Η μαγική διαφορά του 3%,
ο σαρωτικός ανασχηματισμός
και η προκήρυξη εκτάκτου συνεδρίου της ΝΔ
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ διαχείρισης μιας ενδεχόμενης εκλογικής ήττας στις ευρωεκλογές, όπως αυτή που προαναγγέλλουν οι δημοσκοπήσεις, άρχισε ήδη να διαχειρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρώντας να χτίσει πολιτικές και επικοινωνιακές άμυνες για να αντικρούσει τις πολιτικές εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν.
Με κορυφαίο επιχείρημα την ήττα του ΠαΣοΚ στις ευρωεκλογές του 1999 και στη συνέχεια τη νίκη στις εκλογές του 2000, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν από τώρα να υποβαθμίσουν τη σημασία του εκλογικού αποτελέσματος και να δικαιολογήσουν την καθίζηση του κυβερνώντος κόμματος με τα κριτήρια της χαλαρής ψήφου που επικρατούν σε όλες τις αναμετρήσεις πλην των εθνικών εκλογών.
O Πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει ήδη θέσει τον πήχη όσον αφορά τις προσδοκίες του, τοποθετώντας το όριο επικινδυνότητας για πολιτικές εξελίξεις στο 3%. Με άλλα λόγια, αν η κυβέρνηση υπολείπεται του ΠαΣοΚ στις ευρωεκλογές κατά ένα ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 3%, τότε για το Μέγαρο Μαξίμου η ήττα θα είναι γλυκιά και δεν θα χρειαστούν νέες κινήσεις, παρά μόνο ένταση του κυβερνητικού έργου με στόχο την αντιστροφή του πολιτικού κλίματος. Αντιθέτως, αν η διαφορά του ΠαΣοΚ από τη ΝΔ ξεφύγει πάνω από το 3% τότε ο κ.
Κ. Καραμανλήςομολογεί πως θα έχει πρόβλημα να τη δικαιολογήσει και μελετά από τώρα κινήσεις, όπως ένας νέος και σαρωτικός ανασχηματισμός, αλλά και η διεξαγωγή συνεδρίου στο οποίο ίσως συζητηθεί για πρώτη φορά και ζήτημα αλλαγής της ηγεσίας. ?Οι πρόωρες κάλπες
Θεωρητικά ο κ. Καραμανλής διατηρεί ακόμη τη δυνατότητα να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου, εφόσον τις προκηρύξει αμέσως μετά την 27η Απριλίου που ολοκληρώνεται η κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης Παυλίδη. Φαίνεται όμως πως στην πραγματικότητα έχει ήδη εγκαταλείψει τέτοιου είδους σκέψεις τουλάχιστον ως το φθινόπωρο. Διαπιστώνει πως η εκλογική στρατηγική που ακολούθησε μετά τον Ιανουάριο δεν απέφερε τα ποθητά αποτελέσματα και δεν κατόρθωσε να μειώσει τη διαφορά του από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό έδειξε και η απόφασή του την Πέμπτη από το Παρίσι, όπου βρισκόταν, να δώσει εντολή στους συνεργάτες του να διαψεύσουν και πάλι τα εκλογικά σενάρια που αναζωπυρώθηκαν μετά τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ.
Ν.Δένδια και του ΥΠΕΧΩΔΕ κ.
Γ. Σουφλιά για την πιθανότητα «διπλών» εκλογών τον Ιούνιο.
Η προεκλογική στρατηγική που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός και παράγει συχνά λάθος συμβολισμούς αφορά μόνο την αναμέτρηση των ευρωεκλογών, την οποία ο κ. Καραμανλής θεωρεί κρίσιμη καθώς θα είναι η μόνη έγκυρη δημοσκόπηση που θα γείρει οριστικά την πλάστιγγα των εντυπώσεων υπέρ της ΝΔ ή υπέρ του ΠαΣοΚ. Για τον λόγο αυτό ο κ. Καραμανλής έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στην πολιτική ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος, με στόχο να μην υπερβεί η διαφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 3% στις ευρωεκλογές. Με δεδομένη την αποσυσπείρωση που παρατηρείται στα δύο μεγάλα κόμματα, ο κ. Καραμανλής πιστεύει πως δεν θα έχει τόσο σημασία πόσο μεγάλη θα είναι η απώλεια της ΝΔ σε σχέση με το 41,83 % που κατέκτησε στις εθνικές εκλογές του 2007 όσο η διαφορά που θα έχει το κυβερνών κόμμα από το ΠαΣοΚ, για το οποίο το Μαξίμου εκτιμά πως δεν θα κατορθώσει να επαναλάβει το 38,1% του 2007.
«Κανείς δεν θα προσέξει πόση δύναμη χάσαμε από τις τελευταίες εκλογές. Ολοι θα κοιτούν πόση θα είναι η διαφορά μας από το ΠαΣοΚ»τονίζουν κορυφαίοι υπουργοί, καταθέτοντας ήδη στον Πρωθυπουργό προτάσεις αντίδρασης αν στην κάλπη επιβεβαιωθούν τα μεγέθη που απεικονίζονται στις δημοσκοπήσεις.
?Διαδοχολογίας ανάγνωσμα
Ο Γραμματέας του κόμματος κ.
Ελ. Ζαγορίτηςπροτείνει ήδη τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου τον Ιούλιο για να απορροφηθεί το κόστος των ευρωεκλογών από έναν ευρύτατο εσωκομματικό διάλογο και την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Μια τέτοια κίνηση όμως θα πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, αλλά και νέα συζήτηση με σενάρια διαδοχολογίας, που και τα δύο θέλει να τα αποφύγει ο κ. Καραμανλής. Θεωρείται όμως βέβαιο πως ένα κακό αποτέλεσμα για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές θα επαναφέρει στο προσκήνιο όλα τα σενάρια διαδοχής του κ. Καραμανλή, έστω κι αν δεν προτίθεται να θέσει τέτοιο ζήτημα κανένα από τα κορυφαία στελέχη του.
Πιο πιθανό θεωρείται να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός σε έναν νέο ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές, ακόμη πιο σαρωτικό από αυτόν του Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να δείξει στην κοινή γνώμη πως έλαβε το μήνυμα δυσαρέσκειας των πολιτών και την απαίτησή τους για ευρεία ανανέωση της κυβέρνησης. Αν συμβεί αυτό, τότε θεωρείται βέβαιο πως θα απομακρυνθούν από την κυβέρνηση κορυφαία ονόματα και θα δημιουργηθεί ένα σχήμα με καθαρά επικοινωνιακούς στόχους, γεγονός που θα αποκαλύψει και τον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού όσον αφορά τον χρόνο των προσεχών εθνικών εκλογών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου