Τετάρτη 29 Απριλίου 2009
Σε ετοιμότητα για πανδημία, καλεί ο ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η εξέλιξη της γρίπης των χοίρων σε πανδημία δεν είναι αναπόφευκτη και οι χώρες πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο παρά το γεγονός ότι η μορφή της γρίπης θεωρείται ήπια.
"Οι χώρες πρέπει με την ευκαιρία αυτή να προετοιμαστούν για πανδημία της γρίπης των χοίρων", δήλωσε στον Τύπο ο Κέιτζι Φουκούντα αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΠΟΥ.Ανέφερε ότι ο Οργανισμός θα εστιάσει τώρα το ενδιαφέρον του στις ανάγκες των υπό ανάπτυξη χωρών, που συνήθως είναι αυτές που πλήττονται πολύ από τις διάφορες κρίσεις.
Τέλος ο κ. Φουκούντα, υπογράμμισε ότι ο ΠΟΥ εξακολουθεί να διατηρεί στη φάση κινδύνου αριθμός 4 την επιδημία της γρίπης των χοίρων στην κλίμακα που φτάνει έως το 6. Στη φάση αυτή "η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή" τόνισε ο κ. Φουκούντα.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ατόμων που έχουν προσβληθεί αυξήθηκε στους 79 σε όλο τον κόσμο. Οι αρχές του Μεξικού διόρθωσαν τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων από τη λεγόμενη γρίπη των χοίρων από 20 στους 7.
Ο Μιγκέλ Άνχελ Λεσάνα, διευθυντής του εθνικού κέντρου επιδημιολογίας και ελέγχου ασθενειών, δήλωσε αργά χθες Τρίτη ότι ο μεταλλαγμένος ιός H1N1 έχει επιβεβαιωθεί ότι ενοχοποιείται για επτά θανάτους. Τα υπόλοιπα 13 κρούσματα δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.
Ο Λεσάνα εξήγησε ότι διενεργούνται πρόσθετοι έλεγχοι μετά από σχετική προτροπή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η οποία εδρεύει στη Γενεύη.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας Χοσέ Άνχελ Κόρδοβα, από γρίπη έχουν χάσει τη ζωή τους 159 άνθρωποι στο Μεξικό, ενώ 1.300 ασθενείς νοσηλεύονται επί συνόλου 2.500 κρουσμάτων. Εκ των ασθενών που νοσηλεύονται αρκετοί είναι "σοβαρά", πρόσθεσε.
Ο Κόρδοβα διευκρίνισε ότι ο απολογισμός --που αυξήθηκε κατά 10 νεκρούς από την προηγουμένη-- δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφές ότι συνδέεται με τον H1N1. Ορισμένα από τα θύματα απεβίωσαν κι ετάφησαν πριν ο ιός εντοπιστεί και διεξαχθούν εργαστηριακοί έλεγχοι, πρόσθεσε.
Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Σιουδάδ δε Μέχικο, στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα και το Σαν Λουίς Ποτοσί. Σε άλλες πληγείσες επαρχίες, όπως η Αγουασκαλιέντες και η Βερακρούς, έχουν αναφερθεί ελάχιστοι θάνατοι.
Στα θύματα περιλαμβάνονται παιδιά, νέοι, μεσήλικες και ηλικιωμένοι--συνήθως η απλή γρίπη μπορεί να αποβεί μοιραία για ανήλικους και γηραιούς ασθενείς.
Στον Καναδά, εντωμεταξύ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γρίπης των χοίρων αυξήθηκε στα 13--όλα χαρακτηρίζονται ήπια. Τα νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στο Οντάριο (1), στην Αλμπέρτα (2) και στη Βρετανική Κολομβία (3).
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Έως τώρα αξιωματούχοι σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο έχουν επιβεβαιώσει 13 περιστατικά της γρίπης των χοίρων στην Καλιφόρνια. Κανένα περιστατικό δεν ήταν θανατηφόρο, αν και αξιωματούχοι της Εισαγγελίας της κομητείας του Λος Άντζελες ερευνούν δυο θανάτους που πιθανόν σχετίζονται με την ασθένεια.
Η κήρυξη της πολιτείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Σβαρτσενέγκερ επιτρέπει την αποδέσμευση επιπρόσθετων πόρων για τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και την ταχύτερη και ευκολότερη αγορά εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να αποδεσμευτούν 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για να διατεθούν για να ενισχυθούν οι ικανότητες αντιμετώπισης από το κράτος της "γρίπης των χοίρων", ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο την παραμονή της συμπλήρωσης 100 ημερών προεδρίας του 47χρονου κ.Ομπάμα.
Από τον εκπρόσωπο Ρόμπερτ Γκιμπς διευκρινίστηκε ότι θα χρηματοδοτηθεί η αποθήκευση φαρμάκων κατά του ιού, θα γίνουν έρευνες για εμβόλιο, θα διοργανωθούν καλύτερα οι αμερικανικές νοσηλευτικές μονάδες μπροστά στο ενδεχόμενο μιάς πανδημίας.
ΑΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου