΕ.
Αυξημένα κέρδη, μειωμένο μέρισμα…>>> συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: